Ubuntu: Linux for English human beings

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Ubuntu: Linux for English human beings

Δημοσίευσηαπό nikosal » 30 Οκτ 2009, 18:51

Χεχε αυτό με τη γλώσσα πράγματι δεν καταλαβαίνω και εγώ γιατί συμβαίνει. Γράφω πώς το διόρθωσα γιατί θα έχει συμβεί και σε άλλους.

Στις προηγούμενες διανομές (7.04 και εντεύθεν) είχα βέβαια μόνο ελληνικό και αγγλικό πληκτρολόγιο. Για ευκολία είχα ορίσει να αλλάζει με το αριστερό «windows» (δηλ. το start με το σημαιάκι, πλήκτρο). Είχα επίσης την ένδειξη πληκτρολογίου στην κάτω μπάρα εφαρμογών. Με την αναβάθμιση σε 9.10 (έκανα αναβάθμιση και όχι νέα εγκατάσταση) το ελληνικό πληκτρολόγιο δεν ερχόταν ούτε με alt+shift ενώ πατώντας πάνω στο αμερικάνικο σημαιάκι γλώσσας δεν έβγαζε άλλη επιλογή. Πήγα λοιπόν Σύστημα -> προτιμήσεις -> πληκτρολόγιο -> διατάξεις και πρόσθεσα τα σύγχρονα ελληνικά. Μάλιστα, μόλις αυτά προστέθηκαν (και είχα αμέσως ελληνικά) διαπίστωσα ότι το σύστημα θυμόταν ότι επιθυμώ αλλαγή γλώσσας με το αριστερό start πλήκτρο. Τρέχα γύρευε γιατί η αναβάθμιση ξέχασε τα ελληνικά μου...

Κάτι όμως πιο σοβαρό που βλέπω να ξέχασε η αναβάθμιση είναι... το λεξικό μου. Καθώς γράφω στο firefox διαπιστώνω ότι λέξεις που του είχα μάθει (πχ. το επίθετό μου) προσθέτοντας στο λεξικό του, τις έχει ξεχάσει! Φτου, αυτό είναι λίγο ενοχλητικό και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει! Ξέρει κανείς τι κάνουμε για να τις... θυμηθεί;
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 30 Οκτ 2009, 19:04

Για τα ελληνικά, ό,τι τυχόν πρόβλημα υπάρχει μάλλον προέρχεται από την νέα υποστήριξη του ibus.
Ψάξε ibus στο φόρουμ.

Ως κοινότητα κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα, είναι να δοκιμάσουμε τις Alpha/Beta του 9.10 για να προτρέξουμε στο πρόβλημα.
Προσωπικά δεν είχα κάποιο πρόβλημα, ωστόσο για νέους χρήστες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 30 Οκτ 2009, 22:49

@simosx
έγραψε:Ως κοινότητα κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα, είναι να δοκιμάσουμε τις Alpha/Beta του 9.10 για να προτρέξουμε στο πρόβλημα.

πολύ σωστά
δεν χάθηκε ένα virtual box να βάζει κανείς beta εκδόσεις να δοκιμάζει τι παίζει ... κλπ (ειδικά εμείς εδώ τις κοινότητας που λέγεται ubuntu ...)
από νωρίς... ;)

@nikosal
έγραψε:Κάτι όμως πιο σοβαρό που βλέπω να ξέχασε η αναβάθμιση είναι... το λεξικό μου. Καθώς γράφω στο firefox διαπιστώνω ότι λέξεις που του είχα μάθει (πχ. το επίθετό μου) προσθέτοντας στο λεξικό του, τις έχει ξεχάσει! Φτου, αυτό είναι λίγο ενοχλητικό και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει! Ξέρει κανείς τι κάνουμε για να τις... θυμηθεί;

:think:
κάτι μου λέει ότι θα έπρεπε να σώσεις το φάκελο με το profile σου στον firefox πριν την αναβάθμιση...
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 31 Οκτ 2009, 00:46

Εγω παλι δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα με τη γλωσσα... :think:
Ολα μια χαρα! :thumbup:
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό spyroskaftanis » 31 Οκτ 2009, 01:39

Αυτό με την γλώσσα όντως είναι πολύ σπαστικό. Εκεί που πάμε να προοδεύσουμε (σε αυτό τον τομέα) με την 9.04 έρχεται η 9.10 και πάλι τα ίδια. Ευτιχώς τουλάχιστον που υπάρχει το Shift+Alt και δεν πρέπει να ρυθμίσεις και αυτό όπως παλιότερα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: C/C++,Java, Bash, Android┃ Αγγλικά: Μέτρια (B2) | Γαλλικά: Λίγα (Β1)
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: |ext4| Fedora 20 σε multirama notbook
Προδιαγραφές ⇛ CPU- Intel(R) Core(TM) 2 Duo @ 2.00GHz│ RAM 2GB │Intel Corporation Mobile GM965/GL960|
my personal blog: http://skaftanis.blogspot.com
my fedora blog : http://fedora-gr.blogspot.com/
My New Project: http://showmeyourcode.co.nf/
CEID upatras 3rd year student.
Άβαταρ μέλους
spyroskaftanis
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 31 Οκτ 2009, 10:57

Δυστυχώς, μπορώ να επιβεβαιώσω το πρόβλημα με τη γλώσσα.
Σε καθαρή εγκατάσταση (ι386):
Έκανα την εγκατάσταση στα Ελληνικά και κράτησα τις προεπιλογές για τη γλώσσα.
Στο πρώτο login, το gdm μου δείχνει:
Γλώσσα: Ελληνικά, σύγχρονα Πληκτρολόγιο: ΗΠΑ (Η μοναδική άλλη επιλογή για το πληκτρολόγιο είναι "Άλλη...").
Όταν μπαίνω στην επιφάνεια εργασίας, στο "Προτιμήσεις->Πληκτρολόγιο->Διατάξεις" φαίνονται μόνο τα Αγγλικά. Αν πατήσω "Επαναφορά στις προεπιλογές" μου εμφανίζει κανονικά Ελληνικά και Αγγλικά. Αλλά στην επόμενη επανεκκίνηση, χάνονται ξανά τα Ελληνικά.
Αυτό που έκανα τελικά και δουλεύει:
Στο login, επιλέγω "Πληκτρολόγιο: Άλλη..." και διαλέγω "Ελλάδα". Πατάω Alt+Shift για να γράψω τον κωδικό μου με λατινικούς χαρακτήρες και μπαίνω στο σύστημα.
Τώρα έχω Ελληνικά και Αγγλικά, και εναλλαγή με Alt+Shift.
Στην επόμενη επανεκκίνηση δεν είμαι σίγουρη αν βγαίνει απευθείας το
"Γλώσσα: Ελληνικά, σύγχρονα Πληκτρολόγιο: ΗΠΑ".
Αν δε βγαίνει, το επιλέγω εγώ. Όταν μπαίνω στην επιφάνεια εργασίας, έχω κανονικά Ελληνικά και Αγγλικά.

Είναι σημαντικό να μην προσθέσετε ξανά τα Ελληνικά στο "Προτιμήσεις->Πληκτρολόγιο->Διατάξεις". Αν το κάνατε, πατήστε "Επαναφορά στις προεπιλογές". Ο λόγος είναι ότι, εμένα τουλάχιστον, το σύστημα έτσι θεώρησε ότι έχουν περαστεί δύο φορές οι γλώσσες και μου έβγαζε στο keyboard indicator τρεις επιλογές αντί για δύο.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 31 Οκτ 2009, 11:39

kaingeo έγραψε:Λοιπόν αρχίζω:

1. Δεν φορτώνει την γλώσσα κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.
....

στη δικιά μου περίπτωση έγινε το εξής: φόρτωσα το live cd επιλέγοντας ελληνικά και αφού είδα ότι όλα δούλευαν έκανα εγκατάσταση, όλα ήταν βέβαια στα αγγλικά εκτός απο το παράθυρο της εγκατάστασης
Spoiler: show

μετά την επανεκκίνηση πήγα language support και επέλεξα ελληνικά, έκανε της απαιτούμενες ενημερώσεις και στη συνέχεια επανεκκίνηση,
πήγα στο πληκτρολόγιο για τη προσθήκη ελληνικού πληκτρολογίου και την εναλλαγή, πλέων είναι default επιλογή το alt+shift! στη συνέχεια όμως πρόσεξα κάτι περίεργο... υπήρχαν 2 ελληνικά πληκτρολόγια και 1 αγγλικό... δεν μπορεί λέω, πήγα και αφαίρεσα την ελληνική διάταξη πληκτρολογίου και είχα 1 γλώσσα ελληνικά και μία αγγλικά,

συμπέρασμα: όταν επιλέγει κάποιος ελληνικά στην εκκίνηση και εγκατάσταση έρχεται έτοιμο το ελληνικό πληκτρολόγιο για χρήση! :bow:
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 31 Οκτ 2009, 13:54

Να σημειώσω πως ξεχνάμε πως οι 6μηνες εκδόσεις είναι λογικό να έχουν κάποια προβλήματα... Βασίζονται στα πακέτα testing του debian... Εάν θέλουμε ένα σύστημα "βράχος" που να λειτουργεί καλά και αποτελεσματικά, μένουμε στην τελευταία LTS έκδοση 8.04 και αναβαθμίζουμε κάθε δύο χρόνια...

Δεν νομίζω να είναι τόσο τραγικό να κάνουμε αναβάθμιση κάθε δύο χρόνια... Εδώ οι χρήστες windows έμειναν 6-7 χρόνια με τα XP!!!

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να "τσακιζόμαστε" αμέσως να αναβαθμίσουμε στην τελευταία έκδοση, και μάλιστα τις πρώτες μέρες που τα αποτελέσματα είναι ολίγον ρευστά...

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως το να "σπεύδουμε" να βάλουμε την τελευταία έκδοση είναι για χρήστες που θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων πως θα έρθουν αντιμέτωποι με τεχνικά ζητήματα (αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στις τελευταίες εκδόσεις).

Όσοι δεν είναι έτοιμοι ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τεχνικά ζητήματα, ας μείνουν στην τελευταία LTS έκδοση 8.04... Ή τουλάχιστον να περιμένουν 2-3 μήνες μετά την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης και μετά να αναβαθμίσουν... Έως τότε θα έχουν εξαλειφθεί αρκετά προβλήματα, θα υπάρχει ήδη νέα αναβάθμιση του πυρήνα και οι servers θα έχουν χαλαρώσει από τον "βομβαρδισμό" των λήψεων...

Όλοι οι χρήστες δεν είναι το ίδιο... Σε άλλους αρέσει η μετάφραση, σε άλλους το development, σε άλλους τα bug reports... Και άλλοι θέλουν απλώς να δουλεύει το μηχάνημά τους... Έ, αυτοί ας μείνουν με την τελευταία LTS έκδοση 8.04 ή να αναβαθμίσουν μετά από 2-3 μήνες.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kaingeo » 31 Οκτ 2009, 17:06

Παιδιά το πρόβλημα μου είναι ότι νοιώθω απλά μόνος! Είναι πολύ απλό! Δεν δέχομαι ότι όλη η κοινότητα του Ubuntu δεν θεωρεί σημαντική την αλλαγή της γλώσσας, και εγώ το θεωρώ το πιο σημαντικό bug που πρέπει να λυθεί. Αν θέλουμε να θέλουμε σοβαρά να λέμε ότι το ubuntu αποτελεί μια πραγματικά εναλλακτική λύση πρέπει να θεωρούμε το keyboard layout τρομακτικό bug. Φαντάσου έναν τύπο που κατεβάζει το ubuntu και προσπαθεί να το εγκαταστήσει και δεν μπορεί να γράψει ελληνικά.

Μάλλον η απογοήτευση μου πηγάζει από τα bug reports των ίδιων bugs που υπήρχαν και παλιά. Έχω βαρεθεί να κάνω bug reports και να γράφω comments (γιατί δεν μπορώ να κάνω και τίποτα άλλο) για το ίδιο αυτό θέμα! Αλήθεια δεν μπορώ.

Επίσης όταν φτιάχνεις ένα νέο χρήστη δεν φτιάχνεται σωστά ΠΑΛΙ το keyboard layout, δηλαδή εγώ που στο σχολείο έχω 50 χρήστες πρέπει να κάθομαι ξεχωριστά να βάζω το keyboard layout σε κάθε χρήστη. Πραγματικά δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο με το ίδιο πράγμα. Δεν μπορώ...

@jennie: δεν έχω πρόβλημα με το όνομα Λήψεις, μια χαρά είναι στα ελληνικά, αλλά με την ασχετοσύνη αυτών που σχεδιάζουν την λειτουργικότητα του gnome. Ο απλός άσχετος χρήστης (πχ ένας μαθητής μου) δεν έχει καμία πιθανότητα να καταλάβει που πάνε τα αρχεία του. Καμία!!! Πρέπει να αρχίσουμε να είμαστε αυστηροί με αυτές τις βλακείες. Κάνανε τα 100 paper cuts και χάσαμε το layout. Ακόμα δεν το πιστεύω!!!
kaingeo
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 31 Οκτ 2009, 17:24

@kaingeo

μάλλον τότε πρέπει να βρούμε σε ποιό αρχείο ( μάλλον σαν xml θα είναι )
ρυθμίσεων είναι η ρύθμιση keyborad layout
και μετά με ένα απλό shell scrpt με μια εντολή αντικατάστασης από το sed
να το αλλάζουμε .
( μπορεί να το κάνουμε και έτσι ωστε να του κάνει απλά διπλό κλικ ο οποιαδίποτε χρήστης και να του πετάει
ένα ΟΚ όλα καλά στο τέλος πχ με το zenity )
Τέλος να το μοιράσουμε εδώ στο forum και όπου αλλού χρειαστεί ωσότου έρθει official λύση
@kaingeo
Μιας και το βλέπεις έτσι σοβαρά
please βρες ποιό αρχείο είναι αυτό που τα σώζει τα keyboard layouts του panel
και μετά κανονίζω εγώ ή όποιος προλάβει
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα