Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
Η κάρτα γραφικών του Desktop της υπογραφής μου (ΑΤΙ 4870) μας "άφησε χρόνους" ξαφνικά προχθές. Είναι η τελευταία εβδομάδα κατάθεσης των εργασιών του ΕΑΠ (είμαι πρωτοετής στην Πληροφορική) και υπάρχει άμεση ανάγκη αντικατάστασης.
Προφίλ χρήσης ΗΥ: >95% του χρόνου σε εφαρμογές γραφείου (LO, Firefox, επεξεργασία PDF, αναπαραγωγή πολυμέσων κλπ) σε περιβάλλον Linux, <5% του χρόνου παιχνίδια (κύρια RPGs και Adventures) σε Win7. Επομένως θέλω μία κάρτα που κυρίως να αποδίδει καλά σε απλές εφαρμογές γραφείου σε Linux και να έχει αξιοπρεπή επιτάχυνση 3D σε παιχνίδια σε Win7 (στα επίπεδα τουλάχιστον μίας 5770). Επίσης να έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου (η 4870 μου είχε σπάσει τα νεύρα) και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, όταν χρησιμοποιείται σε εφαρμογές γραφείου.
Μετά από μικρή έρευνα τείνω προς Nvidia GTX650 ή AMD 7770, που τις βρίσκω στα 95-100 ευρώ, με μία προτίμηση στη 7770, λόγω της καλύτερης απόδοσης στα παιχνίδια. Σημείο προβληματισμού είναι η κάκιστη εμπειρία που έχω από την απόδοση των καρτών της ATI/AMD σε περιβάλλον Linux. H 4870, που είχα, μπορούσε να λειτουργήσει μόνο σε Linux Mint με MATE. Σε οποιαδήποτε άλλη διανομή με Unity, Gnome3, Cinnamon κλπ, κολλούσε κάθε 3-5 δευτερόλεπτα και τελικά κατέρρεε όλο το σύστημα. Δεν θέλω να το ξαναζήσω αυτό.
Άρα θέλω τη βοήθειά σας. Έχει δοκιμάσει κανείς την 7770 σε κάποια διανομή Linux, ώστε να μου πει την απόδοσή της, η να πάω κατευθείαν στην Nvidia; Να τονίσω ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου η επιτάχυνση 3D σε Linux, καθώς παιχνίδια παίζω μόνο σε Win. Απλά να έχει ομαλή λειτουργία σε διάφορα DE Linux, χαμηλό επίπεδο θορύβου και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.
Επίσης είμαι ανοιχτός και σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση κάρτας πιθανά υπάρχει από εσάς. Απλά, παρακαλώ, να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ (σε λίγες μέρες κλείνω 2 χρόνια άνεργος, χάρη στο δοξασμένο μας "δημοκρατικό-συνταγματικό τόξο"!).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση
Θόδωρος