Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογία!

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογί

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 23 Οκτ 2011, 19:54

Παιδιά ψάχνω ένα καλό και σχετικά φθηνό convertor για VHS Tape to DVD κάποια πρόταση;
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 29 Νοέμ 2011, 19:18

Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xrdim » 15 Δεκ 2011, 22:02

Μια γρηγορη ερωτηση για τροφοδοτικα. Εστω οτι εχω ενα συστημα (μητρικη,επεξεργαστη, σκληρους κτλ) που καταναλωνει 200w. Αν του συνδεσω αντιστοιχα 2 τροφοδοτικα ενα 500w και ενα 700w (εστω με τελεια αποδοση) τοτε η καταναλωση θα ειναι ιδια και στις δυο περιπτωσεις ( 200w ) αφου τοσο τραβαει το συστημα. Ο παραπανω συλλογισμος ειναι σωστος ; Αν ναι τοτε αν θελω να φτιαξω εναν υπολογιστη με χαμηλη καταναλωση τοτε πρεπει να επικεντρωθω στην αποδοση του τροφοδοτικου και την καταναλωση του συστηματος ;
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Primary PC
Spoiler: show
Προδιαγραφές ⇛ P4 2.8Ghz │P4P800 │1Gb │ GeForce FX 6200 │TP-link TL-WN821N│1280x1024
Λειτουργικό : Ubuntu 11.10
Εικόνα

Secondary PC
Προδιαγραφές ⇛ P4 2.8Ghz │Intel D875PBZ │1Gb │ GeForce FX 5200 Ultra │TP-link TL-WN821N│1440x900
Λειτουργικό : Elementary OS
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
xrdim
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 16 Δεκ 2011, 01:08

Απ'όσο γνωρίζω (και δεν γνωρίζω πολλά περί hardware), αν ένα τροφοδοτικό αναγράφει 500W, τότε μάλλον είναι η μέγιστη απόδοση που μπορεί να προσφέρει. Δεν καταναλώνει πάντα 500W. Τα τροφοδοτικά δουλεύουν ανάλογα με την απόδοση που χρειάζεται να προσφέρουν.

Ένα καλό τροφοδοτικό προστατεύει το υπόλοιπο σύστημα. Μπακαλίστικη σύγκριση: Αν πάρεις στο αριστερό σου χέρι ένα τροφοδοτικό "μάρκα μ'εκαψες" των 10 ευρώ και στο δεξί ένα τροφοδοτικό γνωστής μάρκας π.χ. αυτό και συγκρίνεις τη μάζα (ή/και το βάρος; :P ) των δύο, θα δεις ότι το δεύτερο έχει περισσότερα ηλεκτρονικά κυκλώματα στο εσωτερικό του κουτιού. Και δεν είναι τυχαίο.

* Δεν ξέρω αν παίζει μεγάλη σημασία, αλλά δοκίμασε να αποσυνδέσεις ό,τι δεν χρειάζεσαι, από usb μέχρι pci κάρτες. Άσε 1 δίσκο και 1 μνήμη RAM.
* Επίσης δοκίμασε στο bios να απενεργοποιήσεις οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς (π.χ. serial ports, irda, firewire, κτλ.)
* Τέλος, αφαίρεσε οποιαδήποτε overclock έκανες, χρησιμοποίησε προεπιλεγμένες τιμές στο bios (πάντα υπάρχουν επιλογές "restore to default")

Το CPU που έχεις (αν είναι αυτό το μοντέλο) σύμφωνα με την wikipedia, καταναλώνει αρκετά:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_CP ... #Pentium_4
Κώδικας: Επιλογή όλων
Pentium 4 2.8 Northwood (130 nm) 2.8 GHz 68.4 W

ή αυτό εδώ:
Pentium 4 HT 2.8E Prescott (90 nm) 2.8 GHz 89 W

Ενώ τα dual core καταναλώνουν περίπου το ίδιο:
Core 2 Duo E6550 Conroe (65 nm) 2.33 GHz 65 W

ή αυτό:
Pentium Dual-Core E5500 Wolfdale (45 nm) 2.8 GHz 65 W

..μπορεί όμως να σε ωφελέσει το γεγονός ότι θα έχεις dual core επεξεργαστή (αντί ένα core που έχει ο pentium 4).

Κάτι που θα ρωτούσα ακολούθως είναι:
* Πόσα λεφτά μπορείς να διαθέσεις για να έχεις ένα σύστημα που καταναλώνει το ελάχιστο δυνατό ποσό ηλεκτρικού ρεύματος.
* Τι θέλεις να κάνεις με τον υπολογιστή; Επειδή υπάρχουν και οι intel atom μητρικές με ενσωματωμένο intel atom επεξεργαστή, που μπορεί να φανεί χρήσιμος σε γραφεία όπου θέλουν ένα απλό κειμενογράφο. :)
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xrdim » 16 Δεκ 2011, 01:40

Βασικα αυτο που σκεφτομουν εδω και καποιο διαστημα ειναι να στησω εναν ftp server με μητρικη με atom d525. Επειδη ομως το κουτι που θα χρησιμοποιησω ειναι atx με "μ'εκαψες" τροφοδοτικο ελεγα να παρω καποιο 80+ και αθορυβο. Τα περισσοτερα ομως απ'οτι ειδα ειναι >400w που δεν προκειται να χρησιμοποιησω οποτε ηθελα να σιγουρεψω οτι θα εχω σουπερ χαμηλη καταναλωση ανεξαρτητως της δυνατοτητας σε watt του τροφοδοτικου και μονο απο την αποδοση του.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Primary PC
Προδιαγραφές ⇛ P4 2.8Ghz │P4P800 │1Gb │ GeForce FX 6200 │TP-link TL-WN821N│1280x1024
Λειτουργικό : Ubuntu 11.10
Εικόνα

Secondary PC
Προδιαγραφές ⇛ P4 2.8Ghz │Intel D875PBZ │1Gb │ GeForce FX 5200 Ultra │TP-link TL-WN821N│1440x900
Λειτουργικό : Elementary OS
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
xrdim
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 16 Δεκ 2011, 01:45

Για χαμηλή κατανάλωση, κάνε οπωσδήποτε και underclocking. Είναι η στάνταρ μέθοδος για τη μείωση της κατανάλωσης στα laptop
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 16 Δεκ 2011, 02:50

Υπάρχουν κουτιά με 150W για micro ATX / mini-itx: http://www.skroutz.gr/s/250947/CoolerMa ... e-100.html
Βεβαια μην βιαστεις να το αγοράσεις... Για την πολυκατοικία που μένω αγόρασαν μια μητρική intel desktop board d525mw με atom. Με 2gb ddr3 ram συν μια κάρτα pci DVR (surveillance) συν μια κάμερα για την είσοδο της πολυκατοικίας (12 Volt νομίζω), καταναλώνει 229W. Και το γνωρίζω επειδή αναγράφεται στο UPS. :)
Κι ακόμη δεν έβαλαν σκληρό δίσκο! Μπορεί να φταίει η κάμερα, αλλά 200-300W μάλλον είναι για τα απολύτως αναγκαία. Καλύτερα πάρε 400W, παρά μετά να ξύνεις το κεφάλι σου όταν δεν αναγνωρίζεται π.χ. ο σκληρός δίσκος.
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 25 Δεκ 2011, 21:10

Δύο ερωτησούλες έχω να κάνω έτσι φιλολογικά, σχετικά με Linux. Όποιος ξέρει, ας δώσει τα φώτα του (κι ας θέλουμε ακόμα 10 μέρες για τα Φώτα :D ).

1. Πολλές διανομές (στο Distrowatch για παράδειγμα), έχουν έκδοση ι386, ι486, ι586, ι686, και κάποιες γενικά x86. Αυτό που ξέρω είναι πως οποιαδήποτε x86 έκδοση είναι η 32bit έκδοση της διανομής, ενώ ως x86-64 χαρακτηρίζεται η 64bit. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτηρισμοί για τις 23bit εκδόσεις.
Στην αρχή νόμιζα ότι είναι μόνο θέμα επιλογής ονομασίας (ότι μας αρέσει διαλέγουμε δηλαδή), βλέπω όμως πως υπάρχουν διανομές που κυκλοφορούν ταυτόχρονα 2 εκδόσεις 32bit, όπως η Parted Magic για την οποία είναι διαθέσιμες για download οι 32bit εκδόσεις i486 και ι686.
Και τώρα η ερώτηση: Τί διαφορές υπάρχουν μεταξύ αυτών των 32bit εκδόσεων; Είναι θέμα ελάχιστων απαιτήσεων hardware ή κάτι άλλο; Μου φαίνεται δύσκολο να υπάρχει σύγχρονη διανομή που να τρέχει σε έναν 80386 ή έναν 80486 αλλά ίσως κάνω και λάθος.

2. Τί διαφορά υπάρχει μεταξύ των εντολών sudo add-apt-repository <έξτρα αποθετήριο> και sudo apt-add-repository <έξτρα αποθετήριο>;
Και στις δύο λειτουργεί το auto-completion στο τερματικό, άρα και οι δύο είναι έγκυρες εντολές. Ακόμα, τις έχω χρησιμοποιήσει επιτυχώς και τις 2 για να προσθέσω (ακόμα και το ίδιο) αποθετήριο.
Είναι θέμα ευκολίας απομνημόνευσης (να υπάρχουν και οι 2 συντακτικές μορφές ώστε να μην χρειάζεται να θυμόμαστε με ακρίβεια) ή έχουν κάποια διαφορά μεταξύ τους;

Αυτά σαν απορίες, ευχαριστώ από τώρα όσους κάνουν τον κόπο να δώσουν μία απάντηση και εύχομαι καλές γιορτές σε όλους :wave: :angel: :wave:
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 25 Δεκ 2011, 22:29

fkol k4 έγραψε:1. Πολλές διανομές (στο Distrowatch για παράδειγμα), έχουν έκδοση ι386, ι486, ι586, ι686, και κάποιες γενικά x86. Αυτό που ξέρω είναι πως οποιαδήποτε x86 έκδοση είναι η 32bit έκδοση της διανομής, ενώ ως x86-64 χαρακτηρίζεται η 64bit. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτηρισμοί για τις 23bit εκδόσεις.
Στην αρχή νόμιζα ότι είναι μόνο θέμα επιλογής ονομασίας (ότι μας αρέσει διαλέγουμε δηλαδή), βλέπω όμως πως υπάρχουν διανομές που κυκλοφορούν ταυτόχρονα 2 εκδόσεις 32bit, όπως η Parted Magic για την οποία είναι διαθέσιμες για download οι 32bit εκδόσεις i486 και ι686.
Και τώρα η ερώτηση: Τί διαφορές υπάρχουν μεταξύ αυτών των 32bit εκδόσεων; Είναι θέμα ελάχιστων απαιτήσεων hardware ή κάτι άλλο; Μου φαίνεται δύσκολο να υπάρχει σύγχρονη διανομή που να τρέχει σε έναν 80386 ή έναν 80486 αλλά ίσως κάνω και λάθος.

Μετά από ψάξιμο βρήκα εδώ το εξής:
έγραψε:this is from the kernel compilation window
386 (M386)

This is the processor type of your CPU. This information is used for
optimizing purposes. In order to compile a kernel that can run on
all x86 CPU types (albeit not optimally fast), you can specify
"386" here.

The kernel will not necessarily run on earlier architectures than
the one you have chosen, e.g. a Pentium optimized kernel will run on
a PPro, but not necessarily on a i486.

Here are the settings recommended for greatest speed:
- "386" for the AMD/Cyrix/Intel 386DX/DXL/SL/SLC/SX, Cyrix/TI
486DLC/DLC2, UMC 486SX-S and NexGen Nx586. Only "386" kernels
will run on a 386 class machine.
- "486" for the AMD/Cyrix/IBM/Intel 486DX/DX2/DX4 or
SL/SLC/SLC2/SLC3/SX/SX2 and UMC U5D or U5S.
- "586" for generic Pentium CPUs lacking the TSC
(time stamp counter) register.
- "Pentium-Classic" for the Intel Pentium.
- "Pentium-MMX" for the Intel Pentium MMX.
- "Pentium-Pro" for the Intel Pentium Pro.
- "Pentium-II" for the Intel Pentium II or pre-Coppermine Celeron.
- "Pentium-III" for the Intel Pentium III or Coppermine Celeron.
- "Pentium-4" for the Intel Pentium 4 or P4-based Celeron.
- "K6" for the AMD K6, K6-II and K6-III (aka K6-3D).
- "Athlon" for the AMD K7 family (Athlon/Duron/Thunderbird).
- "Crusoe" for the Transmeta Crusoe series.
- "Efficeon" for the Transmeta Efficeon series.
- "Winchip-C6" for original IDT Winchip.
- "Winchip-2" for IDT Winchip 2.
- "Winchip-2A" for IDT Winchips with 3dNow! capabilities.
- "CyrixIII/VIA C3" for VIA Cyrix III or VIA C3.
- "VIA C3-2 for VIA C3-2 "Nehemiah" (model 9 and above).

If you don't know what to do, choose "386

Οπότε, μάλλον ισχύει ότι όντως μία σύγχρονη διανομή μπορεί να τρέξει σε έναν 80386 (έστω και με «μαθηματικό συνεπεξεργαστή», έτσι δεν τους λέγαμε τότε;), κάτι που είναι αξιοθαύμαστο.
Αυτό όμως μου γέννησε μία άλλη απορία. Για παράδειγμα, το Bodhi Linux διατίθεται σε έκδοση i386 όπως φαίνεται εδώ.
Δίνοντας όμως την την εντολή uname -a για επιβεβαίωση, μου επιστρέφει το αποτέλεσμα
uname -a
Linux bodhi 3.0.0-9-generic #14-Ubuntu SMP Tue Aug 23 17:02:50 UTC 2011 i686 GNU/Linux

το οποίο δείχνει την αρχιτεκτονική του λειτουργικού ως i686. Υπάρχει περίπτωση να έχει «προσαρμοστεί» κάτι τέτοιο μέσω των ενημερώσεων; Γιατί δεν έχω κάνει καμία μεταγλώττιση ούτε εγκατάσταση άλλου πυρήνα στο σύστημα.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 25 Δεκ 2011, 22:50

fkol k4 έγραψε:2. Τί διαφορά υπάρχει μεταξύ των εντολών sudo add-apt-repository <έξτρα αποθετήριο> και sudo apt-add-repository <έξτρα αποθετήριο>;
Και στις δύο λειτουργεί το auto-completion στο τερματικό, άρα και οι δύο είναι έγκυρες εντολές. Ακόμα, τις έχω χρησιμοποιήσει επιτυχώς και τις 2 για να προσθέσω (ακόμα και το ίδιο) αποθετήριο.
Είναι θέμα ευκολίας απομνημόνευσης (να υπάρχουν και οι 2 συντακτικές μορφές ώστε να μην χρειάζεται να θυμόμαστε με ακρίβεια) ή έχουν κάποια διαφορά μεταξύ τους;

Πάει κι αυτό! Ανοίγοντας σε έναν text editor το περιεχόμενο των /usr/bin/add-apt-repository και /usr/bin/apt-add-repository (καλά πείτε μου, πριν ρωτήσεις δεν σου πέρασε να το κάνεις; :eh: ) :lol: , είδα πως έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Οπότε, μάλλον υπάρχουν και τα δύο για μεγαλύτερη ευκολία απομνημόνευσης.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας