4 primary partitions σε toshiba qosmio  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

4 primary partitions σε toshiba qosmio

Δημοσίευσηαπό Elect_The_DeaD » 22 Μαρ 2012, 02:11

καλησπερα παιδια.
συγχωρεστε με καταρχην αν ανοιξα σε λαθος μερος thread η αν υπαρχει ηδη απαντηση στο θεμα μου (ωρες ψαχνω το φορουμ αλλα δεν.. :( )

ειπα επιτελους να ξεφορτωθω το wubi και να κανω μια κανονικη εγκατασταση το ubuntu 11.10
εφαγα μεγα ακυρο βεβαια γιατι το laptop εχει 4 partition απο default..

http://imageshack.us/photo/my-images/252/123wt.png/

τι μπορω να κανω για να εγκαταστησω το ubuntu χωρις να εχω προβληματα και με τα windows και το recovery?

ευχαριστω προκαταβολικα.
Elect_The_DeaD
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: 4 primary partitions σε toshiba qosmio

Δημοσίευσηαπό matthew » 22 Μαρ 2012, 18:43

Τα partitions sda1 & sda3 τι περιέχουν μέσα; Το sda1 είναι πολύ μικρό για να στεγάσει λειτουργικό σύστημα ή να το έχεις σαν αποθήκη αρχείων. Το sda3 που είναι κρυμμένο (hidden), αποτελεί μέρος του recovery μαζί με το sda4;
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ΓιάννηςΤ » 22 Μαρ 2012, 20:18

Ίσως να μην έπρεπε να απαντήσω, αλλά αν τα διαμερίσματα είναι άχρηστα, μπορείς να τα διαγράψεις και να εγκαταστήσεις σε αυτά το Ubuntu?
:idea: Αν το ubuntu δεν τα θες ως βασικό λειτουργικό ίσως να μπορούσες να κάνεις εγκατάσταση παράλληλα με άλλα λειτουργικά συστήματα (επιλογή στην εγκατάσταση). Δεν είμαι και εγώ ειδικός... :oops: ελπίζω να βοηθάω! :)
“I don't care if you're black, white, straight, bisexual, gay, lesbian, short, tall, fat, skinny, rich or poor. If you're nice to me, I'll be nice to you. Simple as that.”

Άβαταρ μέλους
ΓιάννηςΤ
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: 4 primary partitions σε toshiba qosmio  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό simosx » 22 Μαρ 2012, 20:35

Elect_The_DeaD έγραψε:
ειπα επιτελους να ξεφορτωθω το wubi και να κανω μια κανονικη εγκατασταση το ubuntu 11.10
εφαγα μεγα ακυρο βεβαια γιατι το laptop εχει 4 partition απο default..

http://imageshack.us/photo/my-images/252/123wt.png/

τι μπορω να κανω για να εγκαταστησω το ubuntu χωρις να εχω προβληματα και με τα windows και το recovery?

Αυτό που θα πρότεινα (και δεν είμαι 100% σίγουρος), είναι
1. να πάρεις αντίγραφο ασφαλείας στο /dev/sda2 (τα προσωπικά δεδομένα δηλαδή που έχει το C:\)
2. να χρησιμοποιήσεις το Ubuntu LiveUSB και να σβήσεις το /dev/sda2
2b. στη θέση του κενού χώρου να φτιάξεις ένα Extended partition με όλο αυτόν τον ελεύθερο χώρο. Μέχρι στιγμής είμαστε στα 3 primary και 1 extended.
2c. μέσα στο Extended να φτιάξεις πρώτα την κατάτμηση που θέλεις για C:\, με το χώρο που θέλεις (π.χ. 100GB). Φρόντισε να βάλεις το ίδιο label (ετικέτα) στην κατάτμηση.
3d. τον υπόλοιπο χώρο στο Extended τον αφήνεις για τώρα αφορμάριστο.
3e. φορμάρεις το /dev/sda5 (που τώρα είναι το νέο C:\) σε FAT από το ίδιο εργαλείο, ή από το Disk Utility που έχει το LiveCD.
4. Επανεκκίνηση και μπαίνεις στο περιβάλλον recovery της φορητού, και κάνεις τη διαδικασία όπου θα φτιάξει ξανά την εγκατάσταση Windows.
5. Δοκιμάζεις ότι η εγκατάσταση Windows πάει καλά, οπότε τώρα με επανεκκίνηση μπορείς να μπεις στο LiveUSB και να βάλεις Ubuntu!

Μετά βάζεις Ubuntu κατά τις οδηγίες στο http://www.youtube.com/user/kalaitsa

Αν πάνε όλα στραβά, τότε μπαίνεις ξανά με το LiveUSB και επαναφέρεις την κατάτμηση C: όπως ήταν και κάνεις recovery.

Προσωπικά δοκίμασα το παραπάνω πριν αρκετό καιρό και δούλεψε. Διότι το recovery που υπήρχε θεώρησε ως C: την πρώτη διαθέσιμη κατάτμηση, και δεν είχε πρόβλημα αν η κατάτμηση αυτή ήταν primary ή logical.
Τελευταία επεξεργασία από simosx και 22 Μαρ 2012, 20:58, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 22 Μαρ 2012, 20:55

Η διαμόρφωση αυτή του δίσκου σου έχει γίνει από την Toshiba ή από το κατάστημα που σου προμήθευσε τον υπολογιστή αν δεν κάνω λάθος.
Στη θέση σου, θα άρχιζα με ένα τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία ή στο κατάστημα όπου θα τους ρωτούσα τι σκοπό εξυπηρετεί το κάθε διαμέρισμα και πως μπορώ να δημιουργήσω ένα ακόμα (εκτεταμένο).
Ίσως σου πουν κάποια απλή λύση χωρίς να χρειαστεί πολλή δουλειά.
Αν μη τι άλλο, θα σου εξηγήσουν τη χρησιμότητα κάθε διαμερίσματος ώστε τουλάχιστον να μπορέσεις να διαγράψεις κάποιο στην ανάγκη.
Μην ξεχνάμε, οι χρήστες windows δικαιούνται και κάποιας υποστήριξης, έχουν πληρώσει. Εκμεταλλεύσου το.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 28 Μαρ 2012, 15:13

@Elect_The_DeaD αν υπάρχει δυνατότητα να γράψεις recovery DVDs κάντο (γράψε από 2 κόπιες το καθένα) & καθάρισε & ένωσε τα recovery partitions.
Πάντως μεγάλη απάτη τα recovery partitions. Τζάμπα γεμίζουν το partition table του MBR. Να δούμε τι άλλο θα σκεφτεί η micro$oft για να μην μπορούμε να εγκαταστήσουμε Linux... :thumbdown:
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Elect_The_DeaD » 04 Απρ 2012, 19:21

Σας ευχαριστω καταρχην για τις απαντησεις :)

matthew έγραψε:Τα partitions sda1 & sda3 τι περιέχουν μέσα; Το sda1 είναι πολύ μικρό για να στεγάσει λειτουργικό σύστημα ή να το έχεις σαν αποθήκη αρχείων. Το sda3 που είναι κρυμμένο (hidden), αποτελεί μέρος του recovery μαζί με το sda4;

δεν γνωριζω τι ειναι τα sda1 & sda3.
επισης δεν εχω εξωτερικο ουτε φλασακι τωρα για να παρω backups..
ενα live cd εχω και καμια 10αρια αδεια dvd :/

simosx έγραψε:

Αυτό που θα πρότεινα (και δεν είμαι 100% σίγουρος), είναι
1. να πάρεις αντίγραφο ασφαλείας στο /dev/sda2 (τα προσωπικά δεδομένα δηλαδή που έχει το C:\)
2. να χρησιμοποιήσεις το Ubuntu LiveUSB και να σβήσεις το /dev/sda2
2b. στη θέση του κενού χώρου να φτιάξεις ένα Extended partition με όλο αυτόν τον ελεύθερο χώρο. Μέχρι στιγμής είμαστε στα 3 primary και 1 extended.
2c. μέσα στο Extended να φτιάξεις πρώτα την κατάτμηση που θέλεις για C:\, με το χώρο που θέλεις (π.χ. 100GB). Φρόντισε να βάλεις το ίδιο label (ετικέτα) στην κατάτμηση.
3d. τον υπόλοιπο χώρο στο Extended τον αφήνεις για τώρα αφορμάριστο.
3e. φορμάρεις το /dev/sda5 (που τώρα είναι το νέο C:\) σε FAT από το ίδιο εργαλείο, ή από το Disk Utility που έχει το LiveCD.
4. Επανεκκίνηση και μπαίνεις στο περιβάλλον recovery της φορητού, και κάνεις τη διαδικασία όπου θα φτιάξει ξανά την εγκατάσταση Windows.
5. Δοκιμάζεις ότι η εγκατάσταση Windows πάει καλά, οπότε τώρα με επανεκκίνηση μπορείς να μπεις στο LiveUSB και να βάλεις Ubuntu!

Μετά βάζεις Ubuntu κατά τις οδηγίες στο http://www.youtube.com/user/kalaitsa

Αν πάνε όλα στραβά, τότε μπαίνεις ξανά με το LiveUSB και επαναφέρεις την κατάτμηση C: όπως ήταν και κάνεις recovery.

Προσωπικά δοκίμασα το παραπάνω πριν αρκετό καιρό και δούλεψε. Διότι το recovery που υπήρχε θεώρησε ως C: την πρώτη διαθέσιμη κατάτμηση, και δεν είχε πρόβλημα αν η κατάτμηση αυτή ήταν primary ή logical.

3 ερωτησεις εχω πανω σε αυτο

1. πως να παρω backup το c και που να το βαλω (χωρις usb και εξωτερικο)?
2. με live cd δεν κανω δουλεια?
3. (στο 3ε) γιατι να φορμαρω σε fat?
Τελευταία επεξεργασία από Elect_The_DeaD και 11 Απρ 2013, 06:53, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Elect_The_DeaD
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 04 Απρ 2012, 19:33

Elect_The_DeaD έγραψε:1. πως να παρω backup το c και που να το βαλω (χωρις usb και εξωτερικο)?

Για να πάρεις αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σου που είναι στο C:, πρέπει να έχεις κάποια εξωτερική μονάδα αποθήκευσης. Έχω USB Stick στα 16GB κοστίζει 17-18€, ένα άδειο DVD-R (4GB) κοστίζει πολύ φθηνά, κτλ. Τα DropBox και Ubuntu One δίνουν αρκετά GB δωρεάν, οπότε μπορείς να βάλεις τα προσωπικά σου δεδομένα που είναι στο C:\ σε αυτές τις υπηρεσίες. Αν είναι νέος ο υπολογιστής, τότε δεν έχεις προσωπικά δεδομένα ακόμα και είσαι μια χαρά.

Elect_The_DeaD έγραψε:2. με live cd δεν κανω δουλεια?

Ναι, μπορείς. Απλά η μόδα είναι τα LiveUSB.

Elect_The_DeaD έγραψε:3. (στο 3ε) γιατι να φορμαρω σε fat?

Διότι θα είναι ο νέος C:\, και θέλουμε το recovery του υπολογιστή σου να το υιοθετήσει και να κάνει restore τα Windows σε αυτήν την κατάτμηση.
Το restore θα φτιάξει όπως χρειάζεται την κατάτμηση για να γίνει NTFS. Με το Linux νομίζω ότι δε μπορείς να φτιάξεις συστήματα αρχείων NTFS ούτως ή άλλως.

Για τα παραπάνω πρέπει να τα καταλάβεις αρκετά καλά πριν προχωρήσεις. Μιλάμε για βήματα που ελάχιστοι έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν. Όπως λένε οι ξένοι, hardcore.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Elect_The_DeaD » 04 Απρ 2012, 19:55

Σε ευχαριστω Σίμο!

λογικα θα αρχισω τωρα και ο θεος βοηθος :P

μπορω να παρω τα backup το partition σε dvd's? γιατι λογικα θα ειναι μεγαλo (300gb εχω πιασμενα..)
εχω και 50 gb στο box. λογικα θα μπορω να επαναφερω το partition με τα δεδομενα οπως ακριβως ειναι τωρα ακομα και αν κατι παει στραβα (εφοσον θα εχω το backup) ετσι?

αν μπορεις πες μου ποιο προγραμμα (gparted/easeus?) να χρησιμοποιησω και απο που (live cd/win 7?)
Elect_The_DeaD
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Elect_The_DeaD » 04 Απρ 2012, 20:15

Learner έγραψε:Να ρωτήσω κάτι ; Δοκίμασες να κάνεις εγκατάσταση και δεν σε αφήνει ; Δηλαδή να εγκαταστήσεις το Ubuntu παράλληλα με τα Windows που βρίσκονται απ' ότι κατάλαβα στο /dev/sda2 .

δεν γνωριζω την εννοια της μεθοδου "παραλληλα" :/
αυτο που εκανα ηταν να προσπαθησω να φτιαξω το πρωτο partition για το ubuntu και οπως ειναι λογικο μου εβγαλε σφαλμα γιατι εχω ηδη 4 primary partitions..

(sorry για το double post. κεκτημενη ταχυτητα!)
Elect_The_DeaD
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα