Σχετικά με τα παλιά PC

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Σχετικά με τα παλιά PC

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 06 Απρ 2012, 23:37

lucinos έγραψε:
....Ειλικρινά δεν βλέπω πού διαφωνούμε εδώ. Πρακτικά σήμερα είναι αδύνατον γιατί ακόμα και σχετικά παλιοί πυρήνες δεν υποστηρίζουν τόσο παλιά μηχανήματα και η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από δισκέττες και όχι CD (το BIOS δεν έχει την σχετική δυνατότητα)...

Για να το ξεκαθαρίσω λοιπόν: διαφωνούμε στη λίστα που παραθέτεις λίγο παρακάτω στο κείμενο σου και στην οποία κάτω από κάθε επεξεργαστή μέχρι τους pentium προτείνεις ΜΟΝΟ τη χρήση DOS και μάλιστα (τουλάχιστον από τα συμφραζόμενα εγώ αυτό καταλαβαίνω) MS-DOS εκτός τους 286 που αφήνεις ένα παραθυράκι :)

lucinos έγραψε:Ο βασικός λόγος για να έχεις windows 95 σε pentium I είναι για να παίζεις starcraft. Το γεγονός ότι δεν μπορούσες να παίξεις παιχνίδια που παίζανε σε 286 το έχω και εγώ υπόψιν μου αλλά εγώ το συνδέω με την εγκατάλειψη τής DOS. Αν τότε δεν είχε εγκαταλειφθεί η DOS τόσο ξαφνικά θα μπορούσαν να παίξουν.
....Συμφωνούμε αλλά αισθάνομαι ότι εγώ δίνω λίγη παραπάνω αξία από σένα στο γεγονός ότι έχεις ένα μηχάνημα που δεν φοβάσαι να το διαλύσεις καθώς και λίγη παραπάνω αξία στην ιστορία. Επίσης δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η απόσυρση γίνεται σωστά.

Το MS-DOS δεν εγκαταλείφθηκε με την έλευση των windows 95, συνέχισε την ανάπτυξη του και μέχρι τα XP στην ουσία πατούσαν πάνω του τα windows. Η αρχιτεκτονική των επεξεργαστών ήταν αυτή που άλλαξε. Δεν είναι δυνατόν να παρέχεις συμβατότητα προς τα πίσω επ' άπειρον.

Οκ, από αυτή την άποψη θα συμφωνήσω ότι εφόσον αντιμετωπίζουμε τα μηχανήματα σαν μουσειακά, θα πρέπει να τρέχουν το γνήσιο λειτουργικό για το οποίο είχαν σχεδιαστεί και δεν θα πρέπει να κάνουμε πειράματα πάνω τους γιατί χάνουν την αξία τους. Τώρα για την απόσυρση, έχω ακούσει διάφορα για ανακύκλωση αντί για απόσυρση αλλά λίγο με ενδιαφέρει αν το μηχάνημα που εγώ δεν χρειάζομαι πια καταλήξει στα χέρια κάπου άλλου, το σημαντικό από τη στιγμή που εγώ αποφασίζω να το ξεφορτωθώ, είναι να μην καταλήξει σε κάποια χωματερή.

lucinos έγραψε:
Εδώ έχουμε τις μεγαλύτερες αποκλείσεις απόψεων... ...Η μετάβαση προς το τέλος τής δεκαετίας τού 90 και αρχές δεκαετίας τού 2000 θα μπορούσε να είναι αρκετά εύκολη υπόθεση για τον πολύ κόσμο, όσο εύκολη ήταν η μετάβαση στα windows.

Εγώ πάλι αν και λίγο πιο μεγάλος τα θυμάμαι αρκετά διαφορετικά τα πράγματα, ειδικά μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90, η πιο στενή επαφή που είχε ο ο περισσότερος κόσμος με υπολογιστή ήταν κάτι σε spectrum, commodore και amiga. Τα IBM συμβατά ήταν απλησίαστα από άποψη κόστους, οι λειτουργίες και τα παιχνίδια τους ήταν φτωχά και για να τα δουλέψεις έπρεπε να ξέρεις τουλάχιστον βασικές αρχές προγραμματισμού.
Σαφώς και υπήρχαν οι άνθρωποι που τους ενδιέφεραν και γινόταν όλο και περισσότεροι και ειδικά αυτοί ήταν που δεν έβλεπαν καμία χρησιμότητα στα windows 3.1 γιατί πολύ απλά ήξεραν ήδη πως να δουλέψουν ένα μηχάνημα, είχαν ή έγραφαν τις εφαρμογές που χρειαζόταν και δεν έβλεπαν το λόγο να δοκιμάσουν κάτι που δεν άξιζε παρά μόνο σαν concept μέχρι την έκδοση για workgroups.

Το DOS ήταν ένα καλό λειτουργικό σύστημα για την εποχή του και τις ανάγκες που είχε σχεδιαστεί να καλύψει, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, ούτε το σύστημα αρχείων του ήταν ό,τι καλύτερο υπήρχε, ούτε να καλύψει νέες αρχιτεκτονικές μπορούσε χωρίς να σπάσει τη συμβατότητα και να γίνει κάτι άλλο.

Τα windows 95 ήταν απλά η φυσική εξέλιξη, ένα σταθερό για την εποχή του περιβάλλον point & click που δεν απαιτούσε να ξέρεις και πολλά πράγματα για να το χρησιμοποιήσεις. Γι' αυτό ακριβώς και πέρασε στον καταναλωτή, αν είχε παραμείνει το DOS σαν λειτουργικό σύστημα, οι υπολογιστές δεν θα έμπαιναν ποτέ στα ράφια των πολυκαταστημάτων και θα παρέμεναν επαγγελματικά εργαλεία για συγκεκριμένες χρήσεις και αντικείμενο λατρείας για χομπίστες.
Η απαίτηση για πιο ισχυρούς υπολογιστές ήταν (και ευτυχώς είναι ακόμα ) ανέκαθεν το ζητούμενο της βιομηχανίας, απλά όταν η προοπτική επέκτασης της αγοράς στο καταναλωτικό κοινό πέρα από γραφεία και πανεπιστήμια ήταν πραγματοποιήσιμη και σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες από το 1990 ως το 2000, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν κατά πολύ.

Αναρωτιέμαι για ποια παιχνίδια μιλάς γιατί δεν θυμάμαι καλά τώρα τους τίτλους...θυμάμαι όμως ας πούμε ότι η amiga πρόσφερε πολύ καλύτερα γραφικά και ειδικά ήχο από οποιοδήποτε pc στις αρχές του 90.
Επίσης δεν κατάλαβα αν εννοείς ότι το office ήταν το δυνατό χαρτί της Microsoft για να επιβάλει τα windows, αν ναι, θα συμφωνήσω απολύτως. Και όχι, θεωρητικά δεν ήταν αδύνατος ο ανταγωνισμός, αλλά πρακτικά ήταν από τη στιγμή που η microsoft είτε απλά αγόραζε τους ανταγωνιστές της, είτε τους στραγγάλιζε με ρυθμούς ανάπτυξης και προώθησης πρωτόγνωρους.

Επειδή ξέρεις από προγραμματισμό, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι δυνατόν ένα πρόγραμμα όπως ο περιηγητής, που πατάει πάνω στο λειτουργικό και χρησιμοποιεί τα API του για να σχεδιάσει στην οθόνη, να δουλεύει σαν Xserver γιατί πολύ απλά παύει να είναι περιηγητής και γίνεται υποσύστημα γραφικών μέσα από το οποίο τρέχουν τα υπόλοιπα προγράμματα. Φαντάσου τώρα να υπήρχαν 3-4 περιηγητές σε κάθε σύστημα και καθένας απ' αυτούς να είχε τη δική του μηχανή... το απόλυτο μακελειό για τους προγραμματιστές εφαρμογών της εποχής που θα έπρεπε να τις υποστηρίζουν όλες...Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την εποχή που σχεδιάστηκαν τα πρώτα γραφικά περιβάλλοντα, τα γραφικά στο τότε γνωστό διαδίκτυο ήταν απλά μια ιδέα και οι περιηγητές με τη μορφή που τους ξέρουμε σήμερα επίσης.
Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ κοντά στο B2G, με τη σημαντική διαφορά ότι πλέον μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα και όχι απλά ένα υποσύστημα του λειτουργικού. Κάπου προς τα εκεί κινείται και το gnome σαν φιλοσοφία.

Η βασική αρχή της «εναλλακτικής» σου ιστορίας μπορώ να πω ότι δεν είναι καθόλου εναλλακτική, ίσα-ίσα, είναι απόλυτα πραγματική, η αγορά έτσι κινείται και είναι απαράβατος νόμος αυτό. Όποιος καθυστερήσει λίγο, εξαφανίζεται. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είσαι ή ήσουν κάποτε, πάντα θα υπάρχει κάποιος μικρός που θέλει να πάρει τη θέση σου.
Το θέμα είναι να μπορέσεις να προβλέψεις σωστά τις απαιτήσεις της αγοράς ή να τη δημιουργήσεις εσύ.
Η δημιουργία και η χρήση του GNU/Linux ήρθε να καλύψει κάποιες ανάγκες, διαφορετικές την εποχή της γέννεσης του και διαφορετικές ίσως σήμερα, όσο θα μπορεί να προσφέρει καινοτομία, επιδόσεις και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών, τόσο θα αναβαίνει, όταν σταματήσει, κάτι άλλο θα πάρει τη θέση του.

Off topic:
Μόλις διαπίστωσα ότι η κουβέντα μας (γιατί έτσι εξελίχθηκε τελικά) μοιάζει πολύ με τη διαμάχη περί Gnome2 vs Gnome3/Unity :)
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Geochr » 07 Απρ 2012, 00:57

Μεταφέρθηκε στην κατάλληλη ενότητα

Γνώσεις ⇛Linux: Μαθαίνω αργά ┃ Προγραμματισμός: Ελάχιστο ┃ Αγγλικά: Μέτρια

• Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 16,04LTS
    ⇛Intel Core i3-2365M CPU @1.40GHz ‖ RAM 7780 MB ‖ Acer Aspire V5-571
Άβαταρ μέλους
Geochr
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: geochr
IRC: Geochr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 07 Απρ 2012, 13:26

Αν πω την γνώμη μου για την μετακίνηση τού νήματος θα σάς βάλω ιδέες. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

386 και αργοί 486, νομίζω ότι είμαι αρκετά ξεκάθαρος ότι από πρακτική άποψη μόνο η DOS είναι λειτουργική και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η FreeDOS την οποία ανέφερα στούς 286. Από πρακτική άποψη κανένα άλλο λειτουργικό δεν θα είναι λειτουργικό (εκτός από τα windows 3.1). Θα μπορούσα να αναφέρω ίσως ότι η FreeDOS έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού πολλά προγράμματα τής FreeDOS έχουν ελάχιστες απαιτήσεις 386. Σε 386 εντελώς θεωρητικά μπορείς να εγκαταστήσεις Linux ή windows 95 αλλά δεν θα είναι λειτουργικά, ακόμα και αν στο Linux είμαστε διατεθειμένοι να μην έχουμε καν γραφικό περιβάλλον, πάλι οι δυσκολίες είναι σχεδόν ανυπέρβλητες. Δεν βλέπω σε τι διαφωνείς σε αυτό.

Από 486DX αναφέρω ότι μπαίνουμε στην γκρίζα περιοχή. Οι δυσκολίες δεν είναι τόσο ανυπέρβλητες όσο στα προηγούμενα αλλά πάλι γενικά δεν αξίζει τον κόπο. Οι επιλογές είναι πρακτικά δύο: windows 95 ή FreeDOS. Επίσης κάτι που βρήκα χθες: Syllable Desktop. Φαίνεται η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση που αναφέρει ότι σε pentium I 166MMX 64MB RAM τρέχει καλά. (με μικρότερο pentium και 32 MB RAM μπορεί να «τρέξει»). Ένας καλός pentium I επίσης μπορεί να τρέξει και τα windows 98. Γκρίζα περιοχή εννοώ ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον οι δοκιμές, αλλά δεν είναι κάτι εύκολο. Είμαστε μεταξύ αρχαιολογίας και παλιού μηχανήματος.

Προσπάθησα να γίνω ακόμα πιο αναλυτικός αν και αυτά πιστεύω ότι ήταν ξεκάθαρα και όπως τα είχα γράψει.

Τώρα στο πώς τα θυμάμαι εγώ τα πράγματα. Εγώ είχα spectrum την δεκαετία τού 80 και μετά γύρω στο 90 πέρασα σε συμβατό 286. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε για την δεκαετία τού 80. Η Amiga 500 βγήκε το 1987 και στην εποχή της ήταν πιστεύω σαφώς ο καλύτερος υπολογιστής για μαζική χρήση. Δεν είχα την τύχη να έχω Amiga. Στο τέλος τής δεκαετίας τού 80 σαφώς ήταν απολύτως κυρίαρχη. Όταν ο Λίνους αγόρασε έναν πανάκριβο συμβατό (στον οποίο έγραψε το Linux το 1991) αυτό ήταν κάτι πολύ κουλό. Μέχρι εδώ συμφωνούμε. Αν δεις την ομιλία που έδωσε το 2000 θα δεις ότι τότε έβλεπε ήδη πού πάει το πράγμα. Δηλαδή υπήρχε κόσμος (τού Λίνους και τού Μπιλ συμπεριλαμβανομένων) που ήδη προέβλεπε με επιτυχία. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ο περισσότερος κόσμος το 1991 ακόμα δεν το έβλεπε. Εκεί που αρχίζω να τα θυμάμαι τελείως διαφορετικά από σένα είναι από το 1992 και μετά. Αυτό που εγώ θυμάμαι για το πρώτο μισό τής δεκαετίας τού 1990 είναι ο «πόλεμος» μεταξύ τών οπαδών τών Amiga και τών «συμβατών». Η Amiga ακόμα θεωρείτο καλό μηχάνημα για παιχνίδια και πολυμέσα αλλά γενικά φαινόταν ότι οι «συμβατοί» είναι το μέλλον από το 1992. Το 1994 (δηλαδή πριν τα windows 95) η Commodore φαλίρισε. Οι οπαδοί τής Amiga συνέχισαν να ελπίζουν σε μια αναβίωση που ποτέ δεν ήρθε. Οι χρονιές 1992-1994 ήταν η χρυσή εποχή τής DOS και νομίζω όλα τα παιχνίδια εκείνης τής εποχής βγαίναν για DOS. Επίσης οι 386 και 486 γίνανε επιτέλους προσιτοί.

Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που οι «συμβατοί» επικράτησαν. Είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική τού IBM PC. Οι συμβατοί ήταν ένα ολόκληρο οικοσύστημα στο οποία συμμετείχαν πολλές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους εταιρείες. Αυτό δεν μπορούσε να το ανταγωνιστεί καμμία εταιρεία. Για τον ίδιο λόγο το λίνουξ θα κυριαρχήσει καθώς είναι ανοικτό λειτουργικό.

Δεν είναι δυνατόν να μην θυμάσαι τα παιχνίδια τής DOS. Δες πχ: http://www.dosgamesarchive.com/ και http://www.abandonia.com/ ήταν ειδικά από τις αρχές τής δεκαετίας τού 90 ή σημαντικότερη πλατφόρμα, ενώ και την δεκαετία τού 80 είχε τίτλους.

έγραψε:Η βασική αρχή της «εναλλακτικής» σου ιστορίας μπορώ να πω ότι δεν είναι καθόλου εναλλακτική, ίσα-ίσα, είναι απόλυτα πραγματική, η αγορά έτσι κινείται και είναι απαράβατος νόμος αυτό. Όποιος καθυστερήσει λίγο, εξαφανίζεται. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είσαι ή ήσουν κάποτε, πάντα θα υπάρχει κάποιος μικρός που θέλει να πάρει τη θέση σου.

Για το κλειστό λειτουργικό αυτός ο νόμος φαίνεται να είναι πράγματι απαράβατος. Για το ανοικτό λογισμικό φαίνεται ότι πρέπει να τον προσαρμόσουμε πάρα πολύ, ως έχει δεν ισχύει καθόλου. Το ανοικτό λογισμικό έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να επιβιώνει σε συνθήκες αδιανόητες για το κλειστό λογισμικό.

Ξέχασα να αναφέρω για την εξέλιξη τής DOS μετά το 1994. Αν εξέλιξη εννοείς το σακάτεμα οκ.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό rat » 09 Απρ 2012, 02:07

Διάβασα και θυμήθηκα λίγο τα παλιά...και μιας και αναφέρατε παλιά μηχανήματα ας μιλήσω λίγο και με αριθμούς για να δούμε λίγο τιμές.
1987 Amsrad 6128 ασπρόμαυρος (για την ακρίβεια πράσινη οθόνη) 82.000 δρχ.
1991 386 sx ασπρόμαυρος 380.000 δρχ.
Ένας μισθός το 1991 περίπου 80.000-100.000 δρχ.
Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο προσιτός ήταν ένας υπολογισής τότε.
Από ίντερνετ τότε πιστεύω θυμόσαστε τι υπήρχε...οπότε πως να υφίστατε linux την δεκαετία του 90 ?
Όσοι είχαν υπολογιστή ήταν κυρίως επαγγελματίες, φοιτητές (κυρίως πληροφορικής) και όσοι θέλαν να παρακολουθήσουν την τεχνολογία.
Από τους επαγγελματίες φαντάζομαι πως λίγοι ήταν αυτοί που τους ενδιέφεραν τα παιχνίδια στον υπολογιστή (και που σκέφτονταν να δοκιμάσουν να κάνουν εγκατάσταση σε ένα μηχάνημα που κάναν την δουλειά τους, ένα παιχνίδι).
Πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες που είχαν υπολογιστή τότε (όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο), αν δεν έχει χαλάσει ο υπολογιστής τον χρησιμοποιούν ακόμη. Και μερικοί αποθηκεύαν και σε δισκέτα 5 1/4 (μέχρι την προηγούμενη χρονιά ήξερα κάποιον που είχε τέτοιο μηχάνημα και έκανε μια χαρά τη δουλειά του).
Όσον αφορά την εξέλιξη (hardware/software) αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό.
Τώρα όποιος έχει ένα τόσο παλιό μηχάνημα αν έχει τον χρόνο και την γνώση μπορεί να δοκιμάσει (εφόσον έχει χρόνο και υπομονή) διάφορες εκδόσεις (ελαφριές).
Περισσότερα αύριο....με πιο καθαρό μυαλό.
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.10 32bit /Ubuntu 10.04 / Mint / Win Xp / Win 7
Προδιαγραφές ⇛ Διαφορετικά μηχανήματα.
rat
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 10 Απρ 2012, 20:58

lucinos έγραψε:386 και αργοί 486, νομίζω ότι είμαι αρκετά ξεκάθαρος ότι από πρακτική άποψη μόνο η DOS είναι λειτουργική και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η FreeDOS την οποία ανέφερα στούς 286. Από πρακτική άποψη κανένα άλλο λειτουργικό δεν θα είναι λειτουργικό (εκτός από τα windows 3.1). Θα μπορούσα να αναφέρω ίσως ότι η FreeDOS έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού πολλά προγράμματα τής FreeDOS έχουν ελάχιστες απαιτήσεις 386. Σε 386 εντελώς θεωρητικά μπορείς να εγκαταστήσεις Linux ή windows 95 αλλά δεν θα είναι λειτουργικά, ακόμα και αν στο Linux είμαστε διατεθειμένοι να μην έχουμε καν γραφικό περιβάλλον, πάλι οι δυσκολίες είναι σχεδόν ανυπέρβλητες. Δεν βλέπω σε τι διαφωνείς σε αυτό.

Ειδικά από πρακτική άποψη όπως λες, ανέφερα παραδείγματα σύγχρονων (ή εν πάση περιπτώσει πιο σύγχρονων από την τελευταία έκδοση του MS-DOS) υλοποιήσεων που είναι λειτουργικές και τρέχουν και σε πιο παλιούς επεξεργαστές από τον 386. Προφανώς ορίζεις το «πρακτικά λειτουργική» ως «πρέπει να τρέχουν οι εφαρμογές του DOS». Δεν βλέπω το λόγο που θα πρέπει να υπάρχει γραφικό περιβάλλον για να θεωρούμε πρακτικά λειτουργικό ένα σύστημα και άλλωστε ούτε το DOS δεν έχει γραφικό περιβάλλον. Το να βάλεις DOS είναι σίγουρα το πιο εύκολο αφού ήταν σχεδιασμένο να δουλεύει στην αρχιτεκτονική αυτή «out of the box», δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να βάλεις Linux και δεν ξέρω για ποιο λόγο θεωρείς ότι οι δυσκολίες θα είναι ανυπέρβλητες. Επίσης, ακόμα κι είναι έτσι, πάλι δεν βλέπω το λόγο να προωθούμε το MS-DOS αντί του ΕΛ/ΛΑΚ.

lucinos έγραψε:Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που οι «συμβατοί» επικράτησαν. Είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική τού IBM PC. Οι συμβατοί ήταν ένα ολόκληρο οικοσύστημα στο οποία συμμετείχαν πολλές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους εταιρείες. Αυτό δεν μπορούσε να το ανταγωνιστεί καμμία εταιρεία.

Συμφωνώ απόλυτα, εγώ απλά ανάφερα τι ήξερε ο πολύς κόσμος σαν «κομπιούτερ» εκείνη την εποχή και το γιατί.

lucinos έγραψε:Για το κλειστό λειτουργικό αυτός ο νόμος φαίνεται να είναι πράγματι απαράβατος. Για το ανοικτό λογισμικό φαίνεται ότι πρέπει να τον προσαρμόσουμε πάρα πολύ, ως έχει δεν ισχύει καθόλου. Το ανοικτό λογισμικό έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να επιβιώνει σε συνθήκες αδιανόητες για το κλειστό λογισμικό.

Και πάλι θα διαφωνήσω, θεωρώ ότι δεν μας ενδιαφέρει να επιβιώσουμε απλά, αλλά να επεκταθούμε και -γιατί όχι- να επικρατήσουμε.
Πάντα θα υπάρχουν «γραφικοί», εξαιρετικά απαιτητικοί και «παλιομοδίτες» που θα παραμένουν εγκλωβισμένοι σ' αυτά που ξέρουν και εμπιστεύονται - άσχετα με το αν αυτό είναι καλό ή κακό ή απλά τους καλύπτει.
Από 'κει και πέρα όμως, η γη συνεχίζει να κινείται, και στην περίπτωση μας κινείται όλο και πιο γρήγορα. Όποιος μείνει πίσω, δύσκολα θα ανακάμψει.
Και επαναλαμβάνω γιατί ίσως δεν το πρόσεξες πριν: όσο το ΕΛ/ΛΑΚ -όχι μόνο το GNU/Linux, θα μπορεί να προσφέρει καινοτομία, επιδόσεις και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών, τόσο θα ανεβαίνει. Αν καθυστερήσει και μείνει στάσιμο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσφέρει κάτι !
Βέβαια, είναι η φύση του ΕΛ/ΛΑΚ τέτοια που ευνοεί και την καινοτομία και την ταχύτητα προώθησης της στους τελικούς χρήστες, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει την αγορά αν οι χρήστες του είναι το 1,5%.
Το πιο χτυπητό παράδειγμα για το ότι ισχύει όχι απλά και για το ΕΛ/ΛΑΚ, αλλά ακόμα και μεταξύ έργων καθαρά ΕΛ/ΛΑΚ:
Debian vs Ubuntu.
Το ubuntu (ο μικρός) ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του Debian(ο γίγαντας των διανομών) ήρθε να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών που το Debian αδιαφορούσε ή καθυστερούσε να προσφέρει.
Αποτέλεσμα: Αν και το δεύτερο στηρίχτηκε στο πρώτο, το ξεπέρασε πολύ γρήγορα σε αριθμό χρηστών. Με την επερχόμενη «ενοποίηση» συσκευών (υπολογιστές-κινητά-ταμπλέτες-«έξυπνες τηλεοράσεις»- οτιδήποτε άλλο εμφανιστεί), το Ubuntu έχει προοπτικές εξέλιξης σε υπολογίσιμο μέγεθος της αγοράς, το Debian είναι μάλλον ήδη καταδικασμένο να λειτουργεί αποκλειστικά σαν πηγή για άλλες διανομές.

ΥΓ
Λύσε μου μια απορία: γιατί αντιμετωπίζεις το DOS σαν θηλυκό;
ΥΓ2
Ίσως μερικά από τα σχόλια μου φαίνονται κάπως επιθετικά, καμία τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει, κουβέντα κάνουμε...
ΥΓ3
Ευτυχώς που άλλαξε ενότητα το νήμα, άλλωστε έχουμε ξεφύγει εντελώς :)

@rat : Έτσι τα θυμάμαι κι εγώ...
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 22 Απρ 2012, 11:58

Γιώργος Φιωτάκης έγραψε:
Ειδικά από πρακτική άποψη όπως λες, ανέφερα παραδείγματα σύγχρονων (ή εν πάση περιπτώσει πιο σύγχρονων από την τελευταία έκδοση του MS-DOS) υλοποιήσεων που είναι λειτουργικές και τρέχουν και σε πιο παλιούς επεξεργαστές από τον 386. Προφανώς ορίζεις το «πρακτικά λειτουργική» ως «πρέπει να τρέχουν οι εφαρμογές του DOS».

Το να τρέχουν οι εφαρμογές τής DOS είναι σημαντικότατο πλεονέκτημα, όχι όμως ο αποφασιστικός παράγοντας. Αν όμως ακρωτηριάσουμε το λίνουξ (ακόμα και σαν πυρήνα) σε μεγάλο βαθμό τότε χάνει και όποιο άλλο πλεονέκτημα απέναντι στην DOS, το ίδιο και για οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό.

έγραψε:
Δεν βλέπω το λόγο που θα πρέπει να υπάρχει γραφικό περιβάλλον για να θεωρούμε πρακτικά λειτουργικό ένα σύστημα και άλλωστε ούτε το DOS δεν έχει γραφικό περιβάλλον. Το να βάλεις DOS είναι σίγουρα το πιο εύκολο αφού ήταν σχεδιασμένο να δουλεύει στην αρχιτεκτονική αυτή «out of the box», δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να βάλεις Linux και δεν ξέρω για ποιο λόγο θεωρείς ότι οι δυσκολίες θα είναι ανυπέρβλητες. Επίσης, ακόμα κι είναι έτσι, πάλι δεν βλέπω το λόγο να προωθούμε το MS-DOS αντί του ΕΛ/ΛΑΚ.

486DX είναι συνήθως η απαίτηση για τα πιο απλά πράγματα ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Για παράδειγμα η microcore (έκδοση τού TinyCore χωρίς γραφικό περιβάλλον) απαιτεί 486DX σαν ελάχιστη απαίτηση. Επίσης καθόλου δεν στηρίζω την MS-DOS. Υποστηρίζω την FreeDOS η οποία είναι ΕΛΛΑΚ.

έγραψε:
Και πάλι θα διαφωνήσω, θεωρώ ότι δεν μας ενδιαφέρει να επιβιώσουμε απλά, αλλά να επεκταθούμε και -γιατί όχι- να επικρατήσουμε.
Πάντα θα υπάρχουν «γραφικοί», εξαιρετικά απαιτητικοί και «παλιομοδίτες» που θα παραμένουν εγκλωβισμένοι σ' αυτά που ξέρουν και εμπιστεύονται - άσχετα με το αν αυτό είναι καλό ή κακό ή απλά τους καλύπτει.
Από 'κει και πέρα όμως, η γη συνεχίζει να κινείται, και στην περίπτωση μας κινείται όλο και πιο γρήγορα. Όποιος μείνει πίσω, δύσκολα θα ανακάμψει.
Και επαναλαμβάνω γιατί ίσως δεν το πρόσεξες πριν: όσο το ΕΛ/ΛΑΚ -όχι μόνο το GNU/Linux, θα μπορεί να προσφέρει καινοτομία, επιδόσεις και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών, τόσο θα ανεβαίνει. Αν καθυστερήσει και μείνει στάσιμο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσφέρει κάτι !
Βέβαια, είναι η φύση του ΕΛ/ΛΑΚ τέτοια που ευνοεί και την καινοτομία και την ταχύτητα προώθησης της στους τελικούς χρήστες, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει την αγορά αν οι χρήστες του είναι το 1,5%.
Το πιο χτυπητό παράδειγμα για το ότι ισχύει όχι απλά και για το ΕΛ/ΛΑΚ, αλλά ακόμα και μεταξύ έργων καθαρά ΕΛ/ΛΑΚ:
Debian vs Ubuntu.
Το ubuntu (ο μικρός) ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του Debian(ο γίγαντας των διανομών) ήρθε να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών που το Debian αδιαφορούσε ή καθυστερούσε να προσφέρει.
Αποτέλεσμα: Αν και το δεύτερο στηρίχτηκε στο πρώτο, το ξεπέρασε πολύ γρήγορα σε αριθμό χρηστών. Με την επερχόμενη «ενοποίηση» συσκευών (υπολογιστές-κινητά-ταμπλέτες-«έξυπνες τηλεοράσεις»- οτιδήποτε άλλο εμφανιστεί), το Ubuntu έχει προοπτικές εξέλιξης σε υπολογίσιμο μέγεθος της αγοράς, το Debian είναι μάλλον ήδη καταδικασμένο να λειτουργεί αποκλειστικά σαν πηγή για άλλες διανομές.

Έχουμε μεγάλη απόκλιση απόψεων σε σχέση με το Debian. Το Debian κατά την άποψή μου δεν είναι καθόλου καταδικασμένο και το ubuntu, μάλιστα το ubuntu εξακολουθεί να είναι εξαρτημένο από το Debian χωρίς το Debian να εξαρτάται από το ubuntu. Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι το ubuntu θα πεθάνει έτσι ξαφνικά. Αυτό είναι μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Αλλά μακροπρόθεσμα το Debian βρίσκεται ακόμα σε καλύτερη κατάσταση. Το Ubuntu σπώντας την συμβατότητα με το Debian έχει κάνει μεγάλο κακό καθώς λαμβάνει χωρίς να επιστρέφει όσα θα έπρεπε. Και ούτε συμφωνώ ότι υπήρξε πρωτοπόρο. Προηγήθηκαν αρκετές διανομές, το Ubuntu περισσότερο είχε την τύχη να βρεθεί στο σωστό μέρος στην σωστή στιγμή και να έχει την καλύτερη υποστήριξη και οργάνωση και ακόμα να μην καθυστερήσει σε δίκες (πχ τα Lindows βρεθήκανε αντιμέτωπα με την microsoft που διεκδικούσε το όνομά τους). Γενικά εκ των υστέρων οι αποφάσεις τού Debian δεν ήταν λανθασμένες. Ήταν απολύτως σωστές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο απλά δεν βοηθούσαν σε άμεσο επίπεδο. Βρίσκεται πίσω σε χρήστες, αλλά εξακολουθεί να είναι γίγαντας (και συγκριτικά με το Ubuntu). Οι περιορισμοί που υποβάλει τον εαυτό του είναι πολύ καλό να υπάρχουν σαν βάση αλλά προφανέστατα είναι πρόβλημα σαν τελικό προϊόν. Αυτό που ελπίζω είναι μια διανομή η οποία θα έχει πλήρη συμβατότητα με το Debian χωρίς τούς περιορισμούς του ως τελικό προϊόν. Έχει αρχίσει να διαφαίνεται κάτι τέτοιο (LMDE) αλλά είναι ακόμα πρόωρο για ακριβείς προβλέψεις.

Για να συνοψίσω τις πολύ ελαφριές διανομές ξεκινώντας από τις μικρότερες απαιτήσεις:
BasicLinux: Η μοναδική διανομή που τρέχει σε 80386. Στην πραγματικότητα είναι διχάλα (fork) τού Linux καθώς έχει πειραχτεί ο πυρήνας. Αν και το παλεύουν να κρατήσουν την συμβατότητα αυτή μάλλον συνιστάται καλύτερος υπολογιστής.
Damn Small Linux: Ελάχιστη απαίτηση 486DX
TinyCore: Ελάχιστη απαίτηση 486DX. (Ακόμα και στην έκδοσή του χωρίς γραφικό περιβάλλον)
ConnocheatOS: Ελάχιστη απαίτηση Pentium I.

έγραψε:
ΥΓ
Λύσε μου μια απορία: γιατί αντιμετωπίζεις το DOS σαν θηλυκό;

Είναι μια παλιά συνήθεια. Δεν βλέπω ότι χρήζει «διόρθωσης». Τόσο απλό. Μπορώ όμως να προχωρήσω και λίγο περισσότερο στην εξήγηση. Κατ' αρχάς να εξηγήσω λίγο περισσότερο την γενική στάση μου απέναντι στούς κανόνες. Δεν αρνούμαι την ύπαρξη κανόνων. Αυτό που γενικά αρνούμαι είναι η απόλυτη ισχύς. Ακόμα περισσότερο δεν βάζω το κάρο μπροστά από το άλογο. Δηλαδή οι κανόνες είναι περισσότερο κάτι που προκύπτει από την μελέτη τής γλώσσας και λίγοτερο κάτι στο οποίο πρέπει να συμμορφώνεται η γλώσσα. Πχ για τον συγκεκριμένο κανόνα το Ubuntu είναι διανομή ή λειτουργικό;

Για να προχωρήσω όμως λίγο παραπέρα έχω εξήγηση για το θηλυκό τής DOS που όλως περιέργως ίσως υπακούει και στον κανόνα αυτόν. Όταν μάθαινα DOS ήμουν ακόμα μικρός σε ηλικία, επίσης σχεδόν κανένας γνωστός μου μικρός ή μεγάλος δεν είχε ιδέα από υπολογιστές. Δεν είχα κανέναν να με επηρεάσει (ή να με διορθώσει). Είχα όμως ήδη κάποια χρόνια εμπειρίας και ήδη γνώριζα BASIC. Το ότι θεώρησα την DOS γλώσσα (τρόπο επικοινωνίας με τον υπολογιστή) κατ' αναλογίαν με την BASIC αυτό το θυμάμαι καλά. Το ότι αυτή η θεώρηση έπαιξε ρόλο στην γλωσσική μου επιλογή φαίνεται εύλογη εξήγηση.

έγραψε:
@rat : Έτσι τα θυμάμαι κι εγώ...

ομοίως!
με μια διαφορά, την ίδια περίοδο θυμάμαι απότομη μεταβολή. Ακόμα και λίγοι μήνες έπαιζαν σημαντικό ρόλο.
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 14 Μάιος 2012, 11:41

μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα πολύ ελαφριά διανομή (ιδιαιτέρως σε σχέση με αυτό που προσφέρει): Swift Linux
http://osarena.net/distros-roms/swift-linux.html
http://swiftlinux.org/index.php/About

Οπότε για να συνοψίσω αντίστροφα:
Με Pentium III και 512 MB RAM υπάρχει άνεση επιλογών, (φυσικά πρέπει να προσέξει κάποιος τα βασικά πχ δεν σηκώνει Gnome-shell)
Το σημερινό Linux έχει ελάχιστη απαίτηση i686 δηλαδή Pentium II.
στην πράξη έχεις ανάγκη 256 MB RAM, αυτές είναι οι απαιτήσεις τού Swift Linux το οποίο μού φαίνεται σαν η ποιο προηγμένη επιλογή για αυτό το επίπεδο. Το γεγονός ότι αν και δεν προτείνεται αναφέρει σαν ελάχιστη απαίτηση 128 MB RAM είναι πολύ καλή ένδειξη ότι με τα 256 υπάρχει και σχετική άνεση. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.
Από εκεί και κάτω οι επιλογές στενεύουν.
Ο επόμενος σταθμός είναι θα έλεγα το ConnocheatOS το οποίο απαιτεί Pentium I με 64 MB RAM,
Ποιο κάτω εγώ θα έλεγα ότι δεν αξίζει τον κόπο. Αλλά θεωρητικά μπορεί κάποιος να κατέβει.
Tiny Core Linux και Damn Small Linux έχουν ελάχιστες απαιτήσεις 486DX
Basic Linux έχει ελάχιστη απαίτηση 386
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 10 Αύγ 2012, 12:52

Μια ακόμα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή: DeLi(cate). Συγγενική τού ConnochaetOS αλλα χρησιμοποιεί παλιότερο πυρήνα (με όττι πλεονέκτημα και μειονέκτημα σημαίνει αυτό) φαίνεται μια καλύτερη επιλογή για την γεννική περίπτωση. Οπότε μπορούμε να περιορίσουμε τις επιλογές σε τρεις μόνο (αν το μοναδικό μας κριτήριο είναι η μείωση τών απαιτήσεων)

lubuntu: Η ελαφρύτερη έκδοση τού ubuntu
swift linux: Η ελαφρύτερη διανομή που φαίνεται να μην κάνει καμμία θυσία.
DeLi(cate): Εξειδικευμένη στούς παλιούς υπολογιστές

Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι οι άλλες (ελαφριές) διανομές δεν έχουν την αξία τους και τα πλεονεκτήματά τους, αλλά με μόνο κριτήριο τις χαμηλές απαιτήσεις εγώ βλέπω αυτές τις τρεις επιλογές τελικά.

Οι καινούργιοι πυρήνες Linux (3.x και τελευταίοι τής σειράς 2.6) έχουν ελάχιστη απαίτηση i686, δηλαδή στην πράξη Pentium II. Ενδιαφέρον παρουσιάσει το κλαδί 2.6.32 το οποίο έχει αρκετά πρόσφατες ενημερώσεις και είναι η επιλογή τού ConnochaetOS. Καθώς είναι αρκετά ενημερομένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παραγωγικά συστήματα και φαίνεται καλή επιλογή πυρήνα αν κάποιος θέλει να αποφύγει ασυμβατότητες που έχουν δημιουργηθεί με τούς επόμενους πυρήνες. Το DeLi(cate) χρησιμοποιεί ακόμα παλιότερο κλαδί (2.4) που φαίνεται να τού επιτρέπει συμβατότητα μέχρι και τούς 386 (αναφέρονται σαν ελάχιστη απαίτηση). Ο 2.6.32 τερμάτησε την ζωή του φέτος τον μάρτιο (ξεκίνησε τέλη τού 2009) και ο 2.4 τερμάτησε πέρισι τον δεκέμβριο (η σειρά είχε ξεκινήσει το 2001)

Επιμένω στην άποψή μου ότι αν κάποιος δεν έχει τουλάχιστον 486DX το Linux έχει αποκλειστικά «ακαδημαϊκό» ενδιαφέρον, ακόμα και αν δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει γραφικό περιβάλλον. Και ακόμα επιμένω ότι η DOS (και αναφέρομαι κατά προτίμηση φυσικά στην FreeDOS) είναι καλή ιδέα, σχεδόν μοναδική επιλογή μέχρι 286, πιστεύω η καλύτερη επιλογή για 386 και καλή ιδέα για 486 και Pentium I. Έχει την μέγιστη απόδοσή της στού Pentium i και με αυτό εννοώ ότι υπάρχουν πράγματα να κάνεις σε αυτήν που θέλεις να έχεις Pentium (αντί για 386) αλλά δεν γνωρίζω για εφαρμογές που θα ήθελες Pentium II αντί για Pentium I. Υπάρχουν παιχνίδια κυρίως τής δεκαετίας τού 80 που τρέχουν υπερβολικά γρήγορα σε ταχύτερους υπολογιστές από αυτούς που σχεδιάστηκαν και ο λογικότερος τρόπος να τα παίξει κάποιος σήμερα είναι σε σύγχρονο υπολογιστή με Dosbox (ή να χρησιμοποιήσει υπολογιστή τής δεκαετίας τού 80 για τον οποίο σχεδιάστηκαν) αλλά υπάρχει μεγάλο πλήθος παιχνιδιών που φαίνεται να μην έχουν αυτό το πρόβλημα.

Επίσης λαμβάνοντας κάποιος υπόψιν τις απαιτήσεις τού πυρήνα και τών εφαρμογών μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει μια «ελαστική» διανομή (πχ Debian) και να κτίσει ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PaPo » 10 Αύγ 2012, 18:55

Καλησπέρα!

Να κάνω και εγώ μία ερώτηση...

Σκοπεύω να περάσω σε ένα υπολογιστή 10ετίας και βάλε xubuntu 10.04. Ο υπολογιστής έχει πάνω 256ΜΒ Ram.. Απ' ότι είδα στα releases notes της διανομής θέλει minimum 256MB Ram.. Δοκίμασα να το τρέξω με live cd στον υπολογιστή που είμαι τώρα και έχει 2GB Ram και είδα ότι η κατανάλωση είναι στα 200MB Ram με το live να τρέχει... Όταν τρέχω την 12.04 με gnome-classic στον υπολογιστή μου καταναλώνει όταν ανοίγει <200MB Ram, άρα υποθέτω ότι θα είναι μικρότερη η καταναλώση αν κάνω στον υπολογιστή που θέλω εγκατάσταση την 10.04.... Αν δεν κάνω μεγάλο λάθος ο υπολογιστής είναι pentium 3, μπορεί και pentium 2...

Θα το σηκώσει, τι λέτε;

Μέχρι τώρα το συγκεκριμένο μηχάνημα έτρεχε ΧΡ που έχουν minimum απαιτήσεις 256MB Ram αλλά όλοι ξέρουμε τι διαχείριση μνήμης κάνει ένα λειτουργικό linux και ένα λειτουργικό win..

Για άλλες διανομές δεν θέλω να του προτείνω γιατί και μόνο μετά από τόσα χρόνια με τα ΧΡ να πάει σε ubuntu-based διανομή είναι μεγάλο βήμα!!!!
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Προχωρημένος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 12.04 Precise Pangolin 64bit (en_US.UTF-8)
3 Intel Pentium CPU B960 @ 2.20GHz ‖ RAM 5890 MiB ‖ TOSHIBA PWWHA - TOSHIBA SATELLITE C660
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0106] (rev 09)
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 05) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
PaPo
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 10 Αύγ 2012, 21:07

256MB RAM είναι πάρα πολύ οριακό για να προτείνω ubuntu-oειδές. Συνήθως αρχίζει να σκέφτεται κάποιος για ubuntu-oειδές από 512MB RAM και πάνω. Το ιδανικό κατά την γνώμη μου για τον συγκεκριμένο υπολογιστή είναι το swift linux που δεν κάνει καμμία θυσία και είναι εξίσου user-friendly με το ubuntu και το οποίο αναφέρει ότι τρέχει καλά σε 256MB RAM. Δεν βλέπω τον λόγο να φοβηθείς να το προτείνεις, (στην ανάγκη πές του ότι είναι ubuntu-οειδές, δεν πρόκειται να καταλάβει την διαφορά!)

Το γεγονός ότι τρέχει το LiveCD είναι φυσικά πολύ ευχάριστο νέο. Επειδή λες για Xubuntu υπενθυμίζω ότι όλες οι μετρήσεις αλλά και η κοινή εμπειρία όσων έχουν δοκιμάσει δείχνει ότι το Lubuntu είναι αισθητά ελαφρύτερο από το Xubuntu, (και γενικότερο το LXDE είναι ελαφρύτερο τού Xfce χωρίς να γίνονται παραχωρήσεις στην ευκολία χρήσης)

ξαναδίνω τούς συνδέσμους:
http://www.swiftlinux.org/
http://osarena.net/distros-roms/swift-linux.html
http://swiftlinux.org/index.php/About
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας