Ποιος ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Ποιος ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

Δημοσίευσηαπό rat » 22 Σεπ 2008, 00:44

Καλησπέρα,
Τι μου θυμίσατε, ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ένας Amstrad 6128 (αχ ρε Sugar) με δισκέτα και πράσινο μόνιτορ αν θυμάμαι καλά το 1987 στην τιμή των 89.000 δραχμών αγορασμένος από κατάστημα της Στουρνάρη.
Το πρώτο βράδυ δε αποφάσισα να γράψω (αντιγράψω) το πρώτο πρόγραμμα (παιχνίδι) από το βιβλίο του σε basic κάπου 150-200 σειρές.
Κατέληξα ξημερώματα να προσπαθώ να τρέξω το πρόγραμμα και να μου βγάζει syntax error και να προσπαθώ να καταλάβω τι φταίει.
Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ακόμη και ένα κόμμα ή μία τελεία έπαιζε ρόλο.
Κάποια στιγμή έκλεισα τον "υπερυπολογιστή" και άλλη μέρα έγραψα πάλι το πρόγραμμα (αφού είχα διαβάσει περισσότερα στο βιβλίο και μπορούσα πλέον να αποθηκεύω αυτά που έγραφα :lol: :lol: ).
Στην πόλη μου (μεγάλο χωρίο είναι μην νομίζετε) υπήρχαν άλλα 2 άτομα που είχαν υπολογιστή τότε (έναν commodore και έναν spectrum), φοβερή εποχή.
Περίμενα πότε θα βγει το Pixel να δοκιμάσω τα προγράμματα που είχε γραμμένα στο χαρτί.
Μήπως μεγαλώνω....τι δουλειά έχω εγώ με τους υπολογιστές ? :lol:
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.10 32bit /Ubuntu 10.04 / Mint / Win Xp / Win 7
Προδιαγραφές ⇛ Διαφορετικά μηχανήματα.
rat
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό g00fy » 11 Οκτ 2008, 00:11

Ο πρώτος μου υπολογιστής... αχ, τι θυμάμαι. :D

Τέλη δεκαετίας 80 αν δε κάνω λάθος. Στη μόδα το Nintendo NES. Ζήτησα απο τον θείο μου στην Γερμανία να μου φέρει ένα γιατί μέχρι τότε έιχα ένα φανταστικό παιχνίδι τύπου PONG ασπρόμαυρο που έπαιζε μόνο με 2 άτομα, δεν είχε αλγόριθμο για να παίζει μόνο του, αντίπαλος.
Όταν έφτασε ο θείος με το καλό στην Ελλάδα, εγώ είχα προετοιμαστεί για παιχνίδι. Φανταστείτε όμως την έκπληξη - απογοήτευση όταν είδα έναν HOME Computer. Δε γνώριζα τότε τί είναι αυτά τα μαραφέτια. Σε λιγότερο όμως απο 10 λεπτά η απογοήτευση έγινε θαυμασμός και πάθος για να δω αυτό το μηχάνημα να δουλεύει.

Ήταν ένα Commodor C128 με 128KB RAM και floppy drive 1571!
Πολύ δυνατό εργαλείο για την εποχή του. Χρώματα και ήχος, φανταστικά παιχνίδια και προγράμματα. Περισσότερο το δούλευα σε C64 mode, την οποία και μπορούσες να την αλλάξεις ανοίγοντας το μηχάνημα και πατώντας το Commodore Key! Δύο μηχανήματα σε ένα.
Κάπου στην τρίτη δημοτικού, μου έκαναν δώρο ένα βιβλίο προγραμματισμού για παιδιά, που εξηγούσε την γλώσσα BASIC. Πολύ όμορφο βιβλίο, με σχεδιάκια, παραδείγματα και όμορφη εικονογράφηση με μικρούς χαρακτήρες φτιαγμένους απο PIXEL. Τα πρώτα μου δειλά βήματα στον προγραμματισμό τα ξεκίνησα απο εκεί. Αφού έφτιαξα διάφορα προγράμματα μέσα απο το βιβλίο, άρχισα να πειραματίζομαι μόνος μου. Όλα αυτά σε κατάσταση λειτουργίας C128. Επειδή δε γνώριζα Γερμανικά (όλα τα manual του ήταν γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα) και δεν είχα κανένα να μου δείξει, διάβαζα τον κώδικα, τον αντέγραφα και τον έτρεχα για να δω τί κάνει. Με πειραματισμούς κατάφερα να δημιουργώ γραφικά και ήχο. Ήταν τόσο αργή η σχεδίαση των vector στην οθόνη, που έμοιαζε με animation! Αχ. Χρόνια :).

Παιχνίδια φυσικά δε μπορούσα να βρώ εύκολα καθ' ότι μπορεί στην Ελλάδα να το έβλεπα για πρώτη φορά αλλά είδη η AMIGA, το ATARI ST και οι PC είχαν πάρει το κομμάτι τους στην αγορά παραμερίζονταν τα παλαιότερα εργαλεία. Υπήραν βέβαια κάτι μαυραγορίτες ψιλοαπατεώνες στη Θεσσαλονίκη που χρέωναν 5000 δρχ για μια δισκέτα με 1 παιχνίδι!!! (σα να λέμε σήμερα 50 Ευρώ για μία αντιγραφή).Απο εκεί παρήγγειλα το New Zealand Story, F16, Cabal!!! Ώρες ατελείωτες! Σύν οτι είχα βρεί απο μόνος μου Bug στο Double Dragon για να περνάω μια ολόκληρη πίστα χωρίς να χρειαστεί να πολεμάω εχθρούς. (Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του πω).

Όμορφες αναμνήσεις.
Κάπου εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον θείο μου στη Γερμανία που χάριν στο δικό του ξεχωριστό δώρο ανακάλυψα απο πολύ νωρίς τι ήθελα και ακολούθησα τον δρόμο της πληροφορικής
Η/Υ: Intel Pentium DualCore / 2GB RAM / nVidia Geforce 8400GS / Ubuntu 10.04 64bit
Η/Υ: Toshiba Tecra R10-10S / Ubuntu 9.10 64bit

motd: May the source be with you!
g00fy@ubuntu-gr.org:~$ cat /etc/γνώσεις.conf
Linux:kuru (όχι guru) / Προγραμματισμός:Ναί / Αγγλικά:Καλά
Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 16 Οκτ 2008, 10:53

Εν έτει 1997 ο πρωτος μου PC ήταν ένας.... 8088!! Τον είχε ένας θείος μου από την εποχή που σπούδαζε πληροφορική στο ΤΕΙ Αθήνας και μου τον χάρισε....
Μιλάμε για 640kb ram και κάρτα γραφικών Hercules ούτε καν CGA! (θυμάμαι για να τρέξω μερικά "παιχνίδια" της φόρτωνα πριν έναν sim-driver, τον simCGA που την έκανε σαν CGA :D )

Eμφανισιακά ήταν κάπως έτσι:

Εικόνα

Ωστόσο είχα ενθουσιαστεί και πάνω σε αυτόν έμαθα basic, dos, βασικά των υπολογιστών, που μετά μου φάνηκαν πάρα πολύ χρήσιμα όταν επιτέλους πήρα έναν Pentium 166MMX :lol:
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Ενθύμιον ...

Δημοσίευσηαπό pavlos » 17 Νοέμ 2008, 21:38

Δευτέρα 17/11/2008, Θεσσαλονίκη, 6:00 π.μ > Δεν βλέπω την ώρα να φτάσω στο γραφείο, πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, παραμάσχαλα το laptop. Ο λόγος ; Στο γραφείο η σύνδεση φτάνει τα 2MBbps, προλαβαίνω να κάνω download το ubuntu, να "κάψω" το ISO image, να κάνω dual boot το σύστημα. Αγωνία ...

Δεκαετία '80 > Δημοτικό, σχόλασμα. Οδός Φιλλελήνων, ένα μικρό μαγαζί. 3 Amstrad 464, 2 6128, ένας commodore Amiga (ουάου!), 2 spectrum, joysticks, παιχνίδια, αντιγραφές, MS-DOS, σειριακή προσπέλαση, assemply, GEM, Hercules, 3,5 ίντσες, "που γύρναγες πάλι βρε ;", η μάνα, αγωνία.

Σχεδόν 25 χρόνια έχουν περάσει. Και σήμερα νιώθω όπως τότε ... Καλό ταξίδι μας στο linux.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
2.6.24-19-generic i686 GNU/Linux Ubuntu 8.04 Desktop Edition
ASUS A6J: Centrino Duo T2300 @ 1.66GHz/1024MB/ATI Technologies Inc M56P [Radeon X1600] 256MB/Intel PRO/Wireless 3945ABG
pavlos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pavlos » 18 Νοέμ 2008, 08:07

Καλημέρα, συγνώμη που δεν είδα το θέμα ... απλά χθες, ήταν ιστορική μέρα για μένα. Η εγκατάσταση του Linux, με γύρισε - συναισθηματικά δηλ. - αρκετά χρόνια πίσω. Λοιπόν, στο θέμα μας ... ο πρώτος μου η/υ ήταν ένας AMSTRAD 464 με κασετόφωνο, monitor πράσινο, όπως αυτό που είχε ο 6128, και όπως προδίδει το όνομά του, είχε ... 64Kbytes μνήμη! - Είχα και joystick! (χα, χα, χα!) Φοβερές εποχές παιδιά, θυμάμαι, είχα φάει τα αυτιά του πατέρα μου να μου αγοράσει διπλό κασετόφωνο μπας και κάνω καμιά αντιγραφή σε κανένα παιχνίδι για τον υπολογιστή. Πέρασα σχεδόν απ' όλους τους AMSTRAD, αγόρασα δηλ. με τον 464, το 6128, και μετά τον "PC" 1512 και τον 1640. Θυμάμαι αργότερα είχε βγει και ο 2086 τον οποίον τον είχα για αρκετά χρόνια. Τότε, ένας σκληρός 40ΜΒ ήταν μεγάλη υπόθεση (μου φαίνεται τότε - αν θυμάμαι καλά - πρωτοεμφανίστηκαν και τα windows 3.3). Ιστορικές εποχές. Από 'κει κι έπειτα, και μόλις η έννοια "personal computer" άρχιζε να γίνεται πιο γνωστή και να καθιερώνεται στον χώρο, δοκίμασα αρκετά μηχανάκια και σιγά σιγά απέκτησα πιο αξιόλογα συστήματα, είτε κάνοντας κάποιες μετατροπές (σε μνήμη δηλ. , σε σκληρούς κτλ), είτε αγοράζοντας ολόκληρα συστήματα. Περιττό να σας πω, πως έχω δωρίσει πάνω από 10 η/υ σε γνωστούς, σε φίλους και συγγενείς. Από προγραμματισμό - γελάω τώρα γιατί στην υπογραφή μου γράφω πως δεν γνωρίζω γιατί αν σας πω τι γνωρίζω θα γελάσετε κι εσείς - γνωρίζω MS-DOS, BASIC, LOGO και TURBO PASCAL. Ναι, είναι βέβαια σαν να μην γνωρίζω τίποτε, αλλά τότε είχα πάει σε μια σχολή για να τα μάθω αυτά, ενώ στο σπίτι είχα ένα βιβλίο της ASSEMBLY που το διάβαζα μανιωδώς. Αυτά ... ωραίες εποχές, έτσι, με νοσταλγία τις θυμάμαι, αλλά και σήμερα ... ακόμη καλύτερες ... την καλημέρα μου!

υ.γ

rat έγραψε:

Το πρώτο βράδυ δε αποφάσισα να γράψω (αντιγράψω) το πρώτο πρόγραμμα (παιχνίδι) από το βιβλίο του σε basic κάπου 150-200 σειρές.
Κατέληξα ξημερώματα να προσπαθώ να τρέξω το πρόγραμμα και να μου βγάζει syntax error και να προσπαθώ να καταλάβω τι φταίει.

χα, χα! α ρε rat, κι εγώ τα ίδια προβλήματα είχα. Μερικές φορές το pixel είχε κάτι listings 10 σελίδες ... άντε ψάχνε μία μία τις γραμμές ...
ASUS A6J: Centrino Duo T2300 @ 1.66GHz/1024MB/ATI Technologies Inc M56P [Radeon X1600] 256MB/Intel PRO/Wireless 3945ABG
pavlos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 18 Νοέμ 2008, 12:22

pavlos έγραψε:
rat έγραψε:

χα, χα! α ρε rat, κι εγώ τα ίδια προβλήματα είχα. Μερικές φορές το pixel είχε κάτι listings 10 σελίδες ... άντε ψάχνε μία μία τις γραμμές ...

Και που να κάνατε κανένα listing στη Basic του Commodore 64... Είχε κάτι περίεργα σύμβολα τα οποία για να εμφανιστούν έπρεπε να πατήσεις κάποιο συνδυασμό πλήκτρων. Και να μην γνωρίζω ποιος είναι ο συνδυασμός πλήκτρων και να δοκιμάζω όλους τους συνδυασμούς του πληκτρολογίου μέχρι να μου εμφανίσει τον επιθυμητό. Πολλαπλασιάστε αυτή τη ενέργεια επί πχ 100 (περίπου για ένα listing του pixel)... Ο απόλυτος μαζοχισμός!!!

Πάντως το περιοδικό που ήταν εξειδικευμένο σε listings ήταν όχι τόσο το pixel, αλλά το pixel junior... Το οποίο ήταν σε μίνι μέγεθος και ήταν γεμάτο με listings από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Δυστυχώς στην επαρχία κατάφερα να βρω μόνο το πρώτο και το δεύτερο τεύχος. Έκτοτε η τύχη του αγνοούνταν... Ίσως και να μην εκδόθηκαν άλλα τεύχη. Γνωρίζει κανείς τίποτα για το pixel junior; Τι είχε απογίνει; Κυκλοφορούσε κανονικά ή είχαν εκδοθεί μόνο δύο τεύχη;

Όχι τίποτα άλλο, έτσι, απλώς να μου φύγει η απορία...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 18 Νοέμ 2008, 13:40

Συγγνώμη που παρεμβαίνω έτσι αδιάκριτα αλλά γιατί σταματήσατε όλοι εσείς με τον προγραμματισμό; Η γλώσσα δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο (βλ. http://www.pbm.com/~lindahl/real.programmers.html) Ο προγραμματισμός είναι μια δημιουργική διαδικασία και μου φαίνεται αυτή όπως και πολλές άλλες δημιουργικές διεργασίες εχουν εκλήψει από τη σύγχρονη ζωή, λόγω της αυτοματοποιησης ή κι εγώ δε ξερω γιατί. Με το να είμαστε απλώς χρήστες ενός υπολογιστή δεν είμαστε παραγωγικοί. Σίγουρα είμαστε αν δημιουργούμε ταινίες, μουσική, ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά οχι με το να στέλνουμε email ή να σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Εγώ η μόνη γλώσσα προγραμματισμού που έμαθα σε ένα μάθημα της κακιάς ώρας στο πανεπιστήμιο ήταν η fortran. Και από τότε κουτσά στραβά τα βγάζω πέρα με c, με μερικά απλά python ή shell scripts, octave. Σημασία έχει πιστεύω ο τρόπος σκέψης και όχι η γλώσσα προγραμματισμού. Listings ή κώδικας υπάρχει στο linux διαθέσιμος (φυσικά) για παιχνίδια, προγράμματα, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους μας.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pavlos » 18 Νοέμ 2008, 16:03

Dimitris έγραψε:Συγγνώμη που παρεμβαίνω έτσι αδιάκριτα αλλά γιατί σταματήσατε όλοι εσείς με τον προγραμματισμό; Η γλώσσα δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο (βλ. http://www.pbm.com/~lindahl/real.programmers.html) Ο προγραμματισμός είναι μια δημιουργική διαδικασία και μου φαίνεται αυτή όπως και πολλές άλλες δημιουργικές διεργασίες εχουν εκλήψει από τη σύγχρονη ζωή, λόγω της αυτοματοποιησης ή κι εγώ δε ξερω γιατί. Με το να είμαστε απλώς χρήστες ενός υπολογιστή δεν είμαστε παραγωγικοί. Σίγουρα είμαστε αν δημιουργούμε ταινίες, μουσική, ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά οχι με το να στέλνουμε email ή να σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Εγώ η μόνη γλώσσα προγραμματισμού που έμαθα σε ένα μάθημα της κακιάς ώρας στο πανεπιστήμιο ήταν η fortran. Και από τότε κουτσά στραβά τα βγάζω πέρα με c, με μερικά απλά python ή shell scripts, octave. Σημασία έχει πιστεύω ο τρόπος σκέψης και όχι η γλώσσα προγραμματισμού. Listings ή κώδικας υπάρχει στο linux διαθέσιμος (φυσικά) για παιχνίδια, προγράμματα, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους μας.

Έχεις δίκιο, αλλά τα χρόνια περνάνε και οι υποχρεώσεις δεν σ' αφήνουν πολλές φορές να ασχοληθείς όσο θα ήθελες. Μιλάω για μένα προσωπικά δηλ. που δεν ασχολήθηκα περισσότερο. 'Ντάξει ... ότι μπορούμε κάνουμε ... :)
pavlos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pavlos » 18 Νοέμ 2008, 16:06

bullgr έγραψε:Δυστυχώς στην επαρχία κατάφερα να βρω μόνο το πρώτο και το δεύτερο τεύχος. Έκτοτε η τύχη του αγνοούνταν... Ίσως και να μην εκδόθηκαν άλλα τεύχη. Γνωρίζει κανείς τίποτα για το pixel junior; Τι είχε απογίνει; Κυκλοφορούσε κανονικά ή είχαν εκδοθεί μόνο δύο τεύχη;

Μην μου πεις πως τα έχεις κρατήσει :!: :?:
pavlos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » 18 Νοέμ 2008, 20:42

Εμένα ο πρώτος μου υπολογιστής (βασικά τον πήρε ο αδερφός μου) ήταν ένας Commodore 64 (νομίζω το πρώτο μοντέλο. Το χοντροκομμένο).
Δεν θυμάμαι χαρακτηριστικά. Θυμάμαι ότι είχαμε πάρει τότε μια οθόνη (Commodore ήταν και αυτή), τον υπολογιστή, ένα κασετοφωνάκι και κασσέτες (ΝΑΙ τότε τα προγράμματα ήταν σε κασσέτα). Νομίζω τον είχα αγοράσει τότε 109.000 δρχ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης από μαγαζί που τώρα δεν υπάρχει.

Με τον καιρό αγόρασα ένα disk drive (με τις τεράστιες δισκέτες) και ένα cartrige (δεν θυμάμαι αν λέγεται έτσι) που στα παιχνίδια έκανε κάποια cheat. Πάλι δεν θυμάμαι τί γιατί παιχνίδια έπαιζε ο αδερφός μου.

Στο εντομεταξύ πολλές αγορές παιχνιδιών (κυρίως ο αδερφός μου). Εγώ είχα βαρεθεί τα παιχνίδια και όταν αγόραζα το Pixel (θα το θυμάστε βέβαια) έπαιρνα το πρόγραμμα που είχανε γράψει κάποιοι και το έκανα αντιγραφή (αφού τότε δεν το δίνανε έτοιμο).

Το έχω ακόμα. Τώρα που ο αδερφός μου έφτιαξε σπίτι, θα το πάρει και αν μπορέσει θα το στήσει.
Επισκεφθείτε το Blog μου.

Υποστηρίξτε το GNOME
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: diamond_gr
IRC: diamond_gr
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ