από jennie » 16 Οκτ 2011, 23:31
Καταρχάς, η δυνατότητα των tips είναι ένα πολύ καλό βήμα και συγχαρητήρια για την υλοποίηση.
Όσον αφορά το φιλοσοφικό ερώτημα κονσόλα/γραφικά:
Για τους αρχάριους που δεν πολυψάχνονται, η κονσόλα όντως μπορεί να φανεί πολύ πιο εύκολος τρόπος. Γιατί θα πάρουν αποτελέσματα γρήγορα, και έτσι κι αλλιώς δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν τι έκαναν.
Το πρόβλημα είναι με τους αρχάριους λινουξάδες, που πριν ήταν ψαγμένοι* χρήστες παραθύρων. Αυτοί θέλουν να καταλαβαίνουν τι κάνουν. Και μας συμφέρει γιατί θα το θυμούνται και για το μέλλον. Συνήθως εμπεδώνουν καλύτερα τις οδηγίες από γραφικό περιβάλλον. Γιατί ξέρουν από γραφικά περιβάλλοντα, αλλά όχι από κονσόλες. Δεν ξέρουν τι εστί man, ή γιατί δε δουλεύει το ctrl+c. Αλλά θα τα μάθουν, φτάνει να μην κιοτέψουν στην πρώτη επαφή με το τερματικό και παρατήσουν το λίνουξ.
Μεταξύ μας, βοηθάει να "κόβεις φάτσες". Πάω στοίχημα ότι οι περισσότεροι καταλαβαίνετε από την ερώτηση αν ο άλλος όντως ενδιαφέρεται να καταλάβει. Και, συνειδητά ή ασυνείδητα, προσαρμόζετε ανάλογα την απάντησή σας. Οπότε, όταν βλέπετε ότι ο άλλος ενδιαφέρεται, απλά θυμηθείτε ότι ίσως να καταλάβει περισσότερα από το gui.
Κλασικό παράδειγμα από την πρώτη μου μέρα στο λίνουξ: Το xorg.conf ανοιγμένο μέσω nano στο τερματικό κι εγώ να προσπαθώ να μαντέψω πώς επεξεργάζομαι το κείμενο. Τελικά, βρήκα αλλού τις ίδιες οδηγίες με gksudo gedit και έβγαλα άκρη.
*ψαγμένο θεωρώ οποιονδήποτε συνήθως ψάχνει και βρίσκει μόνος του λύσεις στο πρόβλημά του. Και δεν τρέχει κατευθείαν στον κολλητό ή το φόρουμ. Ακόμη κι αν δεν ξέρει από προγραμματισμό/κονσόλα.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου