Η αλλαγή για μένα από τα Παραθυρόφυλλα σε Linux ήταν καταρχήν θέμα αρχής, της Μικρομάλακης της τα 'χα μαζεμένα απ την εποχή των '98, ( ήταν το 2001 όταν από το ΜSDOS πέρασα στα '98), μόνο όσοι έχουν δουλέψει σε αυτό το τερατούργημα μπορούν να καταλάβουν, ποτέ δεν χώνεψα το ότι έδωσα τότε 70.000Δρχ για ένα προϊόν που αν ήταν οποιοδήποτε άλλο προϊόν πλην software θα είχε αποσυρθεί απ την κυκλοφορία τους πρώτους μήνες και η εταιρία θα είχε φαλιρίσει από τις αγωγές αποζημίωσης! αλλά αντ αυτού η εταιρία θησαύρισε, ας όψεται το πολύ καλό τους marketing και κυρίως η κωλοφαρδία τους. Τέλος πάντων όταν βγήκαν τα ΧΡ δεν υπήρχε περίπτωση να τους ξαναδώσω λεφτά οπότε βολόδερνα με τα '98 μέχρι που βρήκα τα ΧΡ απ το μαγαζί του τζάμπα

, εντάξει σε σχέση με τα '98 ήταν μέρα με την νύχτα αλλά και πάλι είχα ένα σωρό κουσούρια, γνωστά είναι αυτά, το 2004 έκανα μια πρώτη προσπάθεια με το Linux δοκιμάζοντας την Suse, αλλά δεν πρόκοψε, πολλά προβλήματα με το Hardware αλλά και τις εφαρμογές software που χρειαζόμουν.
Αρχές του 2009 οπότε άλλαξα το βασικό μου μηχάνημα είπα να ξαναπειραματιστώ με Linux, έπαιξα λίγο μεταξύ Ubuntu και OpenSuse και τελικά έβαλα το OpenSuse σε single boot με τα ΧΡ σε Virtual machine για κάποια πράγματα που δεν γινόντουσαν στο OpenSuse.
Τον Σεπτέμβριο άρχισα να το ξαναψάχνω και ξετίναξα στις δοκιμές και την έρευνα OpenSUse και Ubuntu, τελικά κατέληξα στο Ubuntu αφού αν εξαιρέσουμε το scaner (που το χω πάρει απόφαση ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ σε Linux

) και κάποιες πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές που χρησιμοποιώ στην διαχείριση του site μου (που ούτως η άλλως χρειάζονται αργά και που), όλα τα άλλα λειτουργούν άψογα ( με την εξαίρεση και πάλι του ότι το modem μου δεν δουλεύει σε 9.10 και αναγκαστικά έχω την 9.04, μικρό το κακό ελπίζω το θέμα να λυθεί με την 10.04

).
Τελικά, Ubuntu γιατί : Δεν γουστάρω τα μπακατελοπροϊόντα της Μικρομάλακης, δεν γουστάρω τις πατέντες και τις αποκλειστικότητες (πάνε την τεχνολογία 10 χρόνια πίσω) και κάνω την δουλειά μου άψογα με τις open source εφαρμογές