Windows 8.1 ή πως η Microsoft διώχνει τους χρήστες της!

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Windows 8.1 ή πως η Microsoft διώχνει τους χρήστες της!

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 30 Οκτ 2013, 12:54

Οι απαιτήσεις της νέας έκδοσης Windows 8.1 υποχρεώνουν μια μερίδα χρηστών να παραμείνουν στο Windows 8

Μετάφραση από το πρωτότυπο άρθρο του www.pcworld.com: New Windows 8.1 requirements strand some users on Windows 8.
Οι σύνδεσμοι του αρχικού κειμένου έχουν διατηρηθεί προς τις ίδιες πηγές όπως και του πρωτοτύπου και έχουν τοποθετηθεί στα αντίστοιχα σημεία της μετάφρασης.

Η έκδοση Windows 8.1 διορθώνει αρκετά από τα πιο χτυπητά προβλήματα του Windows 8, αλλά δεν είναι για όλους εφικτό να απολαύσουν τα νέα πλούσια χαρακτηριστικά. Οι ιδιοκτήτες κάποιων παλαιότερων υπολογιστών, είδαν τους εαυτούς τους να περιορίζονται στην έκδοση Windows 8, παγιδευμένοι από μια μικρή αλλαγή στις απαιτήσεις υλικού του Windows 8.1. Και πέρα από τον παράγοντα του εκνευρισμού που προκαλεί, το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να έχει δυσοίωνες επιπλοκές όσον αφορά την υποστήριξη για τους χρήστες που επηρεάζονται, καθώς η Microsoft έχει ειδοποιήσει τους χρήστες Windows 8 πως θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν σε Windows 8.1 ως το 2015 για να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες ενημερώσεις συστήματος.

«Έχω απογοητευτεί, γιατί δεν βλέπω τον λόγο να δημιουργήσει η Microsoft μια σημειακή έκδοση ενημέρωσης του λειτουργικού - ή, ακόμα καλύτερα, ένα service pack - με σημαντικές αλλαγές στις απαιτήσεις συστήματος, οι οποίες θα άφηναν τον υπολογιστή μου 'εγκαταλειμμένο' στο Windows 8», λέει ο Chip Sudderth, ένας αναγνώστης του PCWorld που επηρεάζεται από το ζήτημα.

Ατομικές αλλαγές

Αυτό το ζήτημα είναι η ξαφνική ανάγκη της έκδοσης Windows 8.1 για υποστήριξη του CMPXCHG16b στην έκδοση 64-bit. Το CMPXCHG16b επιτρέπει atomic memory exchanges (ΣΜ: αμετάφραστος πρωτότυπος τεχνικός όρος, δεν ξέρω τι σημαίνει). Ενώ οι σύγχρονοι 64-bit επεξεργαστές υποστηρίζουν το CMPXCHG16b, κάποιο παλαιότερο υλικό δεν το υποστηρίζει - αλλά η απαίτηση αυτή δεν ήταν κάτι απαραίτητο για την 64-bit έκδοση του Windows 8. Η προσπάθεια αναβάθμισης σε Windows 8.1 για προσφάτως μη συμβατό υλικό, καταλήγει σε ένα μήνυμα ότι «Ο επεξεργαστής δεν υποστηρίζει το CompareExchange 128.»

Εικόνα

Όσο εξετάζαμε το ζήτημα, η Microsoft επιβεβαίωσε στο Neowin πως κάποιοι παλαιότεροι επεξεργαστές AMD, όπως ο Athlon 64 X2 και ο Opteron 185, δεν είναι συμβατοί με το CMPXCHG16b και δεν θα λειτουργήσουν με το Windows 8.1.

Τώρα, η Microsoft δεν μπορεί να υποστηρίζει επεξεργαστές προηγούμενων γενεών στο διηνεκές, αλλά ένα service pack είναι μάλλον περίεργος τρόπος να τραβάς το χαλί κάτω από τα πόδια παλαιότερων μηχανημάτων. Και το ζήτημα δεν περιορίζεται στους επεξεργαστές της AMD. Το σύστημα του Sudderth τρέχει πάνω σε έναν Core 2 Quad, έναν επεξεργαστή που ήταν πραγματικό τέρας όταν κυκλοφόρησε το 2008 και είναι ακόμη ικανός να παίζει τα σημερινά παιχνίδια. Οι επεξεργαστές Core 2 είναι ακόμη οι τέταρτοι δημοφιλέστεροι επεξεργαστές σε υπολογιστές, σύμφωνα με τα δεδομένα των χρηστών του CPU-World.

Τα προβλήματα συμβατότητας του Sudderth όμως δεν προέρχονται από τον ίδιο τον επεξεργαστή.

Αφού βρέθηκε πάνω στο σφάλμα για το CompareExchange 128 με τον αρχικό επεξεργαστή Q300 Core 2, ο Sudderth προσπάθησε να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο Core 2 Quad, τον Q9550S, ο οποίος υποστηρίζει συγκεκριμένα το CMPXCHG16b. Καμία τύχη.
Εικόνα

Παρέπεμψα τον Sudderth σε έναν κορυφαίο παράγοντα υποστήριξης της Microsoft. Μαζί, διαπίστωσαν πως το ζήτημα ήταν η μητρική πλακέτα Intel DP35DP του Sudderth - ένα παλαιότερο μοντέλο που δεν έχει δεχθεί αναβάθμιση firmware από το 2009. Αν και οι επεξεργαστές Core 2 υποστήριζαν το CMPXCHG16b, δεν το υποστήριζε η ίδια η μητρική. Οπότε, δεν έχει Windows 8.1 γι αυτόν—ή για αυτόν τον άλλον χρήστη Windows 8 με μια Intel DP35DP.

Δυσαρεστημένοι χρήστες Windows 8 με αβέβαιο μέλλον

Όταν ζητήθηκε ένα σχόλιο σχετικά με τα ζητήματα συμβατότητας, οι αντιπρόσωποι της Microsoft απάντησαν πως οι ερωτήσεις σχετικά με τεχνική υποστήριξη θα έπρεπε να απευθύνονται προς το τμήμα απαντήσεων της Microsoft (ΣΜ: :lol: :lol: :lol: ). Η Microsoft πάντως είπε στο Neowin πως «ο αριθμός των επεξεργαστών που επηρεάζονται είναι εξαιρετικά μικρός, καθώς η οδηγία αυτή υποστηρίζεται για πάνω από 10 χρόνια».

Όπως όμως δείχνουν τα προβλήματα του Sudderth, το γεγονός και μόνο πως μια οδηγία υποστηρίζεται εδώ και 10 χρόνια δεν σημαίνει πως ήταν και κοινό έδαφος 10 χρόνια πριν. Το Intel DP35DP κυκλοφόρησε πριν έξι χρόνια και οι επεξεργαστές Core 2 ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς.

Η αναζήτηση στο forum απαντήσεων της Microsoft για ζητήματα με το CompareExchange 128 issues στο Windows 8.1 επιστρέφει πάνω από 30 αποτελέσματα. Το ζήτημα έχει επίσης τεθεί σε διάφορα άλλα forum.

Εικόνα

«Είναι απογοητευτικό το ότι ένα παλαιότερο αλλά ακόμη ικανό μηχάνημα - ένα το οποίο μπορεί ακόμα να παίζει σύγχρονα παιχνίδια υπολογιστών και να τρέχει άψογα το Windows 8 - μπορεί να μείνει πίσω μετά από κάτι που βασικά είναι μια κυκλοφορία ενός service pack», λέει ο Sudderth. Άλλα μέλη forum αφήνουν να φανεί η ίδια ενόχληση. «Ελπίζω να είμαι η σπάνια εξαίρεση, αλλά ανησυχώ επίσης πως οι προγραμματιστές του Windows θα στοχεύσουν το Windows 8.1 αφήνοντάς με πίσω, όπως ακριβώς έκανε και η Microsoft».

Το τελευταίο γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής του Facebook που κυκλοφόρησε πρόσφατα για παράδειγμα, τρέχει μόνο σε Windows 8.1.

Ακόμα ανησυχητικότερο από αυτό όμως, είναι το πλάνο της Microsoft να διακόψει την υποστήριξη του "vanilla" Windows 8 μετά το 2015. Μετά από τότε, θα χρειαστεί να έχετε Windows 8.1 για να λαμβάνετε διορθώσεις ασφαλείας και άλλες ενημερώσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε αν επηρεάζεστε;

Αν έχετε εγκλωβιστεί στο Windows 8 και δεν θέλετε να αγοράσετε νέο μηχάνημα - και γιατί να το κάνετε άλλωστε αν ακόμα παίζει καλάτ ο Battlefield; - μπορεί να μην έχουν χαθεί τα πάντα.

Εικόνα

Η απαίτηση του CMPXCHG16b ισχύει μόνο για την 64-bit εγκατάσταση του Windows 8.1. Η 32-bit έκδοση θα πρέπει να δουλεύει εντάξει στο μηχάνημά σας (λέω «θα πρέπει» γιατί δεν το έχω δοκιμάσει). Τώρα, τα άσχημα νέα: Δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσετε τη δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 8.1 για να υποβαθμίσετε από 64-bit σε 32-bit, ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε workarounds που παρακάμπτουν το Windows Store και σας επιτρέπουν να «καίτε» την αναβάθμιση σε ένα στικάκι. Θα πρέπει να αγοράσετε την 32-bit OEM έκδοση του Windows που ξεκινά από 100$ και να κάνετε νέα εγκατάσταση (Ξανά: αυτά στη θεωρία, δεν έχω μπορέσει να τα επιβεβαιώσω).

Ή θα μπορούσατε να τηλεφωνήσετε στην υποστήριξη της Microsoft και να διαμαρτυρηθείτε αρκετά έντονα ώστε να πάρετε ένα δωρεάν αντίγραφο. Γιατί το να αφεθείτε εγκαταλειμμένοι από απαιτήσεις συστήματος που αλλάζουν σε μια έκδοση σημείου χωρίς δυνατότητα υποβάθμισης σε μια συμβατή έκδοση και υπό την απειλή του σταματήματος της υποστήριξης, είναι απολύτως γελοίο.

Θα αφήσω αυτό το εκνευρισμένο μέλος του forum να έχει τον τελευταίο λόγο: «Είναι απλά εκπληκτικό το πως η Microsoft επιλέγει να αφήσει ξεκρέμαστους κάποιους από τους χρήστες της μόνο και μόνο λόγω αυτών των απαιτήσεων σχετικά με τη CPU».

ΣΜ:
Και που' στε ακόμα, τα καλύτερα έρχονται.
:P :P

Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Windows 8.1 ή πως η Microsoft διώχνει τους χρήστες της!

Δημοσίευσηαπό Learner » 30 Οκτ 2013, 13:58

fkol k4 έγραψε:Τι μπορείτε να κάνετε αν επηρεάζεστε;

Βάλτε Linux !

:lol:

Συνέχισε έτσι MS, συνέχισε.. καλά πας :P

fkol k4 έγραψε:Αν έχετε εγκλωβιστεί στο Windows 8 και δεν θέλετε να αγοράσετε νέο μηχάνημα - και γιατί να το κάνετε άλλωστε αν ακόμα παίζει καλά το Battlefield; - μπορεί να μην έχουν χαθεί τα πάντα.
fkol k4 έγραψε: Η 32-bit έκδοση θα πρέπει να δουλεύει εντάξει στο μηχάνημά σας...

Χμμμ..ναι. ΟΚ. Αν κάποιος είναι δηλαδή «παιχνιδιάρης» και έχει 8-12GB RAM, τότε η πρόταση είναι να πάει σε 32bit.. ΟΚ. :mrgreen:
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 30 Οκτ 2013, 14:45

Βαλτε 32bit και ξαναπληρώστε την άδεια. Εκει ειναι το ζουμί.

Και μετα μου ασχολείστε εδω μέσα με το Amazon lens (που απενεργοποιείται με ενα κλικ) και το unity DE (που μπορείς να διαλεξεις απο 100αδες άλλα DE). :P :P :P :lol: :lol: ;) :angel:
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Οκτ 2013, 14:49

για τον αμετάφραστο όρο δείτε: http://en.wikipedia.org/wiki/Linearizability
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 30 Οκτ 2013, 17:04

Προσωπικά προτιμώ να βάλω φωτιά & να κάψω ολοσχερώς τους υπολογιστές μου παρά να εγκαταστήσω window$ ακόμη & να με πληρώσουν!
Η micro$oft δεν έχει καταλάβει κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους χρήστες Η/Υ. Το θέμα δεν είναι το hardware, αλλά το software! Το μόνο πράγμα που ζητάμε είναι ελευθερία & απόλυτος έλεγχος των συστημάτων μας από εμάς τους ίδιους τους χρήστες. Κάτι που μόνο το GNU/Linux μπορεί να προσφέρει. Άντε γεια & με γεια, micro$oft!
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 30 Οκτ 2013, 17:27

εγω νομιζω οτι εκει στη μικροσοφτ οδηγουν και δεν ακολουθουν.εκεινοι αποφασιζουν και οχι οι κατασκευαστες/πελατες
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 30 Οκτ 2013, 18:04

lucinos έγραψε:για τον αμετάφραστο όρο δείτε: http://en.wikipedia.org/wiki/Linearizability

Ευχαριστώ! :thumbup:
Από ότι διάβασα μάλλον είναι δύσκολο να αποδοθεί σωστά ο όρος με μια λέξη, θα χρειαζόταν κάποιο προσυμφωνημένο standard για την απόδοση.
matthew έγραψε:Προσωπικά προτιμώ να βάλω φωτιά & να κάψω ολοσχερώς τους υπολογιστές μου παρά να εγκαταστήσω window$ ακόμη & να με πληρώσουν!
Η micro$oft δεν έχει καταλάβει κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους χρήστες Η/Υ. Το θέμα δεν είναι το hardware, αλλά το software! Το μόνο πράγμα που ζητάμε είναι ελευθερία & απόλυτος έλεγχος των συστημάτων μας από εμάς τους ίδιους τους χρήστες.

Εντάξει, ας μην υπερβάλλουμε.
Το παραπάνω άρθρο δείχνει ένα στραβοπάτημα το οποίο επιβεβαιώνει πως τον τελευταίο καιρό η Microsoft είναι επιρρεπής σε λάθη τα οποία παλαιότερα δεν έκανε.
Ας μην ξεχνάμε πως η ίδια εταιρεία είναι αυτή που υποστηρίζει ακόμη με ενημερώσεις ασφαλείας ένα λειτουργικό σύστημα 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία του επιτρέποντάς στους χρήστες του να εκτελούν τις τελευταίες εκδόσεις των περισσοτέρων προγραμμάτων.
Δεν το λες και λίγο... ;)

Όσο για τον έλεγχο, έχω δύο ενστάσεις:
  1. Αν θεωρήσουμε πως η κριτική που έχουν δεχτεί projects όπως το Unity, το Gnome shell αλλά και το KDE 4 (σε σχέση με το KDE 3) όντως προερχόταν από την πλειοψηφία των χρηστών όπως έδειχνε η τότε εντύπωση και την αντιπαραβάλουμε με το υπολογιζόμενο σήμερα ποσοστό χρήσης τους, τότε θα έλεγα πως οι χρήστες δεν έχουν τον έλεγχο ούτε στον χώρο του ελεύθερου λογισμικού, τον έλεγχο τον έχουν έτσι κι αλλιώς οι δημιουργοί. Φυσικά, εδώ ισχύει ο κανόνας «άμα δεν σ' αρέσει, φτιάξ' το μόνος σου», αλλά και πάλι αυτό προϋποθέτει να γίνεις δημιουργός.
    Εξαίρεση σε αυτά, αποτελεί η στροφή του Funtoo Linux που οδεύει προς το μοντέλο «με τον παρά μου και την κυρά μου», κάτι που το βρίσκω εξαιρετικά δίκαιο (και δεν πιστεύω πως θα πετύχει).
  2. Για τον έλεγχο ενδιαφέρονται οι χρήστες ελεύθερου λογισμικού, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το περίπου 2-4% του συνόλου και μάλιστα από αυτούς, το ποσοστό που δεν χρησιμοποιεί τίποτα κλειστό είναι πάλι κάπου τόσο. Εγώ για παράδειγμα έχω κλειστούς οδηγούς για την κάρτα και flash.
    Οπότε, ας το αναλογιζόμαστε και αυτό όταν εκφράζουμε απόψεις
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 30 Οκτ 2013, 18:54

fkol k4 έγραψε:
matthew έγραψε:Προσωπικά προτιμώ να βάλω φωτιά & να κάψω ολοσχερώς τους υπολογιστές μου παρά να εγκαταστήσω window$ ακόμη & να με πληρώσουν!
Η micro$oft δεν έχει καταλάβει κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους χρήστες Η/Υ. Το θέμα δεν είναι το hardware, αλλά το software! Το μόνο πράγμα που ζητάμε είναι ελευθερία & απόλυτος έλεγχος των συστημάτων μας από εμάς τους ίδιους τους χρήστες.

Εντάξει, ας μην υπερβάλλουμε.
Το παραπάνω άρθρο δείχνει ένα στραβοπάτημα το οποίο επιβεβαιώνει πως τον τελευταίο καιρό η Microsoft είναι επιρρεπής σε λάθη τα οποία παλαιότερα δεν έκανε.
Ας μην ξεχνάμε πως η ίδια εταιρεία είναι αυτή που υποστηρίζει ακόμη με ενημερώσεις ασφαλείας ένα λειτουργικό σύστημα 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία του επιτρέποντάς στους χρήστες του να εκτελούν τις τελευταίες εκδόσεις των περισσοτέρων προγραμμάτων.
Δεν το λες και λίγο... ;)

Όσο για τον έλεγχο, έχω δύο ενστάσεις:
  1. Αν θεωρήσουμε πως η κριτική που έχουν δεχτεί projects όπως το Unity, το Gnome shell αλλά και το KDE 4 (σε σχέση με το KDE 3) όντως προερχόταν από την πλειοψηφία των χρηστών όπως έδειχνε η τότε εντύπωση και την αντιπαραβάλουμε με το υπολογιζόμενο σήμερα ποσοστό χρήσης τους, τότε θα έλεγα πως οι χρήστες δεν έχουν τον έλεγχο ούτε στον χώρο του ελεύθερου λογισμικού, τον έλεγχο τον έχουν έτσι κι αλλιώς οι δημιουργοί. Φυσικά, εδώ ισχύει ο κανόνας «άμα δεν σ' αρέσει, φτιάξ' το μόνος σου», αλλά και πάλι αυτό προϋποθέτει να γίνεις δημιουργός.
    Εξαίρεση σε αυτά, αποτελεί η στροφή του Funtoo Linux που οδεύει προς το μοντέλο «με τον παρά μου και την κυρά μου», κάτι που το βρίσκω εξαιρετικά δίκαιο (και δεν πιστεύω πως θα πετύχει).
  2. Για τον έλεγχο ενδιαφέρονται οι χρήστες ελεύθερου λογισμικού, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το περίπου 2-4% του συνόλου και μάλιστα από αυτούς, το ποσοστό που δεν χρησιμοποιεί τίποτα κλειστό είναι πάλι κάπου τόσο. Εγώ για παράδειγμα έχω κλειστούς οδηγούς για την κάρτα και flash.
    Οπότε, ας το αναλογιζόμαστε και αυτό όταν εκφράζουμε απόψεις

Έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις @fkol k4. & εγω χρησιμοποιώ κλειστούς οδηγούς της nvidia & flash (αναγκαστικά). Αλλά όμως σε αυτό δεν φταίω εγώ, αλλά όπως σωστά έγραψες, οι ίδιες οι εταιρίες. (Δεν είναι τυχαία άλλωστε & η χειρονομία του Torvalds προς την Nvidia για αυτό το θέμα)! 'Οταν εταιρίες όπως οι: m$, nvidia & ati, adobe, κλπ δεν «θέλουν» να προσφέρουν στο gnu/linux λόγω οικονομικών συμφερόντων, τότε πάλι επίσης δε φταίω εγώ σαν μέσος χρήστης gnu/linux όταν δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τις δυνατότητες του συστήματός μου, μόνο & μόνο για το καπρίτσιο των πολυεθνικών.
Τέλος πάντων, αυτά τα πράγματα έχουν 1000ειπωθεί & 1000αναλυθεί εδώ μέσα από όλες τις πλευρές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σαν άνθρωπος προτιμώ να διαλέξω μια αλήθεια & ας με κάψει παρά ένα ψέμα που θα με λυτρώσει προσωρινά! Η micro$oft δεν με σκέφτηκε ούτε με λογάριασε ποτέ της. Γι 'αυτήν είμαι απλά ένα καταναλωτικό προϊόν. Το gnu/linux όμως υπολογίζει & ποντάρει σε μένα γιατί δημιουργήθηκε ακριβώς για άτομα σαν εμένα & αυτό μου αρέσει πολύ παιδιά, ειλικρινά. Το μόνο που λυπάμαι είναι ότι δεν μπορώ να ανταποδόσω πίσω όλα αυτά που μου προσθέρθηκαν ανιδιοτελώς & αφιλοκερδώς από το gnu/linux. & δεν είναι λίγα τα φορτία! Λένε ότι οι υπολογιστές είναι άψυχα κομμάτια πυριτίου. Δεν είναι έτσι. Η ψυχή του υπολογιστή είναι ο χρήστης του! ;)
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 30 Οκτ 2013, 21:56

Αν και τα παραδείγματα δεν είναι και πολύ συμβατά (το ξεκαθαρίζω εξ αρχής, διότι βαριέμαι το κράξιμο), μου γεννήθηκαν ορισμένες "αιρετικές σκέψεις" τις οποίες και εκθέτω.
Δέχομαι ότι ένα λειτουργικό δεν είναι μόνο το γραφικό περιβάλλον του (αυτό εμείς το ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα), αλλά η εμπειρία χρήσης του εξαρτάται κυρίως από το γραφικό περιβάλλον του. Αν λοιπόν τα τελευταία χρόνια λέμε ubuntu, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών αντιλαμβάνεται unity, ασχέτως των πολλών εναλλακτικών λύσεων. Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι "πλήρεις" εναλλακτικές λύσεις θεωρώ μόνο το gnome shell και το KDE, ενώ τα υπόλοιπα χχχ-untu τα θεωρώ λύσεις ανάγκης.
Μέχρι τη 12.04 λοιπόν έτρεχες unity ακόμα και χωρίς "γκάζια" στα γραφικά, αφού υπήρχε το 2d και κατ' αυτόν τον τρόπο πάνω κάτω είχες την ίδια εμπειρία χρήσης και στις δύο περιπτώσεις.
Αν σε αυτό έπρεπε να κάνω ένα παραλληλισμό θα έλεγα μου θυμίζει τη Microsoft και το Aero, το οποίο δε σήκωναν όλες οι κάρτες γραφικών της εποχής, αλλά εν πάση περιπτώσει έτρεχες Vista και χωρίς Aero, χωρίς χτυπητές διαφορές.
Κατ' αυτόν λοιπόν τον τρόπο ένα σύστημα ικανότατο για βασικές καθημερινές λειτουργίες, όπως browsing, εφαρμογές γραφείου κλπ, μπορούσε να τρέχει το "κανονικό" ubuntu και όχι το ubuntu της "φτωχολογιάς".
Ε, μια ωραία μέρα λοιπόν βγήκε η 12.10, και χωρίς κάρτα ικανή για επιτάχυνση γραφικών, unity γιόκ. Για να μην το περιορίζω βέβαια στην Canonical, το ίδιο ισχύει και για τις διανομές που υιοθέτησαν το gnome shell.
Αυτήν τη μέρα λοιπόν θεωρώ ότι απαξιώθηκε ένας μεγάλος αριθμός υπολογιστών, ο οποίος όπως ξαναέγραψα ήταν ικανότατος στην αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών.
Αυτό που θέλω και πάλι να τονίσω είναι η σημασία του γραφικού περιβάλλοντος. Το να τρέχει Lubuntu και να έχει τον τελευταίο πυρήνα, δε νομίζω ότι λέει τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Δε φαντάζομαι ότι είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που σπεύδουν να αναβαθμίσουν έκδοση από καημό να τρέξουν τον τελευταίο πυρήνα και φαντάζομαι ακόμα μικρότερος είναι ο αριθμός αυτών που θα καταλάβουν αν τρέχουν ένα πυρήνα πάνω ή κάτω. Την αλλαγή κατά κύριο λόγο θες να την κάνεις γι αυτό που βλέπεις και έστω αν ποτέ μου δε χώνεψα το unity, δε νομίζω ότι εμφανισιακά ακόμα και το 2d συγκρίνεται με το lxde (εκτός αν του βγάλεις τα ματάκια, όπως εγώ, ο sotos 21, ο Learner και μερικοί άλλοι).
Η Microsoft βεβαίως μπορεί να το πήγε ακόμα πιο πέρα, αφού αποκλείει εντελώς την εγκατάσταση, αλλά πιστεύω ότι με βάση τις παραπάνω σκέψεις από τη 12.10 και μετά οι υπολογιστές που προανέφερα κατ' ουσίαν δεν μπορούσαν να τρέξουν ubuntu αλλά "κάτι σαν ubuntu".
Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι οι υπολογιστές δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στο διηνεκές, όπως επίσης ότι τα κίνητρα στις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικά, απλώς θεωρώ ότι ο απότομος αποκλεισμός μερίδας χρηστών δεν είναι προνόμιο μόνο της Microsoft, κατά τον ένα ή άλλο τρόπο συμβαίνει και στο δικό μας χωριό.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 31 Οκτ 2013, 11:05

Με μία μεγαλη διαφορά. Οτι η 12.04 θα υποστηρίζεται μέχρι και το 2017. Εχουν 5 χρόνια υποστηριξη απο τη στιγμη που βγηκαν.

Η MS λεει πως αν δεν περάσεις στο 8.1 μεχρι το 2005, σταματας να δεχεσαι κρισιμες ενημερωσεις συστηματος. Τα win8 βγηκαν τέλος του 2012 και το 2015 λένε πως σε παρατάνε. Δλδ 3 χρόνια μετά και ούτε...

Η Canonical δεν απαίτησε απο κανεναν να αναβαθμισει. Ισα ισα, η 12.04 ειναι LTS και οσοι θελουν σταθεροτητα πρεπει να παραμεινουν σε αυτην.

Επίσης ειναι γεγονός πως 2 χρόνια για υπολογιστές (2005 - 2007) είναι πολύ μεγάλη χρονική περίοδος (evolution-wise). Ασε που δεν ξέρουμε αν κατι θα προβλέψει και η canonical για αυτους που το μηχάνημα τους σηκωνε μονο μεχρι unity 2D οταν θα λήξει η υποστηριξη της 12.04.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας