Windows ή linux ??

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Windows ή linux ??

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 20:50

ΕΙναι σαν αυτα που γραφουν στην Φρικηπαιδεια για τον πυρηνα... λεει ειναι εκεινο το κομματι κωδικα που κανεις δεν καταλαβαινει τι κανει αλλα αμα δεν υπαρχει δουλεια δεν γινεται χαχαχαχαχα και δεν εχει και αδικο πιστευω. ΩΡαια τα λεμε στην θεωρια και οκ και εχω παραμετροποιησιμο συστημα και το ενα και το αλλο... ε και? Καταλαβαινεις αυτο που εχεις ανοιχτο τι δουλεια κανει?
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 27 Αύγ 2011, 21:06

Άλλο πράγμα ο ανοικτός κώδικας και άλλο το ελεύθερο λογισμικό.
Ναι ο ανοικτός κώδικας μπορείς να πεις ότι έχει να κάνει περισσότερο με τους προγραμματιστές.
Το ελεύθερο λογισμικό όμως όχι. Απελευθερώνει τον χρήστη. Έχει διαφορά.
Και γιατί το μόνο που ωθεί τους χρήστες να βάλουν Linux είναι να γλιτώσουν απ' τους ιούς;
Δεν είναι κατά πολύ γρηγορότερο; Δεν είναι κατά πολύ σταθερότερο;
Εγώ δεν είχα ποτέ προβλήματα με ιούς στα Windows. Παρ' όλα αυτά όμως το να κολλάει το σύστημα σου χωρίς λόγο κάθε λίγο, είναι αρκετά εκνευριστικό.
Κατά τ' άλλα συμφωνώ ότι πρέπει να ασχοληθείς αν βάλεις Linux...

Edit: Επίσης για αυτό που λες ότι και που είναι ανοικτό και παραμετροποιήσιμο τι έγινε αν δεν είσαι προγραμματιστής;
Το θέμα είναι ότι το Linux σου προσφέρει την δυνατότητα να μάθεις πράγματα ακόμα και χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός σου αρχικά.
Ένας που θέλει να "πειράξει" πράγματα στα Windows πως ακριβώς θα το κάνει; Στο Linux μπορείς, αρκεί να υπάρχει όρεξη και ενδιαφέρον για να μάθεις...
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 27 Αύγ 2011, 21:17

To θέμα είναι πολυδιάστατο. Μπορεί να πάρει διαστάσεις οικονομικές - πολιτικές - ιδεολογικές - ψυχολογικές - λειτουργικές και δεν ξέρω αν μου ξεφεύγουν και άλλες τώρα.... Εχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς και σε άλλα νήματα στο φόρουμ.

Για να απαντηθεί λοιπόν ενα τέτοιο ερώτημα πρέπει να μπουν όλα τα παραπάνω στο παιχνίδι.

Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή να γράψω τη δική μου άποψη με βάση τις παραπάνω πλευρές.... Θα επανέλθω όμως με νεότερο ποστ.

Φιλικά
Στέλιος Ν.
...Open minds using open source...
Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω | Προγραμματισμός: Πολύ λίγα | Αγγλικά: οφ κορς
Desktop -> Dual Core 2.5GHz, 5Gb of Ram, 640Gb HD, Nvidia 9500GT + Ubuntu 13.10 = Life is simple...
Notebook -> 10.04 dual boot Win 7 σε lenovo ideapad U350
;) Οδηγός προς Νεοεισερχομένους ;) Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες ;) http://UbuntuForums.org ;)
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 21:37

Ilias95 έγραψε:Άλλο πράγμα ο ανοικτός κώδικας και άλλο το ελεύθερο λογισμικό.
Ναι ο ανοικτός κώδικας μπορείς να πεις ότι έχει να κάνει περισσότερο με τους προγραμματιστές.
Το ελεύθερο λογισμικό όμως όχι. Απελευθερώνει τον χρήστη. Έχει διαφορά.
Και γιατί το μόνο που ωθεί τους χρήστες να βάλουν Linux είναι να γλιτώσουν απ' τους ιούς;
Δεν είναι κατά πολύ γρηγορότερο; Δεν είναι κατά πολύ σταθερότερο;
Εγώ δεν είχα ποτέ προβλήματα με ιούς στα Windows. Παρ' όλα αυτά όμως το να κολλάει το σύστημα σου χωρίς λόγο κάθε λίγο, είναι αρκετά εκνευριστικό.
Κατά τ' άλλα συμφωνώ ότι πρέπει να ασχοληθείς αν βάλεις Linux...

Edit: Επίσης για αυτό που λες ότι και που είναι ανοικτό και παραμετροποιήσιμο τι έγινε αν δεν είσαι προγραμματιστής;
Το θέμα είναι ότι το Linux σου προσφέρει την δυνατότητα να μάθεις πράγματα ακόμα και χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός σου αρχικά.
Ένας που θέλει να "πειράξει" πράγματα στα Windows πως ακριβώς θα το κάνει; Στο Linux μπορείς, αρκεί να υπάρχει όρεξη και ενδιαφέρον για να μάθεις...

Μα εγω δεν ειπα να γινεις ντε και καλα προγραμματιστης :P τα ιδια πραγματα λεμε στο edit σου αλλα ισως με διαφορετικες διατυπωσεις.
Μπορει να πειραξει την registry. Αλλα σιγουρα στο λινουξ μαθαινεις περισσοτερα πραγματα. Στο μεταξυ δεν ειναι πανω - κατω ιδιες οι εννοιες του ανοικτου κωδικα με το ελευθερο λογισμικο? Ποια η βασικη τους διαφορα.

Π.Σ Οσο για την σταθεροτητα και την γρηγοραδα καλα τα λεμε εμεις... αλλα υπαρχουν και χρηστες που μπορει να σε ρωτησουν γιατι ειναι σταθερο το ενα και γιατι πιο γρηγορο. Και εκει ειναι που ειπα πως οποιος εχει χρονο και ασχολειται με το λινουξ μπορει να διαβασει λιγο για τον πυρηνα του και πως γινεται γενικα η διαχειριση του συστηματος ωστε να μπορει να απαντησει συγκεκριμενα... γενικα το λεω. ΜΠορει καποιος να ερθει και να σου πει... ξερεις εχω 3-4 συγκεκριμενα προγραμματα στα windows το συστημα μου δεν ειναι υπερ-φορτωμενο με υπηρεσιες και εργασιες ωστε να αργει και ειναι σταθερο... δεν μου εχει κανει ουτε μια επανεκκινηση! Εκει τι του λες πχ ? :P
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 27 Αύγ 2011, 21:41

Star_Light έγραψε:δεν μου εχει κανει ουτε μια επανεκκινηση!
Δεν έχω γνωρίσει εδω και πολλά χρόνια άνθρωπο που να μην έχει φαει επανεκίνηση ή που να μην έχει δει μπλε οθόνη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα απο την αγορά υπολογιστή.... Παρόλα αυτά απο τη στιγμη που κάποιος έχει ενα τόσο απλό σύστημα όσο περιγράφεις ακόμα καλύτερα να μη δουλέψει windows... Θα πληρώσει τσάμπα!!! Κάνει τη δουλειά του 100% και με linux.
Desktop -> Dual Core 2.5GHz, 5Gb of Ram, 640Gb HD, Nvidia 9500GT + Ubuntu 13.10 = Life is simple...
;) Οδηγός προς Νεοεισερχομένους ;) Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες ;) http://UbuntuForums.org ;)
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 21:43

s.dalas έγραψε:
Star_Light έγραψε:δεν μου εχει κανει ουτε μια επανεκκινηση!
Δεν έχω γνωρίσει εδω και πολλά χρόνια άνθρωπο που να μην έχει φαει επανεκίνηση ή που να μην έχει δει μπλε οθόνη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα απο την αγορά υπολογιστή.... Παρόλα αυτά απο τη στιγμη που κάποιος έχει ενα τόσο απλό σύστημα όσο περιγράφεις ακόμα καλύτερα να μη δουλέψει windows... Θα πληρώσει τσάμπα!!! Κάνει τη δουλειά του 100% και με linux.

Και ομως σε εμενα δεν εχει γινει κατι τετοιο και το εχω σε dual boot.
Τελοςπαντων... πιστευω θα βοηθησει αρκετα παντως να διαβασει κανεις
και πιο βαθεια για τον πυρηνα του συστηματος του .
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό geosanto » 27 Αύγ 2011, 21:48

Ως γνωστόν, έκαστος εφ' ω ετάχθη. Το καθένα στην δουλειά του.

Αλλά επειδή στην ζωή, πρέπει να χρησιμοποιούμαι τους καλύτερους, τότε...

Windows: For solitaire.

Linux: For everywhere.

Αν θέλεις απαντήσεις για όλα, πάτα κλικ στο : Γιατί το Linux είναι καλύτερο;
Γνώσεις Linux: Καλές┃Προγραμματισμός: Ναι┃Αγγλικά: Πολύ καλά
Ubuntu 12.04 LTS 32┃Asus P4B533-E│P4 3.06│2gb ddr│GF7950GT AGP│WiFi zydas zd1211│4x320gb raid1+2x500gb
Ubuntu 12.04 LTS 64┃Asus P5K Premium-WiFi│Q6600│4gb ddr2│GF9800GTX│WiFi ob Realtek RTL8187│4x2tb raid5
Ubuntu 12.04 LTS 64┃HP XW8400│2xQuad Xeon X5365 3.00│32gb ddr2 ECC│Quadro FX4500│WiFi Realtek RTL8188SU│2x256gb ssd raid0+4x2tb raid10 sas
FreeNAS 8.0.4 64 Server┃Norco RPC-4224 4U│X6DHE-G2│2x2.8 Xeon│16gb ddr2 ECC│3x8 sata raid Cont.AOC-SAT2-MV8│24x1tb
geosanto
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 27 Αύγ 2011, 21:51

Star_Light έγραψε:Μα εγω δεν ειπα να γινεις ντε και καλα προγραμματιστης :P τα ιδια πραγματα λεμε στο edit σου αλλα ισως με διαφορετικες διατυπωσεις.
Μπορει να πειραξει την registry. Αλλα σιγουρα στο λινουξ μαθαινεις περισσοτερα πραγματα. Στο μεταξυ δεν ειναι πανω - κατω ιδιες οι εννοιες του ανοικτου κωδικα με το ελευθερο λογισμικο? Ποια η βασικη τους διαφορα.

Π.Σ Οσο για την σταθεροτητα και την γρηγοραδα καλα τα λεμε εμεις... αλλα υπαρχουν και χρηστες που μπορει να σε ρωτησουν γιατι ειναι σταθερο το ενα και γιατι πιο γρηγορο. Και εκει ειναι που ειπα πως οποιος εχει χρονο και ασχολειται με το λινουξ μπορει να διαβασει λιγο για τον πυρηνα του και πως γινεται γενικα η διαχειριση του συστηματος ωστε να μπορει να απαντησει συγκεκριμενα... γενικα το λεω. ΜΠορει καποιος να ερθει και να σου πει... ξερεις εχω 3-4 συγκεκριμενα προγραμματα στα windows το συστημα μου δεν ειναι υπερ-φορτωμενο με υπηρεσιες και εργασιες ωστε να αργει και ειναι σταθερο... δεν μου εχει κανει ουτε μια επανεκκινηση! Εκει τι του λες πχ ? :P

Όχι δεν είναι το ίδιο ο ανοικτός κώδικας και το ελεύθερο λογισμικό. Ο ανοικτός κώδικας στοχεύει στην καλύτερη ποιότητα του κώδικα και ενώ το ελεύθερο λογισμικό στην ελευθερία του χρήστη. Μπορείς να δεις εδώ περισσότερα http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=60&t=18469 καθώς και στο site του GNU.

αλλα υπαρχουν και χρηστες που μπορει να σε ρωτησουν γιατι ειναι σταθερο το ενα και γιατι πιο γρηγορο.

Μα εσύ είπες ότι ο μόνος λόγος που βάζουν linux είναι για να αποφύγουν τους ιούς. Εγώ σου λέω ότι πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι η ταχύτητα και η σταθερότητα. Δεν το κατάλαβα το παραπάνω. Αν τον ενδιαφέρει θα ψάξει να μάθει πως και γιατί. Αλλά και να μην τον ενδιαφέρει δεν θα προτιμάει το σύστημα του να είναι σταθερό; Και όσων αφορά το τελευταίο αν είναι ικανοποιημένος με το Windows λειτουργικό του με γεια του με χαρά του. Δεν είναι με το ζόρι. :)
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 27 Αύγ 2011, 21:53

Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο για κάποιον να διαβάσει 10 πραγματάκια παραπάνω για τον πυρήνα του linux. Και ας καταλάβει απο τα 10 τα 2. Θα αρχίσει να βλέπει τα παραθυράκια στον υπολογιστή του με διαφορετικό τρόπο...

Οσον αφορά τη σταθερότητα που αναφέρεις θα μπορούσε κάποιος εύκολα να πει πως οφείλεται σε ενα σύνολο λειτουργιών που το καθιστά ταχύτερο και σταθερότερο. Αυτό γιατί χρησιμοποεί διαφορετικά τους πόρους σου, έχει διαφορετική δομή αρχείων και ο τρόπος που γράφει στο σκληρό δίσκο σύστημα αρχείων το καθιστά πιο ταχύ και χωρίς να χρειάζεται καθε τρεις και λιγο να ανασυγκροτεί έχοντας γράψει οπου να ναι. Τα περισσότερα windows κολλάνε με τον καιρό γιατί γράφουν όπου να ναι στο σύστημα αρχειων και πολλες φορές με τις ανασυγκροτήσεις υπάρχει θέμα.
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 27 Αύγ 2011, 21:54

Συν ότι Windows χωρίς τακτικό format ή recovery δεν υφίστανται... :)
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων