ο Stallman προειδοποιεί: το ChromeOS οδηγεί σε απώλεια

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

ο Stallman προειδοποιεί: το ChromeOS οδηγεί σε απώλεια

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 21 Οκτ 2011, 16:58

ο Stallman προειδοποιεί: το ChromeOS οδηγεί σε απώλεια ελέγχου των δεδομένων σας
Εικόνα
Richard StallmanΜε αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του ChromeOS (αν και επίσημα το ChromeOS είναι ακόμη υπό ανάπτυξη αλλά μπορείτε να το δοκιμάστε αν θέλετε) το Richard Stallman, πρόεδρος του Free Software Foundation και ισχυρός υποστηρικτής του ελεύθερου λογισμικού έδωσε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη το Technology Blog της Βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Τώρα αναφέρει ότι είναι προβληματισμένος για την υλοποίηση του ChromeOS το οποίο αν και βασίζεται στο GNU/Linux χρειάζεται σύνδεση με το διαδίκτυο ενώ η δομή του παρακινεί το χρήστη να αποθηκεύει όλο και περισσότερα αρχεία (πχ. κείμενα, αλλά και άλλες πληροφορίες στους server της Google) που βρίσκονται σε άγνωστες τοποθεσίες.

Για παράδειγμα ο κύριος Stallman αναφέρει ότι όταν κάποιος έχει δεδομένα αποθηκευμένα μέσα σε κάποιο μηχάνημα του και όχι σε κάποιο απομακρυσμένο server για να μπορέσουν οι αρχές των περισσότερων χωρών να ψάξουν τα αρχεία του υπολογιστή σας θα πρέπει να έχουν ανάλογο ένταλμα έρευνας από την αντίστοιχη εισαγγελική αρχή. Αντίθετα αν τα αρχεία σας είναι αποθηκευμένα σε ένα server που ελέγχεται από μια εταιρεία αν χρειάζονται ένταλμα (σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε καν ένταλμα) πολύ συχνά δεν χρειάζεται καν να ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος σχετικά με την ερεύνα που γίνεται εναντίων του.

Θα μου πείτε ναι αλλά εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα… ίσως αλλά ακόμη και αν είστε υπόδειγμα πολίτη είναι δικαίωμα σας να γνωρίζετε ποιος διαχειρίζεται πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με το άτομο σας και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά. Μια από τις γνωστές θέσεις που παίρνει στην συνέντευξη του ο κύριος Stallman είναι το περίφημο cloud computing αρέσει κύριος στα τμήματα marketing ακριβώς γιατί στερείται ουσίας, καθώς κατά τον κύριο Stallman είναι περισσότερο μια νοοτροπία μια νοοτροπία που κατά το κύριο Stallman συνοψίζεται στην εξής λογική : άσε το κάθε Μίτσο, Γιάννη και Λευτέρη να κρατούν τα δεδομένα σου και να τα επεξεργάζονται (και να τα ελέγχουν). Για το λόγω αυτό ο κύριος Stallman αναφέρει ότι ίσως ο καλύτερος τρόπος να αναφέρεται κανείς στο cloud computing είναι το careless computing (carelless=απρόσεκτο).

Συνεχίζει με την υπόθεση ότι πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες του cloud computing, σύμφωνα με το ίδιο γιατί ουσιαστικά κορόιδα υπάρχουν. Μάλιστα αναφέρει ότι στο μέλλον η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να παροτρύνει το κόσμο να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το cloud computing γιατί αυτό μπορεί να της δώσει την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε έγγραφα χωρίς καν να χρειάζεται εντάλματα αντί για να τα αποθηκεύουν στην ιδιοκτησία τους. Ο αρθρογράφος της Guardian σε αυτό το σημείο νομίζω ότι παραθέτει ένα εξαιρετικό παράδειγμα το τερματισμό της φιλοξενίας του WikiLeaks από την Amazon.

Το μόνο θετικό στοιχείο που ο κύριος Stallman βλέπει στο ChromeOS (και εδώ νομίζω ότι οι περισσότεροι αναγνώστες θα αναγνωρίσουν ότι είναι θετικό) είναι ότι προέρχεται από το GNU/Linux, αν και έρχεται χωρίς τις συνήθεις εφαρμογές του GNU/Linux και είναι φτιαγμένο ώστε να δυσκολεύει το χρήστη να εγκαταστήσει τέτοιου είδους εφαρμογές. Το πρόβλημα του ChromeOS κατά τον κύριο Stallman είναι στο σχεδιασμό του τι έχει φτιαχτεί να κάνει και αυτό είναι να ενθαρρύνει το χρήστη η αποθήκευση και η επεξεργασία των δεδομένων του να γίνεται σε κάποιο server και όχι στον υπολογιστή του.

Επίσης το άρθρο κλείνει με μια μικρή παρεξήγηση (που αργότερα λύνεται) σχετικά με το αν είναι σωστό να τρέχει κάποιος το LOIC (Low Orbit Ion Cannon για τους φίλους του) για την διενέργεια επιθέσεων άρνησης πρόσβασης Denial of Service Attacks σε διάφορα site, στα πλαίσια του Operation Payback που οργανώνουν οι Anonymous. Ο Stallman δε θεωρεί την φιλοσοφία των DoS εξορισμού λάθος αλλά διατυπώνει την ανησυχία του για το αν ο κώδικας του LOIC είναι διαθέσιμος, Τελικά διευκρινίζεται ότι το LOIC αν και δεν είναι ελεύθερο λογισμικό είναι με άδεια Public Domain.

Σε πολλά από τα λεγόμενα του Stallman πιστεύω ότι “επί της αρχής” είμαι σύμφωνος σε κάποια άλλα ίσως όχι, νομίζω όμως ότι γενικά ακόμη δεν έχω πειστεί για το πόσο βολικό θα ήταν για εμένα ως χρήστη το ChromeOS (αν και έχω μπει στην διαδικασία να φτιάξω μια δική μου (πολύ απλοϊκή) web app για τον Chrome) ή ίσως είναι ο μικρός υποσυνείδητος Stallman που με αποτρέπει να το εκτιμήσω όσο θα έπρεπε.

πηγή: http://elkosmas.gr/2010/12/18/stallman_ ... s_warning/
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτριο
Λειτουργικό ⇛ Linux x32
Προδιαγραφές ⇛ AMD FX 8350 │4GB │ Audio Realtek ALC889│ TFT 19"
Κάρτα Γραφικών ⇛ NVIDIA gtx 650 TI BOOST

-------------------------------------------------------------------------------------------
Η Εξουσία που αποκτήθηκε παράνομα,ποτέ δεν χρησιμοποιείται για το καλό των ανθρώπων (Τάκιτος)
Όσο ποιο σάπιο είναι ένα κράτος τόσο πληθύνονται οι νόμοι. (Τάκιτος)
πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται .(Πλάτων)
Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: ο Stallman προειδοποιεί: το ChromeOS οδηγεί σε απώλεια

Δημοσίευσηαπό matthew » 21 Οκτ 2011, 21:36

Συμφωνώ μαζί του στο ότι το cc εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων που φιλοξενούνται σε άγνωστους servers οι οποίοι διαχειρίζονται από άγνωστους διαχειριστές. Εδώ στους δικούς μας υπολογιστές φοβόμαστε να αποθηκεύσουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, που & σε άγνωστους servers!
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Οκτ 2011, 21:44

Off topic:
Καλά τα λέει ο Stallman , αλλά ρε παιδί μου αυτό το
έγραψε:ο Stallman προειδοποιεί: το ChromeOS οδηγεί σε απώλεια

στον τίτλο δεν σας θυμίζει κάτι σε Θεολογικό κήρυγμα ;
:lol:
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 21 Οκτ 2011, 21:47

Κι εγώ συμφωνώ μαζί του. Και αν ισχύσουν εν τέλει όσα λέει (περί αποθήκευσης προσωπικών αρχείων σε servers τάχα της google) μάλλον δεν θα το εγκαταστήσω καν. Ούτε για δοκιμή.
Κάπου διάβαζα πως και το Facebook ξεκινά την δική του διαδικασία. Στην αρχή με υπολογιστές(Hardware) και εν συνεχεία με λογισμικό. Εκεί να δείτε τι θα γίνει . Προσωπικά δεδομένα= 0
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 31 Οκτ 2011, 21:44

πάντως αν ο stalman έχει δίκιο για το λειτουργικό σύστημα για φαντάσου τη μπορεί να γίνεται με την μηχανή αναζήτησης της google !!!!!
με αφορμή

Καταγγελίες ότι το Facebook δεν διαγράφει τα προσωπικά δεδομένα

To Facebook θα ελεγχθεί από την Ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων, έπειτα από καταγγελίες ενός Αυστριακού φοιτητή Νομικής σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων.

Ο Μαξ Σρεμς αποφάσισε τον Ιούνιο να ζητήσει από το Facebook ένα αντίγραφο των δεδομένων του. Ο Σρεμς έλαβε τελικά ένα CD από την Καλιφόρνια το οποίο περιέχει 1200 σελίδες με προσωπικές πληροφορίες και μηνύματα που ο ίδιος είχε διαγράψει από το προφίλ του τα 3 χρόνια που χρησιμοποιεί το site κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 1200 σελίδες δεδομένων υπήρχαν απορρίψεις αιτημάτων φιλίας, διαγραφές φίλων του Μαξ και ένα αρχείο με όλες τις συνομιλίες που είχε κάνει. Επίσης υπήρχε μία λίστα με όλες τις φωτογραφίες που είχε βγάλει το tag, μία λίστα με όλους όσους είχε «σκουντήξει», σε ποιες εκδηλώσεις παρέστη (έκανε attend), σε ποιες όχι, κτλ.

Οι πληροφορίες κατανέμονται σε 57 κατηγορίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλα τα «like», μία λίστα με πληροφορίες που δείχνουν από που συνδέθηκε, μαζί με IP διευθύνσεις. Υπάρχει και μία λίστα που περιέχει διευθύνσεις e-mail τις οποίες ο Σρεμς δηλώνει πως δεν έχει «ανεβάσει» ποτέ και πως το Facebook τις συνέλεξε από τα προφίλ των φίλων του.

«Ανακάλυψα πως το Facebook είχε κρατήσει πολύ προσωπικά μηνύματα που είχα γράψει και στη συνέχεια διαγράψει, τα οποία, εάν εκτεθούν δημόσια, θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά επιζήμια για τη φήμη μου» δήλωσε ο Σρεμς σε συνέντευξή του.

«Με το να κρατάει πληροφορίες τις οποίες υποτίθεται πως ο χρήστης έχει διαγράψει, το Facebook λειτουργεί σαν την KGB και την CIA», προσθέτει.

Ο νεαρός φοιτητής έκανε έναν κατάλογο με 22 καταγγελίες για το Facebook σε συνεργασία με την Ιρλανδή επίτροπο προστασίας δεδομένων. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει ο πρώτος έλεγχος του site. Η επιλογή της Ιρλανδίας έγινε καθώς η ιρλανδική θυγατρική του Facebook ελέγχει τους Ευρωπαίους χρήστες.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως η εταιρεία απλώς έδωσε στον νεαρό φοιτητή τις πληροφορίες που ζήτησε στις οποίες «περιλαμβάνεται και μία σειρά από άλλα πράγματα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως προσωπικά δεδομένα, καθώς και αναλύσεις του site». Όσον αφορά τα μηνύματα: «Οι άνθρωποι μπορούν να διαγράψουν τα μηνύματα από τα είσερχόμενά τους αλλά δεν μπορούν να διαγράψουν τα σταλθέντα από τα μηνύματα των φίλών τους»

Ο Μαξ Σρεμς έχει οργανώσει εκστρατεία στο διαδίκτυο ενάντια στην τακτική διατήρησης διαγραμμένων πληροφοριών του Facebook και δηλώνει: «Η πληροφορία είναι δύναμη, και οι πληροφορίες για ανθρώπους, είναι άσκηση δύναμης σε ανθρώπους. Τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα;»

πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/23228/fac ... F%8D%C2%BB
Τελευταία επεξεργασία από Dimitrios.gr και 02 Νοέμ 2011, 00:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτριο
Λειτουργικό ⇛ Linux x32
Προδιαγραφές ⇛ AMD FX 8350 │4GB │ Audio Realtek ALC889│ TFT 19"
Κάρτα Γραφικών ⇛ NVIDIA gtx 650 TI BOOST

-------------------------------------------------------------------------------------------
Η Εξουσία που αποκτήθηκε παράνομα,ποτέ δεν χρησιμοποιείται για το καλό των ανθρώπων (Τάκιτος)
Όσο ποιο σάπιο είναι ένα κράτος τόσο πληθύνονται οι νόμοι. (Τάκιτος)
πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται .(Πλάτων)
Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 01 Νοέμ 2011, 05:17

Off topic:
Το τραγουδάκι τα λέει τέλεια για το φατσοβιβλίο!

Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων