Ο πρώτος μου υπολογιστής... αχ, τι θυμάμαι.
Τέλη δεκαετίας 80 αν δε κάνω λάθος. Στη μόδα το Nintendo NES. Ζήτησα απο τον θείο μου στην Γερμανία να μου φέρει ένα γιατί μέχρι τότε έιχα ένα φανταστικό παιχνίδι τύπου PONG ασπρόμαυρο που έπαιζε μόνο με 2 άτομα, δεν είχε αλγόριθμο για να παίζει μόνο του, αντίπαλος.
Όταν έφτασε ο θείος με το καλό στην Ελλάδα, εγώ είχα προετοιμαστεί για παιχνίδι. Φανταστείτε όμως την έκπληξη - απογοήτευση όταν είδα έναν HOME Computer. Δε γνώριζα τότε τί είναι αυτά τα μαραφέτια. Σε λιγότερο όμως απο 10 λεπτά η απογοήτευση έγινε θαυμασμός και πάθος για να δω αυτό το μηχάνημα να δουλεύει.
Ήταν ένα Commodor C128 με 128KB RAM και floppy drive 1571!
Πολύ δυνατό εργαλείο για την εποχή του. Χρώματα και ήχος, φανταστικά παιχνίδια και προγράμματα. Περισσότερο το δούλευα σε C64 mode, την οποία και μπορούσες να την αλλάξεις ανοίγοντας το μηχάνημα και πατώντας το Commodore Key! Δύο μηχανήματα σε ένα.
Κάπου στην τρίτη δημοτικού, μου έκαναν δώρο ένα βιβλίο προγραμματισμού για παιδιά, που εξηγούσε την γλώσσα BASIC. Πολύ όμορφο βιβλίο, με σχεδιάκια, παραδείγματα και όμορφη εικονογράφηση με μικρούς χαρακτήρες φτιαγμένους απο PIXEL. Τα πρώτα μου δειλά βήματα στον προγραμματισμό τα ξεκίνησα απο εκεί. Αφού έφτιαξα διάφορα προγράμματα μέσα απο το βιβλίο, άρχισα να πειραματίζομαι μόνος μου. Όλα αυτά σε κατάσταση λειτουργίας C128. Επειδή δε γνώριζα Γερμανικά (όλα τα manual του ήταν γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα) και δεν είχα κανένα να μου δείξει, διάβαζα τον κώδικα, τον αντέγραφα και τον έτρεχα για να δω τί κάνει. Με πειραματισμούς κατάφερα να δημιουργώ γραφικά και ήχο. Ήταν τόσο αργή η σχεδίαση των vector στην οθόνη, που έμοιαζε με animation! Αχ. Χρόνια

.
Παιχνίδια φυσικά δε μπορούσα να βρώ εύκολα καθ' ότι μπορεί στην Ελλάδα να το έβλεπα για πρώτη φορά αλλά είδη η AMIGA, το ATARI ST και οι PC είχαν πάρει το κομμάτι τους στην αγορά παραμερίζονταν τα παλαιότερα εργαλεία. Υπήραν βέβαια κάτι μαυραγορίτες ψιλοαπατεώνες στη Θεσσαλονίκη που χρέωναν 5000 δρχ για μια δισκέτα με 1 παιχνίδι!!! (σα να λέμε σήμερα 50 Ευρώ για μία αντιγραφή).Απο εκεί παρήγγειλα το New Zealand Story, F16, Cabal!!! Ώρες ατελείωτες! Σύν οτι είχα βρεί απο μόνος μου Bug στο Double Dragon για να περνάω μια ολόκληρη πίστα χωρίς να χρειαστεί να πολεμάω εχθρούς. (Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του πω).
Όμορφες αναμνήσεις.
Κάπου εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον θείο μου στη Γερμανία που χάριν στο δικό του ξεχωριστό δώρο ανακάλυψα απο πολύ νωρίς τι ήθελα και ακολούθησα τον δρόμο της πληροφορικής