Καπνιζετε?

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Καπνιζετε ?

Ναι
34
31%
Ναι και θελω να το κοψω
10
9%
Που κ που
5
5%
Οχι αλλα καπνιζα
14
13%
Μονο τρακες κανω :mrgreen:
1
1%
Οχι
44
41%

Σύνολο ψήφων : 108

Re: Καπνιζετε?

Δημοσίευσηαπό kaingeo » 21 Δεκ 2009, 10:01

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδας έχουν ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Πηγαίνετε εκεί και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εγώ το έκοψα έτσι, μου έδωσαν χάπια, που είναι στην κατηγορία αντικαταθλιπτικά και άλλα, τα οποία όταν τα έδιναν σε καταθλιπτικούς, παρατήρησαν ότι έκοβαν το τσιγάρο!!!

Για φανταστείτε ένα κόσμο που αντί να πλουτίζουμε κάποιον #$@^#@^&%@& για να μας σκοτώσει... τα ίδια λεφτά να τα δίναμε για τον εαυτό μας, την οικογένεια μας, την Wikipedia!
kaingeo
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 21 Δεκ 2009, 11:26

Δεν καπνίζω (ξέρω φυσικά πώς είναι το κάπνισμα. Έχω καπνίσει καμία 300αριά τσιγάρα τα τελευταία 25 χρόνια) και δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια λογική και εξελιγμένη κοινωνία κάνει στον εαυτό της αυτό το πράγμα. Αλλά αυτό ακριβώς δεν είμαστε, μια λογική κοινωνία... Τις προάλλες έβλεπα ξανά ένα από τα πιο ωραία επεισόδια του Deep Space Nine, για όσους δεν την ξέρουν μια εξαιρετική σειρά που εκτυλίσσεται σε διαστημικό σταθμό στο μακρινό σχετικά μέλλον. Τρεις από τους ήρωες είναι Φερέγκι, ανήκουν δηλαδή σε μια ανθρωποειδή φυλή που λατρεύει το χρήμα (τύπου Σκρουτζ). Λόγω κάποιας αναποδιάς (βλάβη στο σκάφος τους κλπ.) μεταφέρονται στις ΗΠΑ του 1950 και φαίνεται ότι μπορεί και να «κολλήσουν» εκεί για πάντα. Παρά τη συμφορά τους, ένας από αυτούς (ο Quark) βλέπει και τα θετικά: Με ανθρώπους που ζουν 4 αιώνες πίσω από την εποχή τους θα βγάλουν εύκολα τρελά λεφτά. Αλλά μισό λεφτό, τι είναι αυτή η άσχημη μυρωδιά; Όλοι οι άνθρωποι κυκλοφορούν με ένα άσπρο κύλινδρο που καίει στο στόμα. «Λέγεται τσιγάρο και είναι τοξικό» του απαντάει ο ενημερωμένος από τα βιβλία ιστορίας ανιψιός του Nog. Και ο θείος: Και πληρώνουν για αυτό; Πω πω, θα περάσουμε πολύ ωραία στη Γη του 1950!

Ο πλήρης διάλογος:
έγραψε:Quark: What's that disgusting smell?
Nog: I think it's called 'tobacco'. It's a deadly drug. When used frequently, it destroys the internal organs.
Quark: If it's so deadly, then why do they use it?
Nog: It's also highly addictive.
Rom: How do they get their hands on it?
Nog: They buy it in stores.
Quark: They buy it? If they'll buy poison, they'll buy anything. I think I'm going to like it here.

Η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι θα αντιδρούν στο μέλλον τα παιδιά μας (ελπίζω) ή τα εγγόνια μας. Θα βλέπουν τα στραβά της κοινωνίας μας και θα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να συνέβαιναν, όπως αναρωτιόμαστε ίσως εμείς πώς δούλευε ο κόσμος 6 μέρες επί 10 ώρες, χωρίς περίθαλψη, χωρίς άδεια μητρότητας, το 1920. Ή πώς οι μαύροι δεν μπορούσαν να κάτσουν στο λεωφορείο στις ΗΠΑ ως το 1950 κλπ.

Αν θέλω να συνοψίσω γιατί δεν καπνίζω:
α) Κάνει κακό στην υγεία μου. Ναι, ξέρω ότι πολλά ακόμα πράγματα κάνουν κακό στην υγεία μου, όμως προσπαθώ να περιορίσω όσο γίνεται αυτά που μπορώ και ελέγχω.
β) Εκτός από το μακροπρόθεσμο κακό, αυτό δηλ. που θα συμβεί στο φάρυγγα ή τον πνεύμονά μου σε 30 χρόνια, υπάρχει το βραχυπρόθεσμο. Η άμβλυνση της γεύσης, της όσφρησης, η μείωση της ερωτικής ικανότητας, τα κίτρινα δόντια και δάκτυλα, πολλά τέτοια «καθημερινά και μικρότερα» (Βλ. και ιστορία στο τέλος του ποστ)
γ) Μου φαίνεται αδιανόητο να κάνω δώρο μερικές χιλιάδες € σε κάποια βιομηχανία, επειδή μου πουλάει κάτι που ξέρω ότι είναι τοξικό! Παράπλευρο δικό μου κέρδος: Αν κάπνιζα ένα πακέτο τη μέρα, 40,000 € σε 30 χρόνια, σε σημερινές τιμές! Θα τα ξοδέψω αλλιώς, καλύτερα!
δ) Σέβομαι το διπλανό μου. Αν κάπνιζα θα κάπνιζα μόνο μόνος μου, αλλά ποιος το κάνει αυτό σε τούτη την καθυστερημένη χώρα; Έχω δύο μικρά παιδιά και από τότε που γεννήθηκαν είμαι αποκλεισμένος σπίτι μου ή σε εξωτερικούς χώρους, γιατί ελάχιστα εστιατόρια ή καφέ απαγορεύουν το κάπνισμα (και φυσικά δεν θέλω τα παιδιά μου να καπνίσουν παθητικά). Αυτό το πράγμα, ότι δηλ. δεν μπορείς να πας πουθενά όπου δεν θα καπνίσεις παθητικά, είναι μια από τις πιο σκληρές περιπτώσεις κοινωνικού αποκλεισμού... Τη βιώνω!
ε) Είναι αντιαισθητικό, μυρίζει... Δεν θέλω να μυρίζω σε τρίτους, στη γυναίκα μου, στα παιδιά μου, όσο άσχημα μυρίζουν οι φίλοι μου που καπνίζουν... (και οι οποίοι δυστυχώς, λόγω άμβλυνσης της όσφρησής τους αλλά και συνήθειας, δεν καταλαβαίνουν πόσο άσχημα μυρίζουν...)

Άλλα προβλήματα με τους καπνιστές:
α) Πετούν το τσιγάρο κάτω! Απίστευτο! Οι ίδιοι, με το δίκιο τους, αν δουν κάποιον να πετά το χαρτάκι από τη σοκολάτα ή την εφημερίδα στο δρόμο, θα φρικάρουν! Και όμως, έχουν αποδεχτεί ότι όταν προχωρούν στο δρόμο και καπνίζουν μπορούν να πετάξουν το αποτσίγαρο κάτω! Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η πράξη, πέρα από το αισθητικό; Τρισεκατομμύρια (!) αποτσίγαρα από τους δρόμους, μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων ή απευθείας από τις παραλίες (πείτε μου: ξέρετε χειρότερη ενέργεια από το σβήσιμο - χώσιμο του τσιγάρου στην αμμουδιά;) καταλήγουν στη θάλασσα, οι ρύποι απορροφούνται από την τροφική αλυσίδα (πλαγκτόν, ψάρια) και επιστρέφουν σε μας. Κάντε ένα google να δείτε σχετικά άρθρα και θα σας σηκωθεί η τρίχα.
β) Λόγω άγνοιας, αλλά κυρίως λόγω αδυναμίας, επιβάλλουν το τοξικό καπνό τους στα μικρά παιδιά. Έγκυες γυναίκες που καπνίζουν ενεργητικά ή παθητικά (το ίδιο κάνει) θα δείτε πλέον λίγες, αλλά γονείς που καπνίζουν στο σπίτι με ανοιχτό παράθυρο (δεν βοηθά. Οι ρύποι του καπνού μένουν μέσα, το ανοιχτό παράθυρο μας δίνει μόνο την αίσθηση του καθαρού αέρα) υπάρχουν πολλοί. Και πρεσάρουν έτσι στο υπερ-ευαίσθητο οργανισμό των μικρών παιδιών τα τοξικά του καπνού.
γ) Είναι αποδεδειγμένο ότι η αίσθηση της χαλάρωσης, για τον καπνιστή, είναι αποτέλεσμα του εθισμού του. Η νικοτίνη, ως τοξικό ναρκωτικό μας δημιουργεί σύνδρομο στέρησης και άγχος, ένα τσιγάρο μας ανακουφίζει, μας χαλαρώνει.

Τέλος, η ιστορία που υποσχέθηκα. Πόσους δεν ξέρετε που «απολαμβάνουν» ένα τσιγάρο με τον καφέ, με ένα ποτήρι καλό κρασί, κλπ; Τι απολαμβάνουν στην πραγματικότητα, διαβάστε εδώ.

Πριν λίγα χρόνια έτυχα σε μια καλή οινογνωσία, με δύο εξαιρετικούς «δασκάλους». Ένα χημικό με 20 χρόνια πείρα, έναν γνωστό έλληνα παραγωγό (ας μην πω ποιος ήταν) με 50-60 χρόνια στην αγορά. Ο χώρος ήταν ένα μεγάλο εστιατόριο και οι δύο δάσκαλοι μας είπαν εξαρχής «δεν επιτρέπεται το κάπνισμα». Ωραία ατμόσφαιρα, το ποτήρι πήγαινε το ένα μετά το άλλο, δοκιμάσαμε με πολλές τεχνικές κάπου 15 κρασιά. «Κάντε έτσι για τον ουρανίσκο, έτσι για τη γλώσσα, έτσι για τη μύτη» και πάει λέγοντας, όσοι έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες οινογνωσίες ξέρουν.
Τελειώνοντας, πήγα να ευχαριστήσω τον «παππού» παραγωγό για το κέφι και το μεράκι του και του είπα επίσης:
-Σας ευχαριστώ που δεν επιτρέπατε και το κάπνισμα, τέσσερις ώρες εδώ μέσα θα είχαμε πνιγεί.
-Μα κοίτα παιδί μου, μου απαντά, το no smoking είναι υποχρεωτικό για τους οινογνώστες. Όλα αυτά που είπαμε σήμερα, πώς καταλαβαίνεις αυτό το χαρακτηριστικό, πώς γεύεσαι το άλλο, πώς μυρίζεις το τρίτο, ισχύουν ούτως ή άλλως για τους μη καπνιστές μόνο. Οι καπνιστές έχουν καταστρέψει τις αισθήσεις τους, δεν δουλεύει κανονικά ούτε η γλώσσα, ούτε η μύτη, ούτε τίποτα. Απλά δεν το λέω δυνατά για να μην τους φέρω σε δύσκολη θέση...

Έτσι ακριβώς είναι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι καπνιστές ένα ποσοστό μόνο «αντιλαμβάνονται» από τον καφέ, το φαγητό, το κρασί. Κρίμα, γιατί έτσι χάνουν μια τόσο όμορφη απόλαυση της ζωής! Ένα καλό κόκκινο κρασί, έναν ωραίο εσπρέσο...! Ευτυχώς, υπάρχει ελπίδα! Τα όργανα αυτά επιστρέφουν στην κανονική τους λειτουργία 6 μήνες περίπου μετά τη διακοπή. Είναι τότε που όλοι οι πρώην καπνιστές λένε «τρώμε πράγματα που τρώγαμε παλιά και τώρα μας φαίνεται να έχουν νέα γεύση»!

Τελευταίο: Ο αδελφός της γυναίκας μου συμπλήρωσε σήμερα 4 χρόνια χωρίς τσιγάρο. Είναι 35, τρέχει κάθε μέρα στο βουνό και πριν ένα μήνα περίπου έβγαλε τον κλασικό μαραθώνιο πρώτη φορά. Μου λέει «δεν πιστεύω ότι κάποτε κάπνιζα. Τώρα πλέον βλέπω κόσμο που καπνίζει και νομίζω ότι είναι εξωγήινοι». Δεν πέφτεις έξω μεγάλε... Το ίδιο έπαθε και ο Quark!
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 21 Δεκ 2009, 11:55

τώρα δεν ξέρω πως θα ακουστεί αλλά... @nikosal πραγματικά ωραίο το κείμενο... σήμερα μου φάνηκε απο την πρώτη στιγμή μια πραγματικά ξεχωριστή μέρα.
έχω δει ντοκιμαντέρ για το τσιγάρο και τις ζημιές που προκαλεί κτλ... ΑΛΛΆ δεν με άγγιξε τόσο όσο το κείμενο σου... μάλλον θα είσαι η αιτία που θα προσπαθήσω να το κόψω απο σήμερα. έστω να το ελαττώσω για αρχή.
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mrjack » 21 Δεκ 2009, 12:04

nikosal έγραψε:
Αν θέλω να συνοψίσω γιατί δεν καπνίζω:
α) Κάνει κακό στην υγεία μου. Ναι, ξέρω ότι πολλά ακόμα πράγματα κάνουν κακό στην υγεία μου, όμως προσπαθώ να περιορίσω όσο γίνεται αυτά που μπορώ και ελέγχω.
β) Εκτός από το μακροπρόθεσμο κακό, αυτό δηλ. που θα συμβεί στο φάρυγγα ή τον πνεύμονά μου σε 30 χρόνια, υπάρχει το βραχυπρόθεσμο. Η άμβλυνση της γεύσης, της όσφρησης, η μείωση της ερωτικής ικανότητας, τα κίτρινα δόντια και δάκτυλα, πολλά τέτοια «καθημερινά και μικρότερα» (Βλ. και ιστορία στο τέλος του ποστ)
γ) Μου φαίνεται αδιανόητο να κάνω δώρο μερικές χιλιάδες € σε κάποια βιομηχανία, επειδή μου πουλάει κάτι που ξέρω ότι είναι τοξικό! Παράπλευρο δικό μου κέρδος: Αν κάπνιζα ένα πακέτο τη μέρα, 40,000 € σε 30 χρόνια, σε σημερινές τιμές! Θα τα ξοδέψω αλλιώς, καλύτερα!
δ) Σέβομαι το διπλανό μου. Αν κάπνιζα θα κάπνιζα μόνο μόνος μου, αλλά ποιος το κάνει αυτό σε τούτη την καθυστερημένη χώρα; Έχω δύο μικρά παιδιά και από τότε που γεννήθηκαν είμαι αποκλεισμένος σπίτι μου ή σε εξωτερικούς χώρους, γιατί ελάχιστα εστιατόρια ή καφέ απαγορεύουν το κάπνισμα (και φυσικά δεν θέλω τα παιδιά μου να καπνίσουν παθητικά). Αυτό το πράγμα, ότι δηλ. δεν μπορείς να πας πουθενά όπου δεν θα καπνίσεις παθητικά, είναι μια από τις πιο σκληρές περιπτώσεις κοινωνικού αποκλεισμού... Τη βιώνω!
ε) Είναι αντιαισθητικό, μυρίζει... Δεν θέλω να μυρίζω σε τρίτους, στη γυναίκα μου, στα παιδιά μου, όσο άσχημα μυρίζουν οι φίλοι μου που καπνίζουν... (και οι οποίοι δυστυχώς, λόγω άμβλυνσης της όσφρησής τους αλλά και συνήθειας, δεν καταλαβαίνουν πόσο άσχημα μυρίζουν...)

α) Εδωσες μονος την απαντηση. Αυτο που αναπνευω στην πολη δεν θελω να ξερω τι ειναι. Πραγματικα.
β) Θεματα αισθητικης και διαφορα τετοια. +1 . Ενοχλει.
γ) Αυτα ειναι θεματα προσωπικα. Δηλαδη αν πηγαιναν τα λεφτα σε ... αυγα πχ θα ηταν πολιτικα ορθο ;
Παλι σε βιομηχανια πανε. Το οτι ειναι τοξικα ή οχι ειναι η προτιμηση του καθενος και παρεπιπτοντως την γνωριζει, ειτε λιγο ειτε πολυ.
δ) Σωστο, απο πανω μεχρι κατω.
ε) Το ιδιο με το β).

Το καπνισμα ειναι επιλογη. Ειτε τους ειναι απολαυση ειτε συνηθεια αποτελει μερος της καθημερινοτητας.
Εφοσον δεν με ενοχλει δεν εχω προβλημα και ουτε τα λεφτα, ουτε η ζημια στον οργανισμο αποτελουν επιχειρηματα κατα την γνωμη μου.
Δεν θα 'θελα να ζησω και 85 χρονια.
(δεν ειμαι καπνιστης, υποθετικα μιλωντας)
Άβαταρ μέλους
mrjack
seniorTUX
seniorTUX

IRC: mrjack
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 21 Δεκ 2009, 15:24

Spoiler: show
ntinos_ έγραψε:
filippos.xf έγραψε:
ntinos_ έγραψε:προς το παρόν δεν σκοπεύω να το κόψω ακόμα. αλλά το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το κόψω σε 1-2 χρόνια.

Ελπίζω τις γόπες να τις πετάς στα σκουπίδια γιατί έχω σιχαθεί να βλέπω ένα σορό γόπες εδώ και εκεί.
ntinos_ έγραψε:το κακό είναι οτι όταν κάποιος κόβει απότομα το τσιγάρο γίνετε λίγο νευρικός χωρίς να το θέλει βέβαια.

Υπάρχουν διάφορα άλλα ωραία μονοπάτια πολύ καλύτερα και ουσιαστικά από το τσιγάρο και το κυριότερο... δεν κάνουν κακό στην υγεία και το περιβάλλον.

Φιλικά

filippos.xf επειδή είμαι αρκετά ρεαλιστής και άνθρωπος όπου παραδέχεται τα σφάλματα του και μπορώ να καταλάβω τι είναι το σωστό και τι είναι το λάθος συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ;) απλά δεν θέλω να κόψω ακόμα το τσιγάρο. όπως και να έχει για τους καπνιστές είναι μια απόλαυση και σίγουρα σέβομαι τους μη καπνιστές. έχω φίλους μη καπνιστές και όταν θέλω να καπνίσω τους ρωτάω πάντα αν μπορώ να ανάψω ένα τσιγάρο :)

@ntinos_ τουλάχιστον ρωτάς πάντα τους μη καπνιστές γύρω σου αν μπορείς να ανάψεις το τσιγάρο, κάτι είναι και αυτό. ;)
Δεν είναι προσωπικό το θέμα μεταξύ μας, απλά αναφέρω την γνώμη μου ελεύθερα.

Από την στιγμή που φτάνει στο σημείο το τσιγάρο να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό διάφορους εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες, το τσιγάρο δεν δικαιολογείτε με τίποτα, από κανέναν και για κανένα λόγο. Επίσης το τσιγάρο από μόνο του είναι απλά σαν ένα όπλο παραιτημένο στην γωνία, οι άνθρωποι κάνουν την κίνηση για να έρθει σε εφαρμογή το τσιγάρο.
Spoiler: show
Epirotes έγραψε:
rexes13 έγραψε:Μια ερώτηση στους καπνίζοντες...:Τι σας προσφέρει βρε παιδιά.??

Να υποθέσω ότι ανήκεις στους μη καπνίζοντες; :?: Ο μη καπνιστής δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει τι προσφέρει στον άρρωστο καπνιστή ένα τσιγάρο, ειδικά μετά από μεγάλη χαρμάνα.

@Epirotes φίλε μου. :) Πιστεύεις ότι οι λόγοι για τους οποίους ένας καπνιστής καπνίζει συγκρίνονται έστω και ελάχιστα με τους λόγους για τους οποίους ένας μη καπνιστής δεν καπνίζει; Πρέπει να υπολογίσουμε κιόλας ότι προβλήματα, ανησυχίες κτλ. δεν έχουμε μόνο εμείς. Αυτό θέλω απλά να μου απαντήσεις. Αν και δεν μου αρέσει να το θέτω έτσι, καθόλου.
mrjack έγραψε:Το καπνισμα ειναι επιλογη. Ειτε τους ειναι απολαυση ειτε συνηθεια αποτελει μερος της καθημερινοτητας.

Είναι όντως επιλογή, αλλά ζούμε μια πραγματικότητα δράσης-αντίδρασης, δεν ζει ο καθένας στον δικό του φανταστικό κόσμο. Κάτι που μπορεί να γίνει εδώ που είμαι εγώ μπορεί να επηρεάσει και εσένα που δεν είσαι εδώ.
mrjack έγραψε:Εφοσον δεν με ενοχλει δεν εχω προβλημα και ουτε τα λεφτα, ουτε η ζημια στον οργανισμο αποτελουν επιχειρηματα κατα την γνωμη μου.

Το θέμα του καπνίσματος που συζητιέται μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε προσωπικό ζήτημα, ακόμα και αν θέλουμε να το δούμε ως προσωπικό ζήτημα δεν γίνεται. Όσοι προσπαθούν να το δουν ως προσωπικό ζήτημα τότε πολύ απλά δεν έχουν καταλάβει το τι επίδραση έχει το τσιγάρο. Το αν αποτελούν επιχειρήματα οι ζημιές στον οργανισμό ας το αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα στην σωματική υγεία τους, να δούμε τι θα μας πουν. Βέβαια και εκεί μπορεί να δούμε παράλογες συμπεριφορές για κάποιους λόγους. Μερικές από τις συνηθισμένες συμπεριφορές που μπορούμε να δούμε γενικότερα, ο συμβιβασμός, η παραπληροφόρηση, η αποκρουστικότητα βασισμένη σε εγωισμούς κ.ά. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι το τσιγάρο δεν κάνει μόνο κακό στην υγεία αλλά κάνει κακό και στο περιβάλλον, κάποιοι λόγοι αναφέρθηκαν ήδη.

@nikosal "μια χαρά" όσα ανέφερες.. "μια χαρά" και δυστυχώς αληθινά.
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 21 Δεκ 2009, 16:01

nikosal έγραψε: ... Άλλα προβλήματα με τους καπνιστές:
α) Πετούν το τσιγάρο κάτω! Απίστευτο! Οι ίδιοι, με το δίκιο τους, αν δουν κάποιον να πετά το χαρτάκι από τη σοκολάτα ή την εφημερίδα στο δρόμο, θα φρικάρουν! Και όμως, έχουν αποδεχτεί ότι όταν προχωρούν στο δρόμο και καπνίζουν μπορούν να πετάξουν το αποτσίγαρο κάτω! Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η πράξη, πέρα από το αισθητικό; Τρισεκατομμύρια (!) αποτσίγαρα από τους δρόμους, μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων ή απευθείας από τις παραλίες (πείτε μου: ξέρετε χειρότερη ενέργεια από το σβήσιμο - χώσιμο του τσιγάρου στην αμμουδιά;) καταλήγουν στη θάλασσα, οι ρύποι απορροφούνται από την τροφική αλυσίδα (πλαγκτόν, ψάρια) και επιστρέφουν σε μας. Κάντε ένα google να δείτε σχετικά άρθρα και θα σας σηκωθεί η τρίχα.

Εχεις θέσει πανέμορφα όλα τα θέματα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να προσθέσω κάτι σε όσα έγραψες. Κρατώ μόνο το παραπάνω, όχι γιατί είναι πιο σημαντικό από τα άλλα, αλλά γιατί μου είχε γεννήσει μια μεγάλη απορία κάμποσα χρόνια πριν (αιώνες, actually) που είχα πάει στο στρατό σαν καλό παιδί :
Ολοι όσοι είχατε την εμπειρία θυμάστε τις περίφημες «καθαριότητες». Εκεί, κατά τις 6.30 το πρωί, καπνιστές και μη, μαζεύαμε σκουπίδια, μεταξύ των οποίων γόπες που πετούσαν κάτω ΟΛΗ την υπόλοιπη μέρα όσοι κάπνιζαν.

Δεν βρήκα ποτέ ένα πειστικό λόγο για το φαινόμενο... Οταν έλεγα σε φίλους και γνωστούς «γιατί το πετάς κάτω και όχι στο βαρέλι; Εσύ θα το μαζεύεις σιχτιρίζοντας αύριο αξημέρωτα» έπαιρνα ως απάντηση το βλέμμα της αγελάδας (πολλές φορές για να σημάνει ότι εγώ είμαι ο εξωγήινος...).

Ολο αυτό το γράφω απλά για να πω ότι όταν κάποιος δεν κοιτά να κάνει καλύτερη τη ζωή του σε κάτι τόσο χειροπιαστό, καθημερινό και τοπικά-προσωπικά-χρονικά εντοπισμένο, άντε να πείσεις τον κόσμο για το πιο αφηρημένο, δεύτερου επιπέδου, μελλοντικό κλπ. Γι'αυτό και όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο (βλέπε Κοπενχάγη κλπ).

Το μόνο που μένει είναι να μην κάμπτονται αυτοί που έχουν το μυαλό, την ευαισθησία ή το καλό ένστικτο (τελικά την καλαισθησία) και τα παρατάνε κι αυτοί...
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 21 Δεκ 2009, 17:38

Εγώ δεν καπνίζω. Μια φορά το δοκίμασα και έβηχα 3 ώρες :lol:
Μου βρωμάει εξάλλου :(
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 21 Δεκ 2009, 17:48

filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mrjack » 21 Δεκ 2009, 20:07

filippos.xf έγραψε:
mrjack έγραψε:Το καπνισμα ειναι επιλογη. Ειτε τους ειναι απολαυση ειτε συνηθεια αποτελει μερος της καθημερινοτητας.

Είναι όντως επιλογή, αλλά ζούμε μια πραγματικότητα δράσης-αντίδρασης, δεν ζει ο καθένας στον δικό του φανταστικό κόσμο. Κάτι που μπορεί να γίνει εδώ που είμαι εγώ μπορεί να επηρεάσει και εσένα που δεν είσαι εδώ.

Εγω κανω λογω για το επιχειρημα της προσωπικης διαστασης του καπνισματος. Της του πληθους επισης, πιο κατω.

mrjack έγραψε:Εφοσον δεν με ενοχλει δεν εχω προβλημα και ουτε τα λεφτα, ουτε η ζημια στον οργανισμο αποτελουν επιχειρηματα κατα την γνωμη μου.

filippos.xf έγραψε:
Το θέμα του καπνίσματος που συζητιέται μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε προσωπικό ζήτημα, ακόμα και αν θέλουμε να το δούμε ως προσωπικό ζήτημα δεν γίνεται. Όσοι προσπαθούν να το δουν ως προσωπικό ζήτημα τότε πολύ απλά δεν έχουν καταλάβει το τι επίδραση έχει το τσιγάρο. Το αν αποτελούν επιχειρήματα οι ζημιές στον οργανισμό ας το αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα στην σωματική υγεία τους, να δούμε τι θα μας πουν.

Τι σημαινει δεν μπορει ; Οριζει κανεις τις διαστασεις που θα του βαλω :eh: ;

Για μενα δεν αποτελουν επιχειρηματα τα 2 που ανεφερα.-
Ο καπνιστης δεν αναγκαζεται να καπνιζει απο ... βασανιστες. ΑΥΤΟΣ καπνιζει ΑΥΤΟΣ παθαινει οτι παθαινει.
Το οτι παθαινει ομως δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να το κανει. Εκτος κι αν θελουμε να ζησουμε, οπως ειπα, 85 - 100 χρονια.
Αν ειχα επιχειρηματα εναντια στο τσιγαρο στον ευαυτο μου δεν θα ηταν αυτο της υγειας. "Ξερω και νιωθω τι παθαινω και το συνεχιζω αμα λαχει."
Άβαταρ μέλους
mrjack
seniorTUX
seniorTUX

IRC: mrjack
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 21 Δεκ 2009, 20:14

mrjack έγραψε:Εγω κανω λογω για το επιχειρημα της προσωπικης διαστασης του καπνισματος. Της του πληθους επισης, πιο κατω.

Όσα ανέφερα δεν πήγαιναν προς εσένα και μόνο, αλλά γενικότερα. ;)
mrjack έγραψε:Τι σημαινει δεν μπορει ; Οριζει κανεις τις διαστασεις που θα του βαλω :eh: ;

Για μενα δεν αποτελουν επιχειρηματα τα 2 που ανεφερα.-
Ο καπνιστης δεν αναγκαζεται να καπνιζει απο ... βασανιστες. ΑΥΤΟΣ καπνιζει ΑΥΤΟΣ παθαινει οτι παθαινει.
Το οτι παθαινει ομως δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να το κανει. Εκτος κι αν θελουμε να ζησουμε, οπως ειπα, 85 - 100 χρονια.
Αν ειχα επιχειρηματα εναντια στο τσιγαρο στον ευαυτο μου δεν θα ηταν αυτο της υγειας. "Ξερω και νιωθω τι παθαινω και το συνεχιζω αμα λαχει."

Σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα ναι δεν μπορεί ο καθένας να του βάζει ότι διαστάσεις θέλει, έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις.

Μα, ακριβώς αυτό είναι το θέμα, στην πραγματικότητα και η αλήθεια είναι ότι δεν παθαίνουν ΜΟΝΟ ότι παθαίνουν αυτοί που καπνίζουν.
Εδώ είναι το πρόβλημα και δεν είναι το μόνο.. και για αυτό πρέπει κάποια πράγματα να γίνονται ευρέος γνωστά.
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων