από kzlazy » 13 Δεκ 2009, 12:22
Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήμουν ένας απλός χρήστης. Ισως λίγο πιο περίεργος και με τάσεις αυτοεξυπηρέτησης. Αυτές ήταν προϊόν μιάς πικρής εμπειρίας στο «πλαίσιο» (αυτό που θα λέγαμε «μου πήραν τζάμπα λεφτά για κάτι που θα έκανα πολύ εύκολα μόνος μου») αλλά δεν είναι του παρόντος.
Με τα χρόνια το pc έγινε μέρος της δουλειάς και αυξήθηκαν οι απαιτήσεις ασφάλειας, μπήκα στη λογική του backup, της οργάνωσης, της αρχειοθέτησης κλπ. Καθώς όμως σχεδόν ποτέ τα μηχανήματα που αγόραζα (αυτά τα 2-3 σε βάθος 10ετίας) δεν συνοδεύονταν από cd των windows όλο και έπεφτα στη λογική του πειρατικού, όχι μόνο για να έχω την καλύτερη έκδοση, αλλά και για να έχω ένα cd μετά από το format. Μήνα το μήνα, χρόνο το χρόνο είχα γίνει πια καλός, Με εξωτερικό σκληρό, με πάκο cd των οδηγών των συσκευών, με manual για κλείσιμο υπηρεσιών κλπ κλπ έφτιαχνα το σύστημά μου από το μηδέν σε δύο ώρες. Το τι έλεγα από βρισιές αυτές τις δύο ώρες με τα restart και τις αργές χαζομπάρες που δεν προχωρούσαν με τίποτα...
Μετά είδα το pc ενός φίλου που είχε ubuntu. Αυτός έλεγε ότι δεν είχε κάνει ποτέ format, ότι το πολύ πολύ αν έκανε κανένα λάθος αυτό διορθωνόταν χωρίς να πειράζει το σύστημα, ότι αν, στο χαμό του κόσμου, πείραζε πολύ το «home» του έφτιαχνε άλλο χρήστη σε δύο λεπτά, και αν κάποτε χρειαζόταν νέα εγκατάσταση ένα και μόνο cd έφτανε και περισσευε... Ασε που δν έκανε defrag και μπορούσε να δοκιμάζει προγράμματα και να τα ξηλώνει χωρίς να του ξεσκίζουν την/το registry. Και -ω του θαύματος- ήταν τσάμπα και νόμιμα... Το αισθητικό αποτέλεσμα του φίλου μου ήταν θλιβερό, γιατί αυτός ως παλιός unix-άς μπορούσε και χωρίς γραφικό περιβάλλον, οπότε το default του ήταν μάλλον πολυτέλεια, αλλά είπα «ας είναι». Για να μην πολυλογώ, τελικά αυτό που αποδέχθηκα ως το μόνο μείον στο πακέτο (γιατί όπως και να το κάνουμε έχω μια εκτίμηση στο eye-candy και το εν γένει αισθητικό αποτέλεσμα) αποδείχθηκε «πεδίο δόξας λαμπρό» με ατελείωτες δυνατότητες παραμετροποίησης.
Αν έπρεπε να συνοψίσω τους λόγους, εγώ ο μέσος περίεργος χρήστης, θα τους έβαζα στην εξής σειρά :
1) Σταθερότητα συστήματος (ασφάλεια στα όρια του σοβαρού, όχι φθίνουσα απόδοση ακόμα και στο startup, μετά από κάποιο διάστημα και χωρίς προφανή λόγο).
2) Νομιμότητα του ελεύθερου και δωρεάν λογισμικού (ξέρω τις διαφορές, έχω διαβάσει το μάθημά μου τα εκτιμώ και τα δύο σε συνδυασμό),
3) Απίστευτες διαθέσιμες αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για το κάθε τι, γύρω από τον βασικό πυρήνα (αποθετήρια synaptic προκειμένου για ubuntu κλπ)
4) Φανταστική κοινότητα και υποστήριξη (ναι, έχω ξελασπώσει πάρα πολλές φορές από την καρέκλα του σπιτιού μου, χάρη σε σας...)
5) Τρελή παραμετροποίηση στα πάντα. Για μια φορά βλέπω αυτό που θέλω και το αλλάζω κατά βούληση
6) Γενικός προσανατολισμός (δεν μου αρέσουν τα de facto μονοπώλια λογισμικού ή έστω η δεσπόζουσα θέση της ms στην αγορά, γιατί τελικά καταλήγει να βάζει τον πήχυ χαμηλά τόσο στις υποχρεώσεις της, όσο και στις προσδοκίες μας, σχετικά με ένα σημαντικό εργαλείο, το pc. Αυτό χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η ομοιομορφία και τα γενικά standards σε κάποια θέματα, προήλθαν ακριβώς ως παρεπόμενη συνέπεια αυτής της δεσπόζουσας θέσης. Αν δεν ήταν το word-doc παγκόσμιο standard φανταστείτε ασυμβατότητες που θα είχαμε στο κεφάλι μας).
Αυτά.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800