Συντομεύσεις πληκτρολογίου με ελληνικό keyboard layout  Το θέμα επιλύθηκε

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Συντομεύσεις πληκτρολογίου με ελληνικό keyboard layout

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Νοέμ 2012, 19:02

Μου αρέσει πολύ να ψάχνω και να δοκιμάζω διαφορετικές διανομές.

Ένα περίεργο φαινόμενο που παρατηρώ πολλές φορές, έχει να κάνει με τις συντομεύσεις πληκτρολογίου.
Ας υποθέσουμε πως έχουμε μια στάνταρ συντόμευση, όπως την Ctrl+Alt+T → Τερματικό.
Αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι πως στο Ubuntu αλλά και σε άλλες μεγάλες (σε κοινό) διανομές (Mint, Fedora) η συντόμευση αυτή λειτουργεί άσχετα με το ποιο είναι το ενεργό keyboard layout.
Σε άλλες (και μάλιστα Ubuntu-based), η συντόμευση αυτή λειτουργεί μόνο αν το πληκτρολόγιο είναι γυρισμένο στα Αγγλικά (πχ PearLinux).
Δεδομένου δε πως η βάση τους είναι κοινή αφού βασίζονται στο Ubuntu, υποθέτω πως για το φαινόμενο αυτό λογικά θα ευθύνεται η έλλειψη κάποιου πακέτου ή κάποιας ρύθμισης.

Έχει κάποιος καμία ιδέα για το ποιο πακέτο ή ρύθμιση κάνει αυτή την εργασία;
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Συντομεύσεις πληκτρολογίου με ελληνικό keyboard layout

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 03 Νοέμ 2012, 20:07

έγραψε:Αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι πως στο Ubuntu αλλά και σε άλλες μεγάλες (σε κοινό) διανομές (Mint, Fedora) η συντόμευση αυτή λειτουργεί άσχετα με το ποιο είναι το ενεργό keyboard layout.

Σε 12.10 σε εμένα, δεν λειτουργεί στα ελληνικά.
έγραψε:Έχει κάποιος καμία ιδέα για το ποιο πακέτο ή ρύθμιση κάνει αυτή την εργασία;

Προφανώς ο Σίμος
Λύσε μου όμως μια απορία, γιατί σε ubuntu λειτουργεί όλο το πληκτρολόγιο(μόνο ένα κουμπί led πάνω στο touspad δεν καταλαβαίνει τίποτα)ενώ σε kubuntu(ίδια έκδοση, ίδιος πυρήνας δεν λειτουργεί κανένα, είτε από τα πλήκτρα συντόμευσης, είτε από τα hotkeys) μήπως κάτι θέλει από τον λαβύρινθο των ρυθμίσεων;
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Νοέμ 2012, 20:24

sotos21 έγραψε:Σε 12.10 σε εμένα, δεν λειτουργεί στα ελληνικά

Ναι ε; Θα το κοιτάξω μήπως δεν το έχω προσέξει ως τώρα. :problem:

KDE σε Ubuntu να σου πω την αλήθεια δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά επειδή οι ρυθμίσεις συστήματος είναι ίδιες, έχεις κοιτάξει τις ρυθμίσεις των συντομεύσεων;
Κάποιες είναι εντελώς διαφορετικές (πχ εμφάνιση κρυφών αρχείων =Alt+. και όχι ctrl+H), επίσης δεν θυμάμαι αν υπάρχει η Ctrl+Alt+T → Τερματικό ή αν πρέπει να την βάλεις εσύ (σε Mint KDE υπάρχει, σε Sabayon KDE πρέπει να τη φτιάξεις από την αρχή, σε Chakra και Fedora KDE είναι απλά ανενεργή και θέλει τικάρισμα).

sotos21 έγραψε:Προφανώς ο Σίμος

Ε, ναι βρε, αλλά δεν μπορώ να ανοίξω θέμα ρωτώντας «Σίμο, ξέρεις μπλα μπλαμπλα...», θα με κράξει και θα 'χει και δίκιο... :mrgreen:

Βοηθητικά, σκέφτηκα να δω αν φταίει το ότι κάποιες διανομές χρησιμοποιούν διαφορετικό window manager. Πχ στο PearLinux ο default window manager είναι ο Gala, από το elementary OS.
Τον άλλαξα σε metacity (υπάρχει και αυτός προεγκαταστημένος) και ούτε τότε δούλεψε, ενώ ο αντίστοιχος στο Ubuntu δεν έχει πρόβλημα.
Εδώ να πω πως το PearLinux (που θυμάμαι τώρα για παράδειγμα), έχει τα αποθετήρια του precise, ένα «τσιμπημένο» Gnome shell και απόέξτρα αποθετήρια τίποτα εκτός από αυτό
Κώδικας: Επιλογή όλων
deb http://pearlinux-repo.fr/ Bartlett main

που νομίζω έχει μόνο κάτι σκριπτάκια και θέματα.
Ούτε Gnome αποθετήρια, ούτε τίποτα.
Οπότε βασικά μιλάμε για «Ubuntu με μαμά Gnome shell».
Το ίδιο αν θυμάμαι καλά συμβαίνει και στο Bodhi Linux 2.
Τελευταία επεξεργασία από fkol k4 και 03 Νοέμ 2012, 21:07, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 03 Νοέμ 2012, 20:45

έγραψε:έχεις κοιτάξει τις ρυθμίσεις των συντομεύσεων;

Δεν μίλησα για συντομεύσεις αλλά για "πλήκτρα συντόμευσης"(προφανώς δεν το διευκρίνισα) δηλαδή το πλήκτρο που ανοίγει την αριθμομηχανή, τον firefox τα μηνύματα, το home τους εκτυπωτές κ.α.
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Νοέμ 2012, 20:50

Αχά!
Για κοίτα εδώ, δυστυχώς δεν έχω χρόνο να το μεταφράσω, πρέπει να φύγω σε λιγάκι (κάτι μου λέει πως αυτά που γράφει δεν είναι εντελώς άσχετα και με το ότι οι συντομεύσεις δουλεύουν σε μια γλώσσα).
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 03 Νοέμ 2012, 22:25

Όσο αφορά το Ctrl+Alt+T → Τερματικό.
Ανοίγεις το ubuntu-tweak πας στην καρτέλα Διαχειριστές-Συντομεύσεις κάνεις διπλό κλικ εκεί που λέει εντολή, με το πληκτρολόγιο γυρισμένο στα Αγγλικά γράφεις gnome-terminal, γυρνάς το πληκτρολόγιο στα ελληνικά και πατάς Ctrl+Alt+T(ταυ)
Σε Ubuntu-based από ότι ξέρω μπαίνει το ubuntu-tweak Προσέχεις μόνο στην εντολή(gnome-terminal), να βάζεις την κατάλληλη για την διανομή που είσαι.
Αν δεν μπορείς με ubuntu-tweak πρέπει να γίνεται από τις εκάστοτε "Συντομεύσεις πληκτρολογίου" των διανομών
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Νοέμ 2012, 01:51

Αυτό που προτείνεις, είναι να γίνουν 2 συντομεύσεις (πχ Ctrl+Alt+t και Ctrl+Alt+τ) για την ίδια λειτουργία.
Δεν χρειάζεται καν το ubuntu-tweak, το κάνεις και από τις Ρυθμίσεις συστήματος.

Αυτό θα λύσει μεν το χρηστικό θέμα, δεν θα διορθώσει το πρόβλημα όμως.

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, δεν είναι το χρηστικό της υπόθεσης, αλλά το να βρω αν είναι παράλειψη του εκάστοτε dev team της όποιας διανομής (που δεν το αποκλείω, οι περισσότερες μικρές διανομές προέρχονται από χώρες που χρησιμοποιούν λατινικό πληκτρολόγιο, έστω και με ελάχιστες παραλλαγές, οπότε δεν είναι απίθανο να ξέχασαν να ενσωματώσουν αυτή τη λειτουργία) οπότε να τον ειδοποιήσουμε για την έλλειψη.

Αν δεν είναι όμως παράλειψη του εκάστοτε dev team της όποιας διανομής και είναι κάποιο σφάλμα, καλό θα ήταν να βρούμε τουλάχιστον το πακέτο με το σφάλμα για να γίνει μια αναφορά σφάλματος.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 04 Νοέμ 2012, 02:12

fkol k4 Επιβεβαίωσες ότι έχει το πρόβλημα η 12.10 ή μόνο εγώ το είχα.
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Νοέμ 2012, 02:23

Όχι, σε Ubuntu 12.10 με Unity (καθαρή εγκατάσταση) οι συντομεύσεις μου δουλεύουν κανονικά ανεξάρτητα με το keyboard layout.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 04 Νοέμ 2012, 02:57

fkol k4 έγραψε:
Έχει κάποιος καμία ιδέα για το ποιο πακέτο ή ρύθμιση κάνει αυτή την εργασία;

Πράγματι, υπάρχει το ζήτημα όταν πατάει κάποιος π.χ. Ctrl+Alt+T και Ctrl+Alt+Τ. Η διαφορά είναι ότι το ένα είναι το αγγλικό Τ και το άλλο το ελληνικό.
Αν το λογισμικό που ελέγχει τη συντόμευση που έχει πατηθεί δεν έχει προνοήσει για τους μη-λατινικούς χαρακτήρες, τότε έχεις πρόβλημα· πρέπει να βρίσκεσαι στην αγγλική διάταξη για να λειτουργήσει.

Το όλο ζήτημα είναι από τα δύσκολα τεχνολογικά προβλήματα:
1. Η βιβλιοθήκη gtk+ έχει υποστήριξη στις συντομεύσεις των μενού ώστε να καταλαβαίνει ότι τα π.χ. Τ και T είναι ίδια, και το καταλαβαίνει διότι αντιστοιχούν στο ίδιο φυσικό πλήκτρο. Και το βρίσκει διότι ελέγχει τις διαθέσιμες διατάξεις πληκτρολογίου. Έτσι, καταλαβαίνει για π.χ. Θ και U ότι είναι στο ίδιο πλήκτρο.
Και το Cltr+Alt+T πρέπει να είναι υλοποιημένο με τον ίδιο τρόπο ώστε να λειτουργεί και με ελληνικό Τ.
2. Για Qt/KDE δε γνωρίζω τι γίνεται. Μπορεί να δοκιμάσει κάποιος εύκολα με μια εφαρμογή στο ελληνικό περιβάλλον.
3. Αν κάποιο από τα Xubuntu/Lubuntu δεν είναι γραμμένο σε gtk+ ΚΑΙ δεν έχουν υλοποιήσει κάποιο σύστημα για το θέμα των διαφορετικών διατάξεων, τότε μάλλον δε θα υποστηρίζει με π.χ. το ελληνικό Τ. Εδώ ζητάς να υποστηρίξουν το σύστημα που επιτρέπει το gtk+.

Ανέφερα παραπάνω ότι είναι δύσκολο πρόβλημα. Γιατί; Π.χ. αν έχεις δύο διαφορετικές λατινικές διατάξεις, τότε πως καταλαβαίνει ποια υπερισχύει; https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=162726 (ξεκίνησε το 2005, επιλύθηκε το 2011).

Στο LibreOffice Calc, πας στην ελληνική διάταξη και πατάς Ctrl+q (δηλαδή Ctrl+;). Αν και υπάρχει συντόμευση για Quit (δες στο μενού για Αρχείο), φαίνεται ότι στην εφαρμογή δίνεται το Ctrl+; και αλλάζει το πεδίο στο λογιστικό φύλλο.
Ή στο Firefox όπου γράφεις όπως γράφω εδώ, και αν πατήσω Alt+A (για _Αρχείο), τότε απλά επιλέγει όλο το κείμενο. Δείτε στο http://simos.info/blog/archives/611 για περί Firefox.

Είναι δύσκολα προβλήματα, και η λύση πρέπει να εξυπηρετεί με απλό τρόπο και τις άλλες γραφές εκτός από τα ελληνικά. Έτσι μόνο θα περάσει.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περιβάλλον Εργασίας / Εμφάνιση / Εφέ / Customization