Συμβατότητα σκληρών Δίσκων με Linux;;

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

Συμβατότητα σκληρών Δίσκων με Linux;;

Δημοσίευσηαπό mixalns » 26 Δεκ 2009, 14:49

Προσπαθώ να κάνω εγκατάσταση (k)Ubuntu στους συγκεκριμένους δίσκους: "Samsung 160GB 8MB SP1654N" ή και "W.D. 3000JB" και δεν μπορεί να βρει τους δίσκους, δλδ ακριβώς στο σημείο με την "Partition", δεν βρίσκει σκληρό! ξεκινάει μετά σαν κανονικότατο Live Cd, και μπορώ να δω τους σκληρούς :evil: .
Δοκίμασα και απευθείας από "LiveCd" να γίνει εγκατάσταση αλλά χωρίς επιτυχία πάλι, δεν βρίσκει σκληρό :think:
(Το "LiveCd" γράφτηκε με 4χ ταχύτητα)
Μπορω όμως να χρησιμοποιήσω τους δίσκους κανονικότατα σαν δευτερεύον δίσκο,προσθετή μνήμη με (k)Ubuntu, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα (το κριμα ειναι οτι ειδικα η "Samsung 160GB 8MB SP1654N" είναι πολύ γρήγορη, για δεύτερο δίσκο.)

Με "Seagate" σκληρούς δίσκους απολύτως κανένα πρόβλημα (δυο διαφορετικές 160Gb.)

Δοκίμασα όλες της δυνατότητες, για Εγκατάσταση (k)Ubuntu, αλλά χωρίς επιτυχία,(με, χωρίς windows, master, slave κανάλι),
και με δυο διαφορετικές Motherboard "P4" "Asus P4C800-E Deluxe" και "Msi 865Neo2 6728", με το ίδιο αποτέλεσμα πάντα.
Με εγκατάσταση "W7" και "Wxp" αναγνωρίζουνε τους σκληρούς χωρίς απολύτως το παραμικρό πρόβλημα, καθαρότατα :!:
Μήπως χρειάζεται έξτρα οδηγός; η αναζήτηση μου στο διαδίκτυο δεν με βοήθησε :(
Έχει κάποιο μέλος την ίδια εμπειρία; αν βρήκε κάποια λύση, ας την μοιραστεί μαζί μου :bow:
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Συμβατότητα σκληρών Δίσκων με Linux;;

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 26 Δεκ 2009, 15:01

Οι WD δεν έχουν κανένα πρόβλημα συμβατότητας απ' όσο ξέρω. Μόνο WD ψωνίζω και δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα. ;) Μπες με live CD, άνοιξε το gparted και ετοίμασε ένα /, ένα /home κι ένα linux swap διαμέρισμα. Πάτα εφαρμογή, περίμενε να τελειώσει, βγες από gparted και κάνε κανονικά εγκατάσταση.

Αν ο W.D. 3000JB έχει δεδομένα σημαντικά (είτε ntfs είτε σε extX (2, 3, 4)) φρόντισε να τα διασώσεις σε ξεχωριστό διαμέρισμα.

Το bios τους βλέπει και τους δύο; :?: :? :?:
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 26 Δεκ 2009, 16:08

Στον "BIOS" είναι όλα εντάξει.
Το τρόπο που γράφεις τον δοκίμασα, δεν βρίσκει τον δίσκο :wtf: ,
αν και είχα έτοιμο το μοίρασμα του δίσκου σε άλλον υπολογιστή, ξανά έκανα πάλι partition με το "LiveCd"
Σε ευχαριστώ πάντως.
Μια Ερώτηση σε παρακαλώ : έχεις τον ίδιο δίσκο (W.D. 3000JB) και έχεις εγκαταστημένο Linux (k)Ubuntu;;?? :wtf:
Δεν μπορώ να βγάλω μια λογική εξήγηση στο πρόβλημα μου :roll:
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 26 Δεκ 2009, 19:50

Τον ίδιο όχι αλλά πέρασαν πολλοί WD από τα χέρια μου: αυτή τη στιγμή έχω έναν WDC WD1000FYPS (και σ' αυτόν έχω kubuntu) και WDC WD500AALS-00L3B2 (κι εκεί έχω ubuntu). Aφού τους βλέπει το bios έπρεπε κανονικά να τους βλέπει και το gparted. Πάντως δεν έχει σχέση ο δίσκος. SATA 2 είναι; :?: :? :?:
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 26 Δεκ 2009, 23:18

Το ¨gparted¨ την βλέπει κανονικά, όπως είπα και πριν, την έκανα κανονικότατα μοίρασμα, partition (μόνο απευθείας, μέσα από LiveCd), στο σημείο της εγκατάστασης, δεν υπάρχει, δεν την Βλέπει, και αυτό είναι που με τρελαίνει, και δεν βγάζω νόημα, τέλος πάντων, θα μείνω στην ιδέα τελικά, ότι κάτι παίζεται με συμβατότητα :crazy:
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό KeRber0s » 27 Δεκ 2009, 01:50

Έχει άλλο λειτουργικό στους σκληρούς δίσκους...?
Τους έβαλες μόνος σου στον υπολογιστή...?
Συνήθως (πάντα δηλαδή...) στο πίσω μέρος του σκληρού υπάρχουν κάτι συρματάκια που ανάλογα με το πως θα χρησιμοποιήσεις τον σκληρό πρέπει να τα βραχυκυκλώσεις... Αν π.χ. τον έχεις βάλει σαν slave τότε δεν bootάρει ποτέ από αυτόν και δεν μπορείς να βάλεις λειτουργικό από αυτόν... Ενώ μόλις φορτώσει το linux θα το βλέπει κανονικά... Αν υπήρχε πρόβλημα συμβατότητας τότε δεν θα τον διάβαζε ποτέ... Λογικά δεν πρέπει να είναι κανένα από τα συρματάκια βραχυκυκλωμένο ή αν είναι να είναι αυτό που λέει "master"...
Ελπίζω να βοήθισα....
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Κάτι έχω ακούσει ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04
Netbook HP 2140 ┃ CPU Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ┃ RAM 1GB ┃ HD FUJITSU MHZ2160B
Off topic:
Με την δύναμη της αλήθειας όσο ζω θα κατακτώ το σύμπαν.
V for Vedeta
Άβαταρ μέλους
KeRber0s
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ant_0611 » 27 Δεκ 2009, 12:36

Καλημέρα και Χρόνια Πολλα!
Απο όσο ξέρω, δεν τίθεται θέμα συμβατότητας σκληρών με το λινουξ, αλλα συμβατότητας hardware (bios) ή software σε υλοποιήσεις RAID (συστοιχίες δισκων). Αν το bios σου βλέπει κανονικά τους δίσκους σου, (όλους) και δεν έχει φτιάξει RAID, τότε πιθανότερο μου φαινεται να μην βλέπεις εσύ κατι.
Έχω δουλέψει, και seagate, και WD , και Fujitsu Siements, και Hitachi , και Maxtor σκληρούς ( κατα πάσα πιθανότητα έχω και τον ίδιο) και όλους τους σκληρους τους βλέπει κανονικα το Ubuntu.

Θα πρότεινα να ανεβάσεις μερικά screenshots απο το bios ( πληροφορίες σκληρων δισκων και RAID), και απο το Gparted του livecd (ενα screenshot για καθε σκληρο που έχει αναγνωρίσει).
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Ναι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 9.10 σε Fujitsu-Siemens A1667G2
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : AMD Turion 64 ML-37 │ Μνήμη : 1GB│ Κάρτα Γραφικών : ATI X700 128MB │ Κάρτα Ασύρματη : Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g (rev 02) │ Κάρτα Ήχου : VIA 8237 │ 15.4" Glossy 1280x800

Desktop:
Spoiler: show
Ubuntu 10.04
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : AMD Αthlon 1800+ │ Μνήμη : 1GB│ Κάρτα Γραφικών : Geforce 4 mx440 64MB │ 17" Glossy 1280x1024
Άβαταρ μέλους
ant_0611
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 27 Δεκ 2009, 13:45

Χρονιά πολλά σε όλους σας
Να σημειώσω ότι με δεν είμαι άσχετος, ασχολούμαι με υπολογιστές από το '94.
Δοκίμασα με ενεργοποιημένα raid, και χωρίς!! η αναγνώριση μέσα στο bios είναι όλα σωστά, ξεκίνημα του bios πάλι όλα σωστά!!
Εξήγησα πριν, εγκατάσταση με windows, η αναγνώριση των δυο προαναφερθέντων δίσκων έγινε χωρίς απολύτως ΚΑΝΈΝΑ πρόβλημα.
Αυτή την στιγμή έχω δοκιμαστικά εγκαταστημένα "w7" στην Samsung δουλεύει ρολόι.
εάν υπήρχε πρόβλημα όπως αναφέρεται δεν θα γινόταν η εγκατάσταση!!. δεν υπάρχει πρόβλημα αναγνώρισης από Windows Install CD!
Το πολεμάω το θέμα εδώ και μια εβδομάδα, :roll:

ant_0611 έγραψε: ( κατα πάσα πιθανότητα έχω και τον ίδιο).

Φίλε ant_0611 εάν είναι δυνατόν σε παρακαλώ δες εάν έχεις την συγκεκριμένο Δίσκο, και με τι board την δουλεύεις!! θα ήταν πολύ μεγάλο βοήθημα για μένα.
ant_0611 έγραψε:

Θα πρότεινα να ανεβάσεις μερικά screenshots απο το bios ( πληροφορίες σκληρων δισκων και RAID), και απο το Gparted του livecd (ενα screenshot για καθε σκληρο που έχει αναγνωρίσει).

Φώτο θα ανεβάσω με την πρώτη ευκαιρία, κανένα πρόβλημα.
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 27 Δεκ 2009, 13:53

mixalns έγραψε:Χρονιά πολλά σε όλους σας
Να σημειώσω ότι με δεν είμαι άσχετος, ασχολούμαι με υπολογιστές από το '94.
Δοκίμασα με ενεργοποιημένα raid, και χωρίς!! η αναγνώριση μέσα στο bios είναι όλα σωστά, ξεκίνημα του bios πάλι όλα σωστά!!
Εξήγησα πριν, εγκατάσταση με windows, η αναγνώριση των δυο προαναφερθέντων δίσκων έγινε χωρίς απολύτως ΚΑΝΈΝΑ πρόβλημα.
Αυτή την στιγμή έχω δοκιμαστικά εγκαταστημένα "w7" στην Samsung δουλεύει ρολόι.
εάν υπήρχε πρόβλημα όπως αναφέρεται δεν θα γινόταν η εγκατάσταση!!. δεν υπάρχει πρόβλημα αναγνώρισης από Windows Install CD!
Το πολεμάω το θέμα εδώ και μια εβδομάδα, :roll:

ant_0611 έγραψε: ( κατα πάσα πιθανότητα έχω και τον ίδιο).

Φίλε ant_0611 εάν είναι δυνατόν σε παρακαλώ δες εάν έχεις την συγκεκριμένο Δίσκο, και με τι board την δουλεύεις!! θα ήταν πολύ μεγάλο βοήθημα για μένα.
ant_0611 έγραψε:

Φώτο θα ανεβάσω με την πρώτη ευκαιρία, κανένα πρόβλημα.

Το (k)ubuntu τους βλέπει Κανονικοτατα όταν δεν είναι να γίνει εγκατάσταση, σαν συμπληρωματικούς δίσκους.
Στο σημείο που πρέπει να γίνει η εγκατάσταση οι δίσκοι είναι "αόρατοι"!!!
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 27 Δεκ 2009, 16:25

Και εδώ είναι οι φώτο
Αναγνώριση από BIOS,

Εκκίνηση Υπολογιστή

Επιλογή Εγκατάσταση από karmic Live Cd, επιλογή γλώσσας κτλ, τώρα στο σημείο επιλογής Δίσκων, και το χαρακτηριστικά μενού για partition, εμφανίζεται μόνο αυτό το άδειο παράθυρο
Κάνω διακοπή εγκατάστασης (δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα) και μπαίνω στο Live Cd, εδω υπαρχουνε κανονικα!!

Το GPartet αναγνωρίζει πολύ σωστά του Δίσκους

Δοκιμή πάλι για εγκατάσταση

Το Μενού Διαμέρισης δεν Εμφανίζεται, παρά μόνο ένα λευκό παράθυρο

Και εδώ είναι από την εγκατάσταση "W7"
Οι φώτο είναι με το "Asus P4C800-E Deluxe", το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το "Msi 865Neo2 6728"
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περιφερειακά