Εγκατασταση Ubuntu σε εξωτερικο σκληρο δισκο.

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Εγκατασταση Ubuntu σε εξωτερικο σκληρο δισκο.

Δημοσίευσηαπό max mortimer47 » 05 Δεκ 2010, 22:36

Γεια σας παιδια,ειμαι νεος στην παρεα για αυτο συγχωρεστε με που θα σας κουρασω με τις ερωτησεις μου που μπουρει να σας φανουν και ανοητες.Λοιπον,εκατεστησα το wubi στον εξωτερικο σκληρο δισκο και τωρα με ρωτα αν θελω να κανω επανεκινηση τον υπολογιστη για να ολοκληρωθει η εγκατασταση.Αν το κανω αυτο,πρεπει μετα να πατησω f8 και να επιλεξω να κανει boot απο τον εξωτερικο?Θα το αναγνωρισει ο υπολογιστης απο τον εξωτερικο σκληρο?

2η ερωτηση)Μπορω να κανω boot το wubi μεσω του εξωτερικου μου σκληρου σε οποιονδηποτε υπολογιστη?Θελω να παιρνω τον σκληρο μου μαζι μου και να κανω boot το wubi σε διαφορους υπολογιστες.Ειναι δυνατον?Αλλωστε το wubi ειναι εξολοκληρου εγκατεστημενο στον εξωτερικο μου,δεν εγκατασταθηκε τιποτα στον εσωτερικο σκληρο του υπολογιστη μου,σωστα?
Τελευταία επεξεργασία από max mortimer47 και 06 Δεκ 2010, 20:52, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux:μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Python σε πολυ αρχικο σταδιο┃Αγγλικά:Καλά
Λειτουργικο ⇛Ubuntu 12.04 64 bit/Win 7 64 bit Home Premium
Προδιαγραφές⇛Laptop:┃Amd A4 3300 (1,9ghz-2,5ghz/2 cores)┃Ram 8GB DDR3 PC3 10600 (2x4GB)┃AMD Dual Graphics= APU 6480g (512 MB Vram shared from RAM) + AMD Radeon 6650 with 1gb Vram┃HDD 500 GB & SSD 128GB
Άβαταρ μέλους
max mortimer47
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Εγκατασταση wubi σε εξωτερικο σκληρο δισκο.

Δημοσίευσηαπό the_eye » 05 Δεκ 2010, 22:45

To wubi είναι εικονική εγκατάσταση. Δεν ξέρω αν θα συμπεριφερθεί σωστά σε αυτό που θες να κάνεις.

!

Μήνυμα ενημέρωσης προς τον/την max mortimer47

Σε παρακαλούμε να διαβάσεις τις οδηγίες προς νεοεισερχόμενους προσεκτικά. Είναι σημαντική η προσάρτηση της υπογραφής με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου hardware id (πχ [10ec:8168]), έτσι ώστε να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες όταν πρόκειται για επίλυση ενός προβλήματός σου. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από τον πίνακα ελέγχου αλλά και με το αυτόματο script που θα το βρεις παρακάτω.
Αυτόματο script υπογραφής
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 05 Δεκ 2010, 22:49

καλησπέρα καί καλώς όρισες
Από τα λίγα πού ξέρω το wubi είναι εικονική εγκατάσταση μέσα στα windows
από τήν άλλη πλευρά καί να γίνεται, γιά πιό λόγο νά κάνεις εικονική εγκατάσταση σέ εξωτερικό σκληρό, καί όχι κανονική?
νομίζω δηλαδή ότι άν έκανες wubi ο εξωτερικός είναι άθικτος
όταν κάνουμε εγκατάσταση σέ εξωτερικό σκληρό προσοχή το grub νά εγκαθίσταται στόν εξωτερικό
καί γιά νά bootάρει από τόν εξωτερικό οι προτεραίότητα στο bios νά είναι usb>εσωτερικό σκληρό
όσο γιά το να παίζει σέ διαφορετικούς υπολογιστές θά πρέπει νά λύσεις επιπλέον προβλήματα γιατί υπάρχουν διαφορές στό hardware

ψάξε λίγο στούς οδηγούς τού forum γιά νά φτιάξεις τήν υπογραφή σου
δίνει σημαντικές πληροφορίες σ`όσους σε βοηθάνε

Φιλικά
Θανάσης Π.
Τελευταία επεξεργασία από Th P και 05 Δεκ 2010, 23:17, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό max mortimer47 » 05 Δεκ 2010, 23:06

Γεια σου θαναση,
Δηλαδη το wubi δεν ειναι ανεξαρτητο?Αν το βαλεις δηλαδη σε εναν υπολογιστη χωρις windows δεν θα λειτουργει?Σκεφτηκα να βαλω wubi γιατι μου φανηκε πιο απλη η εγκατασταση απο την κανονικη διανομη.Δεν ειναι σαν την κανονικη ubuntu διανομη?Λειπουν πραγματα στο wubi?Και αυτο με το grub που ειπες τι σημαινει δηλαδη?
Γνώσεις ⇛ Linux:μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Python σε πολυ αρχικο σταδιο┃Αγγλικά:Καλά
Προδιαγραφές⇛Laptop:┃Amd A4 3300 (1,9ghz-2,5ghz/2 cores)┃Ram 8GB DDR3 PC3 10600 (2x4GB)┃AMD Dual Graphics= APU 6480g (512 MB Vram shared from RAM) + AMD Radeon 6650 with 1gb Vram┃HDD 500 GB & SSD 128GB
Άβαταρ μέλους
max mortimer47
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 05 Δεκ 2010, 23:16

Eικονική εγκατάσταση είναι η εγκατάσταση πού γίνεται μέσω τών windows, τά οποία δημιουργούν έναν `εικονικό` σκληρό γιά να εγκαταστήσουν τό νέο λειτουργικό
περισσότερα δέν ξέρω γιατί δέν έχω κάνει ποτέ. όμως φαντάζομαι ότι άν έκανες wubi θά μπορέσεις νά ξεκινήσεις τά `εικονικά` ubuntu μέσα από τα windows
(χωρίς νά έχεις συνδέσει τον εξωτερικό)
άν θελήσεις νά κάνεις εγκατάσταση στόν εξωτερικό σέ κάποια φάση θά πρέπει νά επιλέξεις πού θέλεις νά εγκατασταθεί ο bootloader καί εκεί θά επιλέξεις τόν εξωτερικό, αλλοιώς τά windows δέν θά ξεκινάνε άν δέν έχεις συνδεμένο τόν εξωτερικό
Τρέχοντας λειτουργικό από εξωτερικό σκληρό έχεις χαμηλές ταχύτητες συστήματος
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 05 Δεκ 2010, 23:26

max mortimer47 έγραψε:Δηλαδη το wubi δεν ειναι ανεξαρτητο?Αν το βαλεις δηλαδη σε εναν υπολογιστη χωρις windows δεν θα λειτουργει?Σκεφτηκα να βαλω wubi γιατι μου φανηκε πιο απλη η εγκατασταση απο την κανονικη διανομη.Δεν ειναι σαν την κανονικη ubuntu διανομη?Λειπουν πραγματα στο wubi?

https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide
Το wubi είναι μια εικονική εγκατάσταση μέσα στα win.
Τα win την βλέπουν σαν μία οποιαδήποτε εφαρμογή...
Είναι πολύ ασυνήθιστη η διαδικασία που έκανες.
Αν έτρεξες απλά τον wubi installer και ολοκληρώθηκε η διαδικασία,
πολύ πιθανόν να λειτουργήσει μόνο στην εγκατάσταση win στην οποία έκανες την διαδικασία.
Αυτό σε περίπτωση που εκκινήσουν τα win.
(Θα θέλουν τον εξωτερικό δίσκο συνδεδεμένο).

Για να κάνεις αυτό που ξεκίνησες, http://www.pendrivelinux.com/move-wubi- ... ash-drive/

Η καλύτερη λύση είναι να κάνεις κανονική εγκατάσταση στον εξωτερικό (25 GB αρκούν),
αν τίθεται θέμα χώρου, προσέχοντας το παρακάτω σημείο που αναφέρθηκε ήδη...
(Υπάρχει σχετικός οδηγός στο φόρουμ)
έγραψε:όταν κάνουμε εγκατάσταση σέ εξωτερικό σκληρό προσοχή το grub νά εγκαθίσταται στόν εξωτερικό
καί γιά νά bootάρει από τόν εξωτερικό οι προτεραίότητα στο bios νά είναι usb>εσωτερικό σκληρό
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 05 Δεκ 2010, 23:35

@pros
Aπορία: γιατί νά χρειάζεται συνδεμένος ο εξωτερικός σκληρός αφού η εγκατάσταση είναι εικονική στόν ήδη υπάρχοντα χώρο τών windows?
πώς χρησιμοποιήθηκε ο εξωτερικός σκληρός στήν εικονική εγκατάσταση?
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 05 Δεκ 2010, 23:42

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα live usb
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
έγραψε:2. Burn your CD or create a USB drive
I would like to create a:

CD USB stick

To create it, I will be using:

Windows Mac Ubuntu

Show me how

Επέλεξε USB stick και το λειτουργικό που χρησιμοποιείς...

Μπορείς επιπλέον να επιλέξεις να διατηρούνται (persistent)
οι αλλαγές που κάνεις κατά την λειτουργία του μέσου usb.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό max mortimer47 » 05 Δεκ 2010, 23:43

@pros:Καλησπερα,ειπες ''Αυτό σε περίπτωση που εκκινήσουν τα win''.Μα αφου τα windows ειναι στον εσωτερικο,γιατι να μην ξεκινησουν τα windows αν δεν εχω τον εξωτερικο συνδεδεμενο?

Κανονικη εγκατασταση εννοεις την κανονικη διανομη ubuntu?Το κατεβαζω τωρα,λεω να σβησω το wubi και να βαλω το κανονικο ubuntu στον εξωτερικο σκληρο για να ειναι ανεξαρτητο απο τα windows και να μπορω να το λειτουργω απο τον εξωτερικο.Το download ειναι μονο 700mb,εγω νομιζα ειναι γυρω στα 5gb.Tοσο λιγο ειναι το ubuntu 10.10?
Άβαταρ μέλους
max mortimer47
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 05 Δεκ 2010, 23:50

Th P έγραψε:πώς χρησιμοποιήθηκε ο εξωτερικός σκληρός στήν εικονική εγκατάσταση?

Κατά την εγκατάσταση εφαρμογών τα win ζητάνε να επιλέξεις που θα γίνει...
Αν επέλεξε τον εξωτερικό δίσκο, εκεί θα δημιουργήθηκαν τα σχετικά αρχεία.
Ο εικονικός δίσκος για παράδειγμα, είναι το αρχείο \ubuntu\disks\root.disk
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η εγκατάσταση wubi είναι αυτόνομη (portable).
Δεν ξέρω επίσης πως μπορεί να επηρεάσει τα win, το να μην βρουν ένα μέσο
στο οποίο έχει εγκατασταθεί μια εφαρμογή (wubi)...

έγραψε:το download ειναι μονο 700mb,εγω νομιζα ειναι γυρω στα 5gb.Tοσο λιγο ειναι το ubuntu 10.10?

Ακολούθησε τις οδηγίες που σου έδωσα για να ετοιμάσεις το Live CD ή USB, κάνε τις δοκιμές σου
και αν συνεχίσεις να έχεις απορίες εδώ είμαστε. Μην προχωρήσεις σε εγκατάσταση με την νοοτροπία του
χρήστη win: «Κλικ, κλικ, next, next, install, μπαμ, ώχ!, φορμάτ» Αφιέρωσε λίγο χρόνο να διαβάσεις, υπάρχει πολύ υλικό!
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ