Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό the_eye » 16 Οκτ 2011, 15:48

Υπάρχει ειδική λειτουργία του forum που επεξηγεί εντολές. https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=58&t=19490
Βάλτε το ποντίκι πάνω στις παρακάτω λέξεις
lsusb, unity, dmesg, grub, drivers
όταν επιλυθούν κάποια bug θα προστεθούν και άλλα

Είναι άτοπο να συζητάμε για 'ακύρωση" της κονσόλας. Το linux είναι κονσόλα, το γραφικό είναι gnome, kde, ktl
Αντί να ψάχνουμε πως θα τρέξει ένα lsusb σε κάποιο γραφικό απλά τρέχει lsusb σε τερματικό και πήραμε την πληροφορία.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 16 Οκτ 2011, 17:36

the_eye έγραψε:Είναι άτοπο να συζητάμε για 'ακύρωση" της κονσόλας. Το linux είναι κονσόλα, το γραφικό είναι gnome, kde, ktl
Αντί να ψάχνουμε πως θα τρέξει ένα lsusb σε κάποιο γραφικό απλά τρέχει lsusb σε τερματικό και πήραμε την πληροφορία.

άντε μπράβο συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου.!!

the_eye έγραψε:Βάλτε το ποντίκι πάνω στις παρακάτω λέξεις
lsusb, unity, dmesg, grub, drivers
όταν επιλυθούν κάποια bug θα προστεθούν και άλλα

Η καλύτερη λύση είναι αυτή, αν και πρέπει να έχετε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στις εντολές.
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: | Προγραμματισμός:
Αγγλικά: καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 LTS (32bit) ΕΛ σε Intel core 2 quad core Q9300
Προδιαγραφές ⇛INTEL CORE 2 QUAD CORE Q9300 2.50 GHZ LGA|WESTERN DIGITAL 750GB SATA2|ASUS 2GB DDR3 1333MHZ|GIGABYTE|ASUS EN9800GTX/HTDP 512MB PCI-E|Quickcam logitech E2500|Optiarc DVD RW AD-7173A

Κανάλι για Λίνουξ και όχι μόνο :lol: Διανομές Λίνουξ :lol:Συμβατότητα περιφ/κών με ubuntu :lol:
Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 16 Οκτ 2011, 18:55

the_eye έγραψε:Είναι άτοπο να συζητάμε για 'ακύρωση" της κονσόλας

Η συζήτηση δεν αφορά «ακύρωση» της κονσόλας! Λυπάμαι επειδή δεν γίνεται κατανοητό ποιο είναι το σημαντικό σημείο της συζήτησης!

Σας παρακαλώ να αναλογιστείτε ποιο ζήτημα ετέθη και ποιες είναι οι απαντήσεις!
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nickkefi » 16 Οκτ 2011, 20:30

pros έγραψε:Η συζήτηση δεν αφορά «ακύρωση» της κονσόλας!

Ο τίτλος του θέματος λέει «Αντίο». Τί να υποθέσει κανείς;
Όλο ubuntu, ubuntu... Δοκιμάστε και καμιά άλλη διανομή...
Άβαταρ μέλους
nickkefi
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 16 Οκτ 2011, 20:56

nickkefi έγραψε:Τί να υποθέσει κανείς;

Δεν χρειάζεται να υποθέσει τίποτα.
έγραψε:Όσο απλό και αν φένετε σε εμας, ΔΕΝ είναι! Ξέρω ότι μερικές φορές για να κάνεις κάτι από γραφικό θα χρειαστεί πιο πολύ χρόνο απ' ότι στην κονσόλα, όμως καλό δεν θα ήταν π.χ να αναφέρουμε και τους δύο τρόπους και να κρίνει ο χρήστης ποιόν θέλει; Ποιά είναι η άποψη σας;
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nickkefi » 16 Οκτ 2011, 21:22

Εγώ αγαπάω το linux με την κονσόλα του. Κι γι' αυτό κάθομαι και χάνω το χρόνο μου βοηθώντας, γιατί τα αγαπάω. Δεν αγαπάω ούτε το ubuntu ούτε το unity. Συχνάζω στο φόρουμ γιατί από εδώ περνάνε οι περισσότεροι νεόφερτοι. Προσωπικά εγώ πια έχω opensuse και kde.
Όλο ubuntu, ubuntu... Δοκιμάστε και καμιά άλλη διανομή...
Άβαταρ μέλους
nickkefi
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 16 Οκτ 2011, 23:31

Καταρχάς, η δυνατότητα των tips είναι ένα πολύ καλό βήμα και συγχαρητήρια για την υλοποίηση.

Όσον αφορά το φιλοσοφικό ερώτημα κονσόλα/γραφικά:
Για τους αρχάριους που δεν πολυψάχνονται, η κονσόλα όντως μπορεί να φανεί πολύ πιο εύκολος τρόπος. Γιατί θα πάρουν αποτελέσματα γρήγορα, και έτσι κι αλλιώς δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν τι έκαναν.
Το πρόβλημα είναι με τους αρχάριους λινουξάδες, που πριν ήταν ψαγμένοι* χρήστες παραθύρων. Αυτοί θέλουν να καταλαβαίνουν τι κάνουν. Και μας συμφέρει γιατί θα το θυμούνται και για το μέλλον. Συνήθως εμπεδώνουν καλύτερα τις οδηγίες από γραφικό περιβάλλον. Γιατί ξέρουν από γραφικά περιβάλλοντα, αλλά όχι από κονσόλες. Δεν ξέρουν τι εστί man, ή γιατί δε δουλεύει το ctrl+c. Αλλά θα τα μάθουν, φτάνει να μην κιοτέψουν στην πρώτη επαφή με το τερματικό και παρατήσουν το λίνουξ.
Μεταξύ μας, βοηθάει να "κόβεις φάτσες". Πάω στοίχημα ότι οι περισσότεροι καταλαβαίνετε από την ερώτηση αν ο άλλος όντως ενδιαφέρεται να καταλάβει. Και, συνειδητά ή ασυνείδητα, προσαρμόζετε ανάλογα την απάντησή σας. Οπότε, όταν βλέπετε ότι ο άλλος ενδιαφέρεται, απλά θυμηθείτε ότι ίσως να καταλάβει περισσότερα από το gui.

Κλασικό παράδειγμα από την πρώτη μου μέρα στο λίνουξ: Το xorg.conf ανοιγμένο μέσω nano στο τερματικό κι εγώ να προσπαθώ να μαντέψω πώς επεξεργάζομαι το κείμενο. Τελικά, βρήκα αλλού τις ίδιες οδηγίες με gksudo gedit και έβγαλα άκρη.

*ψαγμένο θεωρώ οποιονδήποτε συνήθως ψάχνει και βρίσκει μόνος του λύσεις στο πρόβλημά του. Και δεν τρέχει κατευθείαν στον κολλητό ή το φόρουμ. Ακόμη κι αν δεν ξέρει από προγραμματισμό/κονσόλα.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 16 Οκτ 2011, 23:58

jennie έγραψε: Συνήθως εμπεδώνουν καλύτερα τις οδηγίες από γραφικό περιβάλλον. Γιατί ξέρουν από γραφικά περιβάλλοντα, αλλά όχι από κονσόλες.

Και τα παραθύρια είχαν παλιά κονσόλα το DOS, οπότε όσοι είναι πιο παλιοί στο χώρο θα μπορούν να δουλέψουν και σε τερματικό, επίσης κάποιοι μπορεί να έχουν γνώσεις και σε UNIX.
Τώρα όσοι δεν έχουν αυτές τις γνώσεις, ε.. δεν θα τους βλάψει να ασχοληθούν και με την κονσόλα του Λίνουξ καλό θα τους κάνει.

Υ.Γ. Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα είναι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το GUI χωρίς την χρήση της κονσόλας ας μας δώσουν ένα παράδειγμα αυτοί που κατάλαβαν.
Προδιαγραφές ⇛INTEL CORE 2 QUAD CORE Q9300 2.50 GHZ LGA|WESTERN DIGITAL 750GB SATA2|ASUS 2GB DDR3 1333MHZ|GIGABYTE|ASUS EN9800GTX/HTDP 512MB PCI-E|Quickcam logitech E2500|Optiarc DVD RW AD-7173A

Κανάλι για Λίνουξ και όχι μόνο :lol: Διανομές Λίνουξ :lol:Συμβατότητα περιφ/κών με ubuntu :lol:
Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 17 Οκτ 2011, 16:37

xaris2335 έγραψε:
jennie έγραψε: Συνήθως εμπεδώνουν καλύτερα τις οδηγίες από γραφικό περιβάλλον. Γιατί ξέρουν από γραφικά περιβάλλοντα, αλλά όχι από κονσόλες.

Και τα παραθύρια είχαν παλιά κονσόλα το DOS, οπότε όσοι είναι πιο παλιοί στο χώρο θα μπορούν να δουλέψουν και σε τερματικό, επίσης κάποιοι μπορεί να έχουν γνώσεις και σε UNIX.
Τώρα όσοι δεν έχουν αυτές τις γνώσεις, ε.. δεν θα τους βλάψει να ασχοληθούν και με την κονσόλα του Λίνουξ καλό θα τους κάνει.

Υ.Γ. Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα είναι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το GUI χωρίς την χρήση της κονσόλας ας μας δώσουν ένα παράδειγμα αυτοί που κατάλαβαν.

Όντος είχαν... το '85...

Υ.Γ. Ακόμα δεν κατάλαβες τι ζητάει το θεμα, έχω πει ένα σορό φορές "κονσόλα όσο λιγότερο γίνεται", όχι να την σταματήσουμε τελίως...
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 17 Οκτ 2011, 22:31

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ένας καθαρό αιμος Λινουξάς ΛΑΤΡΕΥΕΙ να δουλεύει στην κονσόλα.
Μην το πάρεις προσωπικά απλά λέω τη γνώμη μου.
Τώρα αυτό που μπορεί να γίνει ώστε να κατανοήσουν και οι υπόλοιποι την κονσόλα, είναι να γίνουν μαθήματα για το τι κάνει η κάθε εντολή και που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.!
Υ.Γ. Πίστεψε με πως αν χρειαστεί να δουλέψεις σε σέρβερ θα μας ευχαριστείς που έμαθες να δουλεύεις σε κονσόλα γιατί εκεί GUI δεν υπάρχει.

Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά