Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

Δημοσίευσηαπό Hephaestus » 13 Δεκ 2009, 08:51

Η δημοσίευση διαγράφηκε.
Τελευταία επεξεργασία από Hephaestus και 15 Δεκ 2009, 05:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο με 64 φουσκάλες ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Ναι
Άβαταρ μέλους
Hephaestus
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 13 Δεκ 2009, 12:22

Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήμουν ένας απλός χρήστης. Ισως λίγο πιο περίεργος και με τάσεις αυτοεξυπηρέτησης. Αυτές ήταν προϊόν μιάς πικρής εμπειρίας στο «πλαίσιο» (αυτό που θα λέγαμε «μου πήραν τζάμπα λεφτά για κάτι που θα έκανα πολύ εύκολα μόνος μου») αλλά δεν είναι του παρόντος.

Με τα χρόνια το pc έγινε μέρος της δουλειάς και αυξήθηκαν οι απαιτήσεις ασφάλειας, μπήκα στη λογική του backup, της οργάνωσης, της αρχειοθέτησης κλπ. Καθώς όμως σχεδόν ποτέ τα μηχανήματα που αγόραζα (αυτά τα 2-3 σε βάθος 10ετίας) δεν συνοδεύονταν από cd των windows όλο και έπεφτα στη λογική του πειρατικού, όχι μόνο για να έχω την καλύτερη έκδοση, αλλά και για να έχω ένα cd μετά από το format. Μήνα το μήνα, χρόνο το χρόνο είχα γίνει πια καλός, Με εξωτερικό σκληρό, με πάκο cd των οδηγών των συσκευών, με manual για κλείσιμο υπηρεσιών κλπ κλπ έφτιαχνα το σύστημά μου από το μηδέν σε δύο ώρες. Το τι έλεγα από βρισιές αυτές τις δύο ώρες με τα restart και τις αργές χαζομπάρες που δεν προχωρούσαν με τίποτα...

Μετά είδα το pc ενός φίλου που είχε ubuntu. Αυτός έλεγε ότι δεν είχε κάνει ποτέ format, ότι το πολύ πολύ αν έκανε κανένα λάθος αυτό διορθωνόταν χωρίς να πειράζει το σύστημα, ότι αν, στο χαμό του κόσμου, πείραζε πολύ το «home» του έφτιαχνε άλλο χρήστη σε δύο λεπτά, και αν κάποτε χρειαζόταν νέα εγκατάσταση ένα και μόνο cd έφτανε και περισσευε... Ασε που δν έκανε defrag και μπορούσε να δοκιμάζει προγράμματα και να τα ξηλώνει χωρίς να του ξεσκίζουν την/το registry. Και -ω του θαύματος- ήταν τσάμπα και νόμιμα... Το αισθητικό αποτέλεσμα του φίλου μου ήταν θλιβερό, γιατί αυτός ως παλιός unix-άς μπορούσε και χωρίς γραφικό περιβάλλον, οπότε το default του ήταν μάλλον πολυτέλεια, αλλά είπα «ας είναι». Για να μην πολυλογώ, τελικά αυτό που αποδέχθηκα ως το μόνο μείον στο πακέτο (γιατί όπως και να το κάνουμε έχω μια εκτίμηση στο eye-candy και το εν γένει αισθητικό αποτέλεσμα) αποδείχθηκε «πεδίο δόξας λαμπρό» με ατελείωτες δυνατότητες παραμετροποίησης.

Αν έπρεπε να συνοψίσω τους λόγους, εγώ ο μέσος περίεργος χρήστης, θα τους έβαζα στην εξής σειρά :

1) Σταθερότητα συστήματος (ασφάλεια στα όρια του σοβαρού, όχι φθίνουσα απόδοση ακόμα και στο startup, μετά από κάποιο διάστημα και χωρίς προφανή λόγο).
2) Νομιμότητα του ελεύθερου και δωρεάν λογισμικού (ξέρω τις διαφορές, έχω διαβάσει το μάθημά μου τα εκτιμώ και τα δύο σε συνδυασμό),
3) Απίστευτες διαθέσιμες αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για το κάθε τι, γύρω από τον βασικό πυρήνα (αποθετήρια synaptic προκειμένου για ubuntu κλπ)
4) Φανταστική κοινότητα και υποστήριξη (ναι, έχω ξελασπώσει πάρα πολλές φορές από την καρέκλα του σπιτιού μου, χάρη σε σας...)
5) Τρελή παραμετροποίηση στα πάντα. Για μια φορά βλέπω αυτό που θέλω και το αλλάζω κατά βούληση
6) Γενικός προσανατολισμός (δεν μου αρέσουν τα de facto μονοπώλια λογισμικού ή έστω η δεσπόζουσα θέση της ms στην αγορά, γιατί τελικά καταλήγει να βάζει τον πήχυ χαμηλά τόσο στις υποχρεώσεις της, όσο και στις προσδοκίες μας, σχετικά με ένα σημαντικό εργαλείο, το pc. Αυτό χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η ομοιομορφία και τα γενικά standards σε κάποια θέματα, προήλθαν ακριβώς ως παρεπόμενη συνέπεια αυτής της δεσπόζουσας θέσης. Αν δεν ήταν το word-doc παγκόσμιο standard φανταστείτε ασυμβατότητες που θα είχαμε στο κεφάλι μας).

Αυτά.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό rexes13 » 13 Δεκ 2009, 12:37

Πάντα με έτρωγε μέσα μου το μικρόβιου του Linux...Ήθελα πολύ να βάλω κάποια στιγμή Linux όποια διανομή και να ήταν αυτή που θα έβαζα...
Το καλοκαιράκι αυτό είχα κάποια προβλήματα με τον ISP μου...Λέω για να δούμε τι θα μου πούνε όταν θα τους πάρω τηλ??
Παίρνω τηλ. και άρχισε το πανηγύρι...Από τον έναν τεχνικό στον άλλο...."Παρακαλώ κλείστε το AV...Κάντε τις ρυθμίσεις στο firewall..."
And all i heard was bla bla bla....
Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι...Αφού γίναν όλα αυτά είχε έρθει η ώρα διακοπών...Στο καράβι που λέτε είχα εφοδιαστεί κατάλληλα..Μαζί μου είχα 2 CDακια
Ubuntu(8.10,9.04),Mandriva,OpenSUSE και Backtrack3 και φυσικά το "κακόμοιρο" laptop του πατέρα μου...."Για να δούμε τι ψάρια πιάνουν."είπα ήδη επιβιβασμένος στο καράβι...Βάζω το Backtrack γιατί μου είχε κινήσει την περιέργεια πολύ...Μου άρεσε το KDE και γενικά όλα αυτά τα σκριπτάκια που είχε μέσα...Ανοίγω και τον NetworkManager του KDE να δω τι δίκτυα έχει μέσα στο πλοίο...Βρήκα 2-3 δικτυάκια..."Τι ωραία,έχει και "ξεκλείδωτα" δίκτυα το πλοίο.Για να μπώ να δω."είπα.Έφαγα πόρτα όμως..Δεν με πείραξε ιδιαίτερα,γιατί γνώριζα ότι θα μπορώ να τεστάρω τις διανομές αυτές στο δίκτυο μόλις θα έφτανα..Φτάνοντας στο σπίτι στο νησί τακτοποίησα το laptop σε μια γωνιά...Την επομένη ξεκίνησα να πειραματίζομαι...Κράτησα το Ubuntu τελευταίο,διότι ήταν αυτό με το "μεγαλύτερο" όνομα στην "αγορά".Δεν με εξέπληξαν ιδιαίτερα οι διανομές Mandriva,OpenSUSE και όντας λίγο ξενέρωτος λέω:"Για να τσεκάρω και το Ubuntu 9.04." Μπορώ να πώ ότι αμέσως κόλλησα...Άρχισα να ψάχνω τα διάφορα προγραμματάκια από την Προσθαφαίρεση και να σημειώνω ονόματα εκείνων(των προγραμμάτων) που μου άρεσαν και μου φάνηκαν χρήσιμα..Μετά είχε έρθει η ώρα για να τα κατεβάσω...Δεν είχα όμως πρόσβαση στο Internet....Κατέβηκα λοιπόν το βραδάκι στο λιμάνι σε ένα Ιντερνετ-Καφε(ο Θεός να το έκανε),το οποίο δεν είχε ασύρματη σύνδεση και η ενσύρματη δεν λειτουργούσε στο Ubuntu μου(ακόμη δεν ξέρω γιατί)..Πάω κάθομαι σε έναν άλλο υπολογιστή και άρχισα να ψάχνομαι με την κοινότητα Ubuntu-GR.....Κατέβασα και όλα τα τεύχη του Ubuntistas που είχαν βγει έως τότε..(btw Off topic:
Πότε αναμένεται το νέο τεύχος??)Τα περνάω στο στικάκι μου,και παίρνω το δρόμο του γυρισμού περίλυπος που δεν είχα καταφέρει να δω τις δυνατότητες του Ubuntu στο Ιντερνετ...Μετά από 4 μέρες όμως(και αφού είχα σπάσει κάθε ρεκόρ στο SameGNOME,λόγω βαρεμάρας) μου λένε οι γονείς μου οτι βρήκαν μια Καφετέρια-ΙντερνετΚαφέ-Ταβέρνα(Γενικά "τα πάντα όλα"..που λέει και ο Τιτανομεγιστοτεράστιος)και πως θα την επισκεπτόμασταν το βράδυ..Είπα μέσα μου να η ευκαιρία...Πάμε που λέτε..Ανοίγω το laptop αμέσως και bootάρω στο Ubuntu μου...
Πριν καν καταλάβω ότι άνοιξε είχε εμφανίσει κιόλας τη λίστα με τα "Διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα"...Διαλέγω ένα και μπαίνω..Ξεκίνησα να κατεβάζω προγραμματάκια και να περιηγούμε στο Διαδίκτυο μέσω FF..Περιττό να σας πω ότι είχα μείνει άφωνος από τις δυνατότητες...Κόιταξα πίσω μου για να δω τι χρησιμοποιούσαν οι υπόλοιποι χρήστες στα laptop τους και με χαρά είδα οτι υπήρχαν και άλλα άτομα με Unixοειδή συστήματα...Αφού πέρασε *ευχάριστα* αυτή η βραδια,γύρισα σπίτι...Το πρωί της επόμενης μέρας με έτρωγε το σαράκι του "άπληστου" user και ήθελα να φτάσω κάθε πρόγραμμα που κατέβασα την χθεσινή βραδιά..Έμεινα άλλη μια φορά άφωνος από τις δυνατότητες...Μετά από λίγη ώρα είπα να διαβάσω και κανένα Ubuntistas..βάζω το στικάκι στη θύρα το ανοίγω και με χαρά διαπιστώνω ότι δεν χρειαζόμουν κανένα πρόγραμμα για να ανόιξω το PDF....Ήταν ήδη εγκατεστημένο...Διάβασα για πολύ ώρα..Δεν μπορούσα να περιμένω την ώρα που θα γύριζα Αθήνα για να τα δοκιμάσω όλα αυτά και στον σταθερό...Κάποια στιγμή όμως ήρθε η ώρα..Με το που μπήκα στο σπίτι αμέσως έκανα backup ταινίες τραγούδια και διάφορα άλλα μικροπραματάκια...Ακολούθησε η εισαγωγή του LiveCD και η εγκατάσταση του Ubuntu...Τα Παράθυρα πετάχτηκαν στην κυριολεξία από τον υπολογιστή...Από τότε είμαι φαντικός χρήστης ΕΛ/ΛΑΚ...Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η φιλοσοφία γιατί κυρίως με εκφράζει και ως άνθρωπο...Πλέον δεν έχω ξαναβάλει Παράθυρα στον υπολογιστή μου και προσπαθώ να προσηλυτίσσω όσους μπορώ στο ΕΛ/ΛΑΚ...
Ubuntu FTWWWWWWWWWWWWWWWWWW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εικόνα
Εικόνα
Το OpenSource είναι μαγκιά ;-) !!!
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μέτριο┃ Αγγλικά: Αρκετά Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit
Προδιαγραφές ⇛2 x Pentium(R) Dual Core E5200 @ 2.50GHz │ 4117MB │ NVIDIA GeForce 8500GT │ 2 x WD 500GB │ IC N10/ICH 7 Family HD Audio │ Samsung LCD HD
22"
rexes13
babeTUX
babeTUX

IRC: rexes13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mitsakos » 13 Δεκ 2009, 15:11

:clap:
Πραγματικά με ευχαριστεί που βλέπω όλες αυτές τις απαντήσεις με τόση λεπτομέρεια...
Είναι κάτι που μπορώ να πω με "φτιάχνει" καθώς με το Linux έχω ιδιαίτερη σχέση όπως και όλοι εσείς... ;)

Γενικά όλα αυτά, μου δίνουν την αίσθηση ότι ο κόσμος σε λίγο καιρό θα αλλάξει ποιο εύκολα, μέσα από εμάς τους ίδιους χρήστες του Linux, οι οποίοι θέλουμε να δούμε το ελεύθερο λογισμικό να απλώνεται ταχεία. :thumbup:
Γνώσεις ⇛ Linux: Not bad ┃ Προγραμματισμός: Λίγο┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ 18.04 LTS x64
Προδιαγραφές ⇛ SONY VAIO VGN-NW21EF & DELL Inspiron 15 Series
>>Οδηγοί-How To-Tutorials<< && >>Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους<<
Άβαταρ μέλους
Mitsakos
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 13 Δεκ 2009, 16:04

emmsarris έγραψε:Ωραίο Θέμα!
Λοιπόν, είχα κάποτε Windows...
Για να περιηγηθώ στο διαδίκτυο (με 32 kb/s!!!) χρησιμοποιούσα Mozilla/Firefox ήδη από την έκδοση 0.8....
Για εφαρμογές γραφείου OpenOffice.org ήδη από την 1.1.0. Πως κι έτσι? Ένας φίλος λινουξάς τότε το 2002-2003 μου είχε δώσει σημειώσεις για 25 μαθήματα της σχολής, αλλά ήταν γραμμένες σε.sxw (openoffice). Το δοκίμασα, είδα πως ότι έκανα με το MSOffice2003 έκανα και μ'αυτό και το προτίμησα, μιας και ήταν και στα ελληνικά, υπήρχε καινούργια έκδοση κάθε τόσο και με επηρέασε και η ιδέα του ΕΛ/ΛΑΚ...
Για απλή επεξεργασία εικόνων (κοπή, αυξομείωση μεγέθους, περιστροφή, blur, κλπ...) GIMP 2.x που μου είχε συστήσει ο ίδιος φίλος μου που ανέφερα παραπάνω...
Για επεξεργασία ήχων mp3 κλπ είχα βρει το audacity και πως ευχαριστήθηκα την απεξάρτηση από το Nero...
Για να βλέπω ταινίες, το vlc. Μου τη σπούσε, κι ακόμη δηλαδή μου τη σπάει το εικονίδιό του (ο κώνος της τροχαίας), αλλά παίζει τα πάντα ΚΑΙ στα Windows...
Δεν είχα όμως ποτέ καλή σύνδεση στο Internet (στην Αθήνα με pstn έπιανα την αστρονομική ταχύτητα των 32 kb/sec) κι έτσι δεν είχα την ευχέρεια να ψαχτώ...
Φυσικά είχα ένα σωρό προβλήματα στα Win: Malware, Κολλήματα, Δε μπορούσα να τους αλλάξω την εμφάνιση και τα εικονίδια παρά μόνο με διάφορα εργαλεία που πείραζαν τη registry και μετά άρχιζαν τα κρασαρίσματα, μπλέ οθόνες κλπ
Εν τω μεταξύ, μαζί με τα 25 μαθήματα μου είχε δώσει κι ένα δισκάκι knoppix (kde3.3) Ενθουσιάστηκα!!!OpenOffice-GIMP-KStars-Konqueror με καρτέλες!!!-Amarok-Kaffeine-k3b-FrozenBubble σε ένα CD! Πολύ περισσότερο όταν σ'ένα συμφοιτητή χάλασαν τα Win μία βδομάδα πριν παραδώσει πτυχιακή και δεν είχε backup! Κατάφερα με το knoppix και το k3b τότε να του πάρω backup σε κάμποσα δισκάκια το σκληρό. Κι έτσι είδα λίγο από την ισχύ του linux. Ήθελα βέβαια να το εγκαταστήσω, αλλά δεν ήξερα πως! Συν ότι δεν υποστήριζε το winmodem μου! Παρακολουθούσα όμως από διάφορα περιοδικά την πορεία του linux κι έτσι ήξερα ήδη από το 2004 τι είναι το SUSE, το Mandrake-Mandriva, το RedHat-Fedora, και φυσικά το Debian (ως το πιο σκληροπυρηνικό μετά το slackware).
Το 2007 έπεσε στα χέρια μου ένα dvd mandriva. Διάβασα κάποιες οδηγίες και το εγκατέστησα, αλλά λόγω έλλειψης χώρου στο σκληρό γρήγορα το έβγαλα... Μεσολάβησε ο στρατός, οπότε πια το 2008, που απολύθηκα έβαλα ADSL. Λέω GIMP, OpenOffice, Audacity, vlc... δε δοκιμάζω και linux... Είναι ασφαλές, ελεύθερο λογισμικό (ΕΛ/ΛΑΚ), είναι συμβατό με το hardware του Η/Υ μου χωρίς να χρειάζομαι ένα κάρο driver κι 200.000 επανεκκινήσεις, και αφού χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς εφαρμογές που προέρχονται από αυτό , γιατί να μην το δοκιμάσω..? Από το mandriva περασα στο kubuntu 7.10 και μετά είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία μέχρι να βρεθώ στο ubuntu9.10 σήμερα, πλήρως ανεξάρτητος από κάθε λογής "Παράθυρα" και "Πύλες"...

Να συμπληρώσω σ'αυτό κάτι πολύ σημαντικό..: Της παραπάνω ιστορίας προηγήθηκε ένα άλλο περιστατικό: Ψάχνοντας στα γραφεία της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών, που ήμουν μέλος, για να τα τακτοποιήσουμε βρήκαμε ένα καταστατικό, το οποίο πριν το διαβάσουμε το βάλαμε μαζί με το δικό μας σε μία στίβα από έγγραφα προς ταξινόμιση-αρχειοθέτηση. Όταν πια συμμαζέψαμε-τακτοποιήσαμε πήγαμε να τακτοποιήσουμε και τα έγγραφα. Διαβάζω λοιπόν "Σύλλογος Χρηστών λίνουξ Ελλάδας (HEL.L.U.G.)". Όπως αργότερα έμαθα στο σύλλογο φιλοξενούνταν κατά διαστήματα οι συναντήσεις του HELLUG. Το διάβασα (μπήκε το μικρόβιο), ήρθε και ο Νίκος μετά με το Knoppix και τα μαθήματα σε .sxw.
Αργότερα ο hellug φιλοξένησε το πρώτο site του συλλόγου. Ε, νομίζω πια πως, αν μη τι άλλο, οφείλω να χρησιμοποιώ Linux...
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 13 Δεκ 2009, 19:15

Το άκρος παραμετροποιήσιμο kde - Τα xp δεν κάλυπταν τις ανάγκες μου και με περιόριζαν
Η σταθερότητα και η ασφάλεια - Τα xp μετά απο τρεις μέρες uptime θέλανε reboot. Επίσης η συντήρηση ήταν κουραστική

Μετά το πέρασμα στο linux ανακάλυψα και συνεχίζω να ανακαλύπτω πράγματα που δικαιώνουν την επιλογή μου αυξάνοντας την λίστα των λόγων για τους οποίους παραμένω στο linux.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 13 Δεκ 2009, 22:19

Όπως έχω αναφέρει ήδη και στην πρώτη μου δημοσίευση στο νήμα συζήτησης "Για να γνωριστούμε", αλλά και στο στο νήμα "Η γωνιά του Ηπειρώτη", με βυσμάτωσε ο κολλητός μου. :lol: Πάνε δύο χρόνια τώρα που ήρθε μια μέρα σπίτι και άρχισε να μου μιλάει για το Ubuntu και πόσο καλό είναι κι ότι πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε για να ξεκολλήσω κι από τα παράθυρα του Μπιλάκου (μ' ότι αυτά συνεπάγονται, κυρίως οικονομικά, διότι από ζητήματα ασφαλείας δεν είχα ποτέ πρόβλημα από τα ΧΡ και μετά, όταν αποκήρυξα εντελώς και την πειρατεία). Τσακωνόμασταν για κάνα δίμηνο, ώσπου τελικά ενέδωσα, και δεν μετάνιωσα ποτέ. ;) Μπορεί ακόμα να είμαι οπαδός πολλαπλών λειτουργικών (αυτή τη στιγμή, έχω εκτός απ' αυτά που φαίνονται στην υπογραφή μου και ΧΡ ακόμα αλλά και τα 7), αλλά, πιστέψτε με, το Ubuntu είναι από πολλές απόψεις ανώτερο άλλων λειτουργικών, και βελτιώνεται συνεχώς. Η πλάκα με τον κολλητό είναι ότι όταν συζητάγαμε και τσακωνόμασταν (γιατί εγώ του έλεγα: "Μια χαρά ευχαριστημένος πελάτης του Μπιλάκου είμαι, γιατί να αλλάξω;") ότι από υπολογιστές και λειτουργικά δεν σκάμπαζε και πολλά τότε (είχε κι έχει εμένα για τεχνική υποστήριξη), αλλά είχε ενημερωθεί θεωρητικά για τα πλεονεκτήματα του Ubuntu και του ΕΛ/ΛΑΚ γενικά και τελικά με την επιμονή του μ' έπεισε. Και στο δικό του μηχάνημα περάσαμε το Ubuntu έναν χρόνο μετά από το δικό μου (εγώ αν θυμάμαι καλά ξεκίνησα με την 7.10 κι αυτός με την 8.10). Τέλος, θεωρώ ότι βγήκαμε όλοι κερδισμένοι: κι εγώ, κι εκείνος, αλλά και η κοινότητα, γιατί κέρδισε έναν ικανό μεταφραστή (άμα δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει :lol: ).
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 14 Δεκ 2009, 00:00

Ολα όλα "jεκινασαν" μια μέρα στην ένβοια πήγαμε εκεί για διακοπές.. εκεί υπάρξε ένας linuxas γύρω στα 40 και γιος τις "νοικιαρισας".
είχε την 8.04 σε live cd ...
αντί για να κάνω μπάνιο στην θάλασσα πήγαινα στο laptop του και έμπαινα στο λινουξ... μου έλυσε σχετικα ολα τα πραγματα...
μου δινει το livecd ..
στο σπιτι προσπαθω να το βαλω στο desk (δεν εμπαινε με τπτ)

μετα απο 9 μηνες εβαλα στο desk mandrake και μετα με ο πατερας
ενα λαπτοπ με τα σVista
με εκεινο το λειτουργικο ηταν το πολυ 3μηνες...
δοκιμαζω το ubu με wubi καλα ....
αλλα μετα που ειχα βαρεθει να κανω fornat καθε τοσο βαζω το ubuntu dualboot
λεω να διαγραψω το partition του ubuntu και ο grub δεν ανοιξε
προσπαθησα να βαλω τα vista αλλα δεν εγινε τιποτα
και βαζω ubuntu μεχρι να βρω τα win7 και κολλησα με το ubu ...
τα πηρα πειρατικα τα βαζω και δεν μου αρεσαν σχεδον καθολου με ενημερωσεις και απο ολα....
τελικα μπηκα στο ubu καταλαθος αλλα ειναι αυτο που μου αρεσει :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό per » 14 Δεκ 2009, 00:13

Για πρώτη φορά πριν 2,5 περίπου χρόνια άκουσα στον χώρο της δουλειάς μου το όνομα Ubuntu και μου φάνηκε παράξενο αλλά και δύσκολο για τις δικές μου δυνατότητες να δουλέψω ένα λειτουργικό που ήθελε και ψάξιμο.
Η ιδέα του ελεύθερου λογισμικού όμως μου άρεσε και με εντυπωσιάζει το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που το προσφέρουν.Θεωρώ το linux ιδεολογία πλέον.
Ένας φίλος τυχαία πάνω στην κουβέντα μου έδωσα και ένα live cd.Το δοκίμασα μερικές φορές μέσα από τα windows μου άρεσε η εμφάνιση (δεν πίστευα πως θα ήταν τόσο καλή), αλλά ήχος δεν υπήρχε και ο firefox δεν τα έδειχνε όλα.Ακολουθούσε η απεγκατάσταση.
Τελικά κόλλησα στο linux και ιδικότερα στο ubuntu όταν βρήκα ψάχνοντας αυτό το forum.Συμφωνώ βέβαια με όλα τα χαρακτηριστικά που πολύ καλά περιγράφουν για το λειτουργικό οι προηγούμενοι αλλά για μένα τον αρχάριο γενικά στους υπολογιστές η ύπαρξη του forum ήταν καθοριστική.
[spoiler]1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 24.04.2 LTS 64bit
3 Intel(R) Core(TM) i3-9100F CPU @ 3.60GHz ‖ RAM 8GB
4 ASUS GeForce® GT 710[/spoiler]
Άβαταρ μέλους
per
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Kabamaru22 » 14 Δεκ 2009, 03:46

Είχα ακούστά για το linux λειτουργικά περίπου 2 χρόνια τώρα αλλά δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία.Ωστόσο βεθηκα σε παρέες που μιλάγαν συχνά για διανομές Linux και διάφορα άλλα τα οποία μου φαίνονταν κάπως...κινέζικα. :crazy:
Πρίν κάνα χρόνο με έναν φίλο μου μιλούσαμε για υπολογιστές και μου είπε πως έβαλε Linux στον υπολογιστή.Ούτε ιούς ούτε κολλήματα ούτε τπτ.Δεν τα χρειαζόταν λέει.Ότι έκανε με τα windows το έκανε και καλύτερα με το linux.Ωστόσο ποτέ δεν είδα ζωντανά υπολογιστή με Linux.

Πέρυσι είχα αγοράσει το λαπτοπ που έχω τώρα.Με βίστα.Μου φάνηκαν ωραία γραφικά-καλύτερα από τα xp που χρησιμοποιούσα πρίν στον deckstok.Αλλά είδα πολλά κολλήματα χωρίς να έχω κάνει κάτι το ιδιαίτερο.Με ένα search στο ιντερνετ διάβασα πως τα vista είναι μια μεγάλη αποτυχία.Και όντως ήταν.Είχα φτιάξει και αντίγραφα σφαλείας σε περίπτωση που γίνει τπτ να κάνω επαναφορά συστήματος.Αλλά και που έκανα...πάλι τα ίδια.Στο μυαλό μου όμως είχα το linux και για τα καλά που προσφέρουν και είχα σκοπ´ο κάααααποια στιγμή στο μέλλον να τα βάλω.Όπου λίγες μέρες πρίν έκανα ξανά επαναφορά αλλά πάλι τα ίδια.Πολύ αργά.Διάφορα κολλήματα.Μου την έδωσε στα νέυρα.Ε έψαξα για Linux στα ελληνικά (να δώ τί περίπου παίζει μαις και ο φίλος μου που έχει Linux είναι εκτός αθηνών για σ πουδές)και βρήκα αυτο το φόρουμ.Αυτό ήταν.
Μόλις προχτές τα έβαλα ωστόσο και δεν μπορώ να βγάλω και πολλά συμπεράσματα αλλά σίγουρα δεν μετανιώνω για την απόφαση μου.Δεν είχα τπτ να χάσω (εκτός από χρόνο).
Γνώσεις ⇛ Linux: Άσχετος στην κυριολεξία ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 32bit
Προδιαγραφές ⇛ ???│2 GB DDR2 memory│256MB NVIDIA(R) GeForce(R) Go 7200│160GB 5400RPM SATA Hard Drive│15.4″ WXGA High-Definition HP BrightView Widescreen Display (1280 x 800)
laptop ⇛ HP Pavillion DV6000
Άβαταρ μέλους
Kabamaru22
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kabamaru22
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων