Αγορά LapTop και εγκατάσταση 14.04

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Re: Αγορά LapTop και εγκατάσταση 14.04

Δημοσίευσηαπό Logan » 08 Ιουν 2014, 14:59

Έχεις δίκιο τώρα το πρόσεξα αλλά λόγο προσφοράς δεν νομίζω να σε νοιάζει οτι έχει win.
1 Γνώσεις Linux: όχι και μιάου! ┃ Προγραμματισμού:Ε.. ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Arch Linux Gnome 4χχ
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 7.7 GiB |
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] {radeon}
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: loganlettuce
IRC: LoganL
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Μίλτος » 12 Ιουν 2014, 12:22

Το πήρα το LapTop (HP 15-d012sv) :)

Ήρθε η ώρα να εγκαταστήσω το ubuntu 14.04 ... έχω διαβάσει αυτό1 ... αυτό2 ... και αυτό3.
Ερώτηση 1: το αρχείο που κατέβασα έχει το όνομα ubuntu-14.04-desktop-amd64. Είναι το σωστό; Έχω αμφιβολία για εκείνο το amd που γράφει στο τέλος.

Ο Σκληρός Δίσκος είναι 1TB, οπότε λέω να αφήσω 300GB για τα windows 8.1 (64-bit) (που έχει μέσα) και να κρατήσω 700GB για το ubuntu.
Ερώτηση 2: Επίτηδες δεν έχω κάνει τίποτα (δεν πρόσθεσα ούτε προγράμματα, ούτε αρχεία) στα windows, εκτός από μια μικρή περιήγηση. Πρέπει να κάνω συρρίκνωση της κατάτμησης από το εργαλείο "Disk Management" που είναι προεγκατεστημένο στα Windows; Ή μπορώ να κάνω κατάτμηση κατά τη διαδικασία “κάτι άλλο” στο ubuntu;

Λέω οι κατατμήσεις μου να είναι οι ακόλουθες:
swap => 4000 (4Gb) ... Ερώτηση 3: λέτε να δώσω περισσότερο χώρο στη swap; Η RAM είναι 4GB και το βιντεάκι εγκατάστασης του ubuntu λέει 2 με 2,5 φορές πάνω από την RAM. Να δώσω δηλαδή 8GB στη swap ή είναι κατασπατάληση χώρου;
/ ext4 => 30000 (30Gb)
/home ext4 => το υπόλοιπο

Ερώτηση 4: Τι είναι το ... /media/Disk ext3 => αυτό πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά;

Ερώτηση 5: Πριν φτάσω στο “Κάτι Άλλο”, στο παράθυρο που ονομάζεται “Preparing to install Ubuntu” πρέπει να βάλω τικ εκεί που λέει “εγκατάσταση λογισμικού τρίτων” (fluento mp3 plugin κλπ) ή όχι;

Ερώτηση 6: Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις κατατμήσεις των windows. Στο "Τύπος" έχουν πιάσει 5 κατατμήσεις ως "Βασικός", όπου βλέπουμε τις 2 πρώτες κατατμήσεις να αποτελούνται από λίγα MB (400 και 250) και να είναι 100% ελεύθερες ... τι είναι αυτό; Επίσης βλέπουμε το "RECOVERY" να υπάρχει 2 φορές (και να πιάνει 2 θέσεις Βασικής) ενώ από κάτω, στο σχεδιάγραμμα υπάρχει μία φορά! Τι κάνω τώρα; Με το σκεπτικό ότι το σύστημα αφήνει μόνο 5 κατατμήσεις βασικές.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Τελευταία επεξεργασία από Μίλτος και 12 Ιουν 2014, 15:48, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Ποντικαράς με ουρά┃ Προγραμματισμός: δε νομίζω ┃ Αγγλικά: Καλά
Spoiler: show
1.Ubuntu 20.04 LTS 64bit│ Windows 10 ... σε PC
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 3 στα 3.70GHz│RAM 16GB│Radeon Vega 8 Processor Graphics│ Μητρική: ASRock (A320M-HDV R3.0)│HD: WD 1TB με 18.04 - WD 500GB για buck up - WD 150GB είχε τα Windows.

2. Ubuntu 18.04 LTS 64bit│Win 10 ...σε Laptop HP 15-d012sv
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i3-3110M 2.40 GHz │RAM 4GB │ nVidia GeForce 820M │HD:1 TB.
Άβαταρ μέλους
Μίλτος
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 12 Ιουν 2014, 13:58

Απάντηση 1: Το amd64 δηλώνει την 64-bit αρχιτεκτονική, οπότε αν θες να εγκαταστήσεις την 64-bit έκδοση τότε είναι το σωστό.
Εφόσον έχεις μπόλικο χώρο στο δίσκο κράτησε μια κατάτμηση 100 Gb πχ για τα windows & άλλα τόσα για το ubuntu (/, home & swap) & τα υπόλοιπα 800 GB περίπου άσε ένα partition σε ntfs σαν αποθήκη αρχείων κοινή & για τα 2 λειτουργικά.
Απάντηση 2: Καλύτερα να κάνεις πρώτα συρρίκνωση όπως λες για να αποφύγεις προβλήματα στα windows μετά την εγκατάσταση του ubuntu.
Απάντηση 3: 4 Gb φτάνουν & περισσεύουν για swap. Αλλά & 8 να δώσεις δεν έχεις πρόβλημα αφού υπάρχει χώρος στο δίσκο.
Απάντηση 4: Δεν ξέρω γι' αυτό!
Απάντηση 5: Καλύτερα να μην το επιλέξεις. Κάνε πρώτα τη βασική εγκατάσταση & μετά περνάς ότι λογισμικά τρίτων θες (flash, skype κλπ).
Περίμενε & άλλες απόψεις βέβαια, καθώς δεν έχω dual boot με windows. :roll:
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 12 Ιουν 2014, 15:45

Θα σου πρότεινα πριν κάνεις εγκατάσταση να απενεργοποιήσεις από το bios (ή όπως αλλιώς το ονομάζει πλέον) το secure boot, ίσως δεν είναι απαραίτητο, πχ στο δικό μου laptop προχωρούσε και με το secure boot ενεργοποιημένο.
Πριν ξεκινήσεις βεβαιώσου ότι έχεις τερματίσει πλήρως τα windows και όχι αυτόν τον ιδιόρρυθμο τερματισμό που κάνουν τα 8 (νομίζω ότι αν κατά την ώρα που επιλέγεις τερματισμό κρατάς πατημένο το shift, μέχρι να κλείσουν, τερματίζουν κανονικά).
Εγώ τη συρρίκνωση την έκανα από το live usb του ubuntu, δεν μου παρουσίασε μετά κάποιο πρόβλημα.
Τώρα όσον αφορά στο μέγεθος των partitions, καταρχήν 4 gb swap είναι υπεραρκετά.
Για τα υπόλοιπα εξαρτάται από τη χρήση, αν χρησιμοποιείς συχνά τα windows και θες αποθηκευτικό χώρο, τότε μπορείς να αφήσεις ένα μεγάλο partition ntfs, για να είναι κοινόχρηστο και στα δύο λειτουργικά, αν χρησιμοποιείς κυρίως ubuntu, δώσε τον χώρο εκεί.
Σε κάθε περίπτωση βάλε σε άλλο partition το / και σε άλλο το /home. Υποθέτω ότι 30 gb είναι μια χαρά για το / και τα υπόλοιπα στο /home.
H έκδοση που κατέβασες είναι η σωστή, η 32bit νομίζω ότι δεν μπουτάρει καν σε uefi.
Το λογισμικό τρίτων το βάζεις όποτε θες, κατά την εγκατάσταση απλώς την ψιλοκαθυστερεί, αν η γραμμή σου είναι γρήγορη, δεν έχεις πρόβλημα.
Αυτό που γράφουν οι σχετικοί οδηγοί με το uefi boot partition, υποθέτω ότι δεν θα το χρειαστείς, αφού είναι ήδη εγκατεστημένα τα 8, λογικώς υπάρχει ήδη.
Αφού έχεις μπει με το Live, δες πως συμπεριφέρονται οι συσκευές, βασικώς αν έχεις σωστή ανάλυση (φαντάζομαι αφού έχει intel θα έχεις), αν δουλεύει το wireless, ο ήχος και η θύρα ethernet.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 12 Ιουν 2014, 16:25

Dim εχει διπλά γραφικά (intel+nvidia) οπότε θα πρεπει να τσεκάρει και τον οδηγο του bubblebee.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Μίλτος » 12 Ιουν 2014, 16:54

Κοιτάξτε λίγο, παρακαλώ, την "Ερώτηση 6" στο προηγούμενο ποστ μου διότι την έβαλα αργότερα και νομίζω ότι είναι σημαντική.

dim459 έγραψε:Θα σου πρότεινα πριν κάνεις εγκατάσταση να απενεργοποιήσεις το secure boot, ίσως δεν είναι απαραίτητο, πχ στο δικό μου laptop προχωρούσε και με το secure boot ενεργοποιημένο.
Θα προσπαθήσω να το κάνω.

dim459 έγραψε:Πριν ξεκινήσεις βεβαιώσου ότι έχεις τερματίσει πλήρως τα windows και όχι αυτόν τον ιδιόρρυθμο τερματισμό που κάνουν τα 8
Δεν έχω παρατηρήσει να μην κλείνουν πλήρως. Τι εννοείς; Δεν το έχω ξανακούσει!

matthew έγραψε:Εφόσον έχεις μπόλικο χώρο στο δίσκο κράτησε μια κατάτμηση 100 Gb πχ για τα windows & άλλα τόσα για το ubuntu και τα υπόλοιπα 800 GB περίπου άσε ένα partition σε ntfs σαν αποθήκη αρχείων κοινή & για τα 2 λειτουργικά.
Τα windows θα τα χρησιμοποιώ ελάχιστα, γι' αυτό τους δίνω πολύ λιγότερο χώρο. Επίσης, μια ερώτηση: Το ntfs δεν είναι ευάλωτο σε ιούς; Ή επειδή είναι σε άλλο partition από τα windows δεν κινδυνεύει;

madvinegar έγραψε:Dim εχει διπλά γραφικά (intel+nvidia) οπότε θα πρεπει να τσεκάρει και τον οδηγο του bubblebee.
Ναι ... για πείτε μου και γι' αυτό.
Γνώσεις ⇛ Linux: Ποντικαράς με ουρά┃ Προγραμματισμός: δε νομίζω ┃ Αγγλικά: Καλά
Spoiler: show
1.Ubuntu 20.04 LTS 64bit│ Windows 10 ... σε PC
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 3 στα 3.70GHz│RAM 16GB│Radeon Vega 8 Processor Graphics│ Μητρική: ASRock (A320M-HDV R3.0)│HD: WD 1TB με 18.04 - WD 500GB για buck up - WD 150GB είχε τα Windows.

2. Ubuntu 18.04 LTS 64bit│Win 10 ...σε Laptop HP 15-d012sv
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i3-3110M 2.40 GHz │RAM 4GB │ nVidia GeForce 820M │HD:1 TB.
Άβαταρ μέλους
Μίλτος
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Logan » 12 Ιουν 2014, 17:05

Μίλτος έγραψε: Τα windows θα τα χρησιμοποιώ ελάχιστα, γι' αυτό τους δίνω πολύ λιγότερο χώρο. Επίσης, μια ερώτηση: Το ntfs δεν είναι ευάλωτο σε ιούς; Ή επειδή είναι σε άλλο partition από τα windows δεν κινδυνεύει;

Τα win είναι ευάλωτα όχι το ntfs αυτό κάθε αυτό(διορθώστε αν κάνω λάθος).
Μίλτος έγραψε: Δεν έχω παρατηρήσει να μην κλείνουν πλήρως. Τι εννοείς; Δεν το έχω ξανακούσει!

Κάνουν κάτι μεταξύ τερματισμού και hibernate για να δίνουν τι ψευδαίσθηση ότι ανοίγουν πιο γρήγορα.
Καλοτάξιδο το εργαλείο σου Μίλτο να το χαρείς :)
2 Arch Linux Gnome 4χχ
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] {radeon}
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Logan » 12 Ιουν 2014, 17:09

Μίλτος έγραψε:
Ερώτηση 6: Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις κατατμήσεις των windows. Στο "Τύπος" έχουν πιάσει 5 κατατμήσεις ως "Βασικός", όπου βλέπουμε τις 2 πρώτες κατατμήσεις να αποτελούνται από λίγα MB (400 και 250) και να είναι 100% ελεύθερες ... τι είναι αυτό; Επίσης βλέπουμε το "RECOVERY" να υπάρχει 2 φορές (και να πιάνει 2 θέσεις Βασικής) ενώ από κάτω, στο σχεδιάγραμμα υπάρχει μία φορά! Τι κάνω τώρα; Με το σκεπτικό ότι το σύστημα αφήνει μόνο 5 κατατμήσεις βασικές.

Όχι γιατί πρέπει να έχει GTP partition table και όχι MBR μπορείς να τα κάνεις όλα πρωτεύοντα(έχει κάποιο περιορισμό σίγουρα).https://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table
https://wiki.archlinux.org/index.php/GU ... tion_Table
https://www.youtube.com/watch?v=xpO7osw ... tion_Table
Και μένα είχε αυτά τα revovery αλλά δεν τα κράτησα όπως και τα win8, να σου πει κάποιος γνώστης τι μπορείς να τα κάνεις.
2 Arch Linux Gnome 4χχ
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 12 Ιουν 2014, 17:49

Μίλτος έγραψε:Ερώτηση 6: Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις κατατμήσεις των windows. Στο "Τύπος" έχουν πιάσει 5 κατατμήσεις ως "Βασικός", όπου βλέπουμε τις 2 πρώτες κατατμήσεις να αποτελούνται από λίγα MB (400 και 250) και να είναι 100% ελεύθερες ... τι είναι αυτό; Επίσης βλέπουμε το "RECOVERY" να υπάρχει 2 φορές (και να πιάνει 2 θέσεις Βασικής) ενώ από κάτω, στο σχεδιάγραμμα υπάρχει μία φορά! Τι κάνω τώρα; Με το σκεπτικό ότι το σύστημα αφήνει μόνο 5 κατατμήσεις βασικές.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Άς έχει 2 φορές το recovery partition επάνω. Ένα είναι, όπως δείχνει κάτω. Τα άλλα 2 partitions όχι απλά είναι άδεια, αλλά & αδιαμόρφωτα (κανένα σύστημα αρχείων). Προφανώς τα δημιούργησαν για να συμπληρώσουν 4 primary partitions στο δίσκο. Μπορείς να τα ενσωματώσεις στο partition των windows & να μείνουν στο τέλος 2 primary σε όλο το δίσκο. Καταρχήν αυτό που πρέπει να κάνεις πριν προχωρήσεις είναι να κάνεις recovery dvd's από το recovery partition. Ας υπάρχουν & αυτά. Δες το εγχειρίδιο του λάπτοπ πως να τα κάνεις.
Εσύ θα κρατήσεις το recovery partition, το partition με τα windows (όπου θα το συρρικνώσεις) & μένουν άλλα 2 primary partitions. Επειδή όμως θες 3 partitions για το ubuntu (με ξεχωριστό /home), θα κάνεις 1 primary για τον root & 1 extended με 2 logical μέσα για τα /home & swap. Εκτός αν θες να διαγράψεις το recovery & να έχεις ακόμη ένα primary πχ για το /home & να μείνει 1 extended με 1 logical μέσα για το swap.
Πάντως επειδή το λάπτοπ είναι καινούριο (με γεια κιόλας! 8-) ) μη διαγράψεις το recovery, ακόμη.
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 12 Ιουν 2014, 19:45

Όπως σου είπαν πρόκειται πλέον για gpt και όχι για mbr, οπότε δεν έχεις πρόβλημα με τον αριθμό των partitions.
Προσωπικώς δεν θα πείραζα καμία από τις 4 πρώτες κατατμήσεις της φωτογραφίας αν σκόπευα να κρατήσω τα windows, λαμβανομένης υπ' όψιν της συνολικής χωρητικότητας ο χώρος που καταλαμβάνουν είναι ασήμαντος, οι διαφοροποιήσεις θα γίνουν στο 5ο partition το μεγάλο.
Αν έχεις dual graphics (ομολογώ μου ξέφυγε) πιθανώς θα πρέπει να δεις το bumblebee και λέω πιθανώς γιατί κάτι διάβαζα εσχάτως για διαχείριση των διπλών γραφικών απευθείας μέσω των τελευταίων οδηγών της nvidia, αλλά δεν έχω ασχοληθεί, πρώτον διότι ήδη είχα το bumblebee και τελικώς ούτε αυτό χρησιμοποιώ ποτέ, αφού δεν μου έχει τύχει να κολώνει κάπου η intel. Τέλος πάντων αυτά είναι θέματα τα οποία θα δεις μετά την εγκατάσταση.
Όσον αφορά στο shutdown των windows τα πράγματα είναι έτσι, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.
Αν δεν τερματίσεις κατά τον τρόπο που σου περιγράφω, θα παρατηρήσεις ότι έχοντας το ubuntu εγκατεστημένο, δε θα μπορείς να έχεις πρόσβαση απευθείας στα partitions των windows, διότι θα τα βλέπει in use, μόνο έχοντας τερματίσει ολοσχερώς θα τα προσαρτά σωστά και θα βλέπεις τα περιεχόμενά τους.

Off topic:
Τελικά, απορώ γιατί τα κράτησα, ούτως ή άλλως δεν μπαίνει ποτέ κανείς, πλέον ούτε η γυναίκα μου. Μια φορά μπήκε και για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω ο grub πήγε περίπατο, επανέφεραν το δικό τους bootloader, και μετά έτρεχα να το συμμαζέψω....
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Desktops & Laptops