ilpara έγραψε:Με απλά λόγια:
- Το ubuntu είναι περισσότερο «plug & play» δηλαδή πιο κατάλληλο για τον απλό χρήστη που δεν θέλει να ασχοληθεί με το στήσιμο / διαμόρφωση του συστήματος του. Επίσης ο νέος χρήστης βρίσκει πιο εύκολα βοήθεια στο ubuntu, και εννοώ ότι η κοινότητα του ubuntu διεθνώς είναι πιο ανεκτική στο να απαντάει «χαζές» ερωτήσεις ανίδεων.
.
Καταρχήν σε παρακαλώ να το διευκρινίσεις.
Κατά δεύτερον, η απόλυτη plug'n'play διανομή είναι το linuxmint. Στο ubuntu πρέπει και να ψαχτείς λίγο για να βρεις υποστήριξη για codec τύπου amr, mov, rm, 3gp για να μπορέσεις να αναπαράγεις υλικό από το κινητό σου.
Κατά τρίτον, επειδή θεωρώ ότι εμμέσως με θίγει, από τη σκοπιά του "ανίδεου" χρήστη, το ubuntu μόνο του λέει ότι είναι για το μέσο χρήστη, με αυτοματοποιημένες λειτουργίες, με χρήση ιδιωτικών οδηγών, ότι δηλαδή χρειάζεται ένα εναλλακτικό λειτουργικό για να σταθεί απέναντι στα Windows, που έχει συνηθίσει ο πολύς κόσμος. Και έτσι έχει φέρει αρκετό κόσμο στο linux. Κι αυτός είναι κι ο στόχος του! Αν όλα ήταν όπως το Arch, ή το Slackware ή το linux from scratch, θα έμεναν μόνο οι developer και αυτοί που είναι η δουλειά τους (φοιτητές, προγραμματιστές) και κάποιοι hobbίστες να ασχολούνται με linux. Εμένα δεν είναι δουλειά μου οι υπολογιστές. Εγώ θέλω να έχω ένα λειτουργικό να μπορώ να γράφω και να διαβάζω κείμενα, pdf, κλπ, να μπαίνω στο internet, ν'ακούω μουσική και να βλέπω ταινίες. Δεν έχω γνώσεις τεχνολογίας και δεν έχω γνώσεις "αρχιτεκτονικής" λειτουργικών. Το ότι όμως μπορώ σε 20' να έχω λειτουργικό και σε 1 ώρα updates, codecs, drivers είναι μεγάλη υπόθεση (έναντι 15-20 ωρών στα Windows + όλα τα κακά τους). Αν και από τότε που γνώρισα το linux, παρακολουθώ τις εξελίξεις και που και που αν έχω χρόνο δοκιμάζω και καμιά άλλη διανομή.
Χωρίς παρεξήγηση και με όλη την καλή διάθεση.