Αλλαγή γραφικού περιβάλλοντος + μερικές επιπλέον ερωτήσεις.  Το θέμα επιλύθηκε

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Αλλαγή γραφικού περιβάλλοντος + μερικές επιπλέον ερωτήσεις.

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 05 Ιούλ 2014, 21:22

Καλησπέρα σας. Το ερώτημά μου πιστεύω έχει απασχολήσει και άλλους και κατα πάσα πιθανότητα να έχει απαντηθεί και εδώ. Έψαξα αλλά δεν βρήκα απάντηση στο θέμα μου οπότε συγγνώμη αν έχει ξαναειπωθεί.

Στο διαταύτα είδα σχετικά πρόσφατα στο youtube ένα video tutorial ενός χρήστη του forum και μου άρεσε η παραμετροποίηση που είχε κάνει στην επιφάνεια εργασίας του. Συγκεκριμένα δεν είχε αριστερά την μπάρα με τα "κουτάκια", αλλά όπως θα παρατηρήσετε είχε επιλογές στην πάνω μπάρα (κάτι σαν τα windows ή τον firefox μου θύμιζε) και απο κει αντίστοιχα διαλέγει και εκτελεί το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Συν τοις άλλοις παρατήρησα και κάτι που επίσης με απασχολούσε και αυτό είναι η ημερομηνία. Τι θέλω να πω; Προσωπικά στο δικό μου desktop έχω επιλέξει full ημερομηνία (ημέρα/μήνας/αριθμός/ώρα). Το πρόβλημά μου όμως είναι πως ο αριθμός του μήνα είναι "κοντά" σε σχέση με την ώρα με αποτέλεσμα να μην είναι ευδιάκριτα μεταξύ τους. Στο συγκεκριμένο βίντεο, παρατήρησα πως ο χρήστης είχε διαχωρίσει τα δύο αυτά νούμερα με ένα κόμμα.

Τέλος να ζητούσα μια συμβουλή σας· θα προτείνατε να άλλαζα το γλωσσικό περιβάλλον του ubuntu καθώς και του firefox; Δεν είναι πως έχω θέμα με την γλώσσα (εγώ διαθέτω παντού Αγγλικό περιβάλλον) αλλά το εγκατέστησα με το σκεπτικό πως η Αγγλική είναι η "μητρική" γλώσσα της πληροφορικής και με το σκεπτικό της αποφυγής κακής μετάφρασης. Άν όμως όλα είναι άψογα και στην Ελληνική, γιατί όχι τα Ελληνικά; Άν θέλετε πείτε μου τη γνώμη σας.

Μπορείτε να με βοηθήσετε να κάνω τις συγκεκριμένες παραμετροποιήσεις;

Ευχαριστώ!

ΥΓ: Ξέχασα να αναφέρω πως ψάχνοντας περι αυτού, εγκατέστησα το Screenlets αλλά φοβούμενος μην κάνω καμια "πατάτα" (αφού δεν το γνωρίζω καθόλου το πρόγραμμα), δεν το δοκίμασα. :D
Τελευταία επεξεργασία από Arathorn και 07 Ιούλ 2014, 00:02, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Αλλαγή/διάταξη προγραμμάτων στην ε. εργασίας

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 05 Ιούλ 2014, 22:03

Καλησπέρα. Αυτό που είδες ήταν το Ubuntu 10.10, που δεν είχε περιβάλλον Unity. Aν σου αρέσει το gnome περιβάλλον, ρίξε μία ματιά εδώ....
http://www.omgubuntu.co.uk/2014/04/ubun ... ck-session
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Οχι ┃ Αγγλικών: Αριστο
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
4 Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics [8086:2a42] {i915
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: George Pantelis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 05 Ιούλ 2014, 22:06

Ουπς, ξέχασα. Με την ελληνική γλώσσα δεν θα βρεις θέματα κακής μετάφρασης. Οπότε χρησιμοποίησε όποια γλώσσα σε βολεύει εσένα περισσότερο...
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό apóstolos » 05 Ιούλ 2014, 22:08

έγραψε: θα προτείνατε να άλλαζα το γλωσσικό περιβάλλον του ubuntu καθώς και του firefox;

Εγώ το έχω στα ελληνικά αυτή τη στιγμή, αλλά τα αγγλικά είναι καλύτερη επιλογή από πολλές απόψεις γιατί για παράδειγμα μπορείς πιο εύκολα να ακολουθήσεις οδηγούς που είναι γραμμένοι στα αγγλικά και αυτοί είναι προφανώς περισσότεροι από τους αντίστοιχους ελληνικούς. Αλλά ποιοτικά η μετάφραση είναι μια χαρά και θεωρητικά μπορείς αν εντοπίσεις προβλήματα να προτείνεις αλλαγές (υπάρχει κάποιου είδους γραφειοκρατία βέβαια)

Το γραφικό περιβάλλον που βλέπεις στο video είναι το προηγούμενο γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιούσε το Ubuntu πριν το Unity και λέγεται Gnome 2. Οι δημιουργοί του Gnome 2 σήμερα αναπτύσσουν ένα γραφικό περιβάλλον που είναι ριζικά διαφορετικό (Gnome 3), που μάλλον δεν θα σε ενδιέφερε, αλλά υπάρχει η επιλογή του γραφικού περιβάλλοντος MATE.

Για να εγκαταστήσεις το MATE σε Ubuntu 12.04 LTS εκτέλεσε στο τερματικό τα εξής:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo add-apt-repository "deb http://packages.mate-desktop.org/repo/ubuntu precise main

sudo apt-get update

sudo apt-get --yes --quiet --allow-unauthenticated install mate-archive-keyring

sudo apt-get update

sudo apt-get install mate-core

sudo apt-get install mate-desktop-environment

Oι οδηγίες είναι από την επίσημη σελίδα του MATE. Θα πρέπει να αλλάξεις γραφικό περιβάλλον από την οθόνη που κάνεις login. Ακολούθησε τις οδηγίες με δική σου ευθύνη. Λογικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
1 Γνώσεις Linux: OK
3 Intel Celeron CPU G1820 @ 2.70GHz ‖ RAM 7676 MiB ‖ MSI H81M-E33
4 Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics [8086:0402] {i915}
apóstolos
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 05 Ιούλ 2014, 22:20

Μήπως είναι προτιμότερο να περάσεις στο 14.04 και μετά να κάνεις τις όποιες αλλαγές θέλεις να κάνεις; (μία πρόταση κάνω). :angel:
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 06 Ιούλ 2014, 00:38

Άρα εγώ διαθέτω περιβάλλον unity και επιθυμώ να μεταβώ στον Gnome (2 ή ΜΑΤΕ αν κατάλαβα καλά).

George Pantelis έγραψε:Ουπς, ξέχασα. Με την ελληνική γλώσσα δεν θα βρεις θέματα κακής μετάφρασης. Οπότε χρησιμοποίησε όποια γλώσσα σε βολεύει εσένα περισσότερο...

Γιώργο πως αλλάζω γλώσσα;

apóstolos έγραψε:
έγραψε: θα προτείνατε να άλλαζα το γλωσσικό περιβάλλον του ubuntu καθώς και του firefox;

Εγώ το έχω στα ελληνικά αυτή τη στιγμή, αλλά τα αγγλικά είναι καλύτερη επιλογή από πολλές απόψεις γιατί για παράδειγμα μπορείς πιο εύκολα να ακολουθήσεις οδηγούς που είναι γραμμένοι στα αγγλικά και αυτοί είναι προφανώς περισσότεροι από τους αντίστοιχους ελληνικούς.

Απόστολε όντως οι οδηγοί στα αγγλικά είναι περισσότεροι αλλά κάποια σημεία γραμμένα στα αγγλικά (αν και γνωρίζω αγγλικά) "δεν τα πιάνω" και μου είναι κάποιες στιγμές αρκετά κουραστικό. Γι'αυτό και μόνο σκέφτομαι να τα αλλάξω.

George Pantelis έγραψε:Μήπως είναι προτιμότερο να περάσεις στο 14.04 και μετά να κάνεις τις όποιες αλλαγές θέλεις να κάνεις; (μία πρόταση κάνω). :angel:

Κοίτα· εγώ τώρα είμαι σε φάση που μαθαίνω γι'αυτό και έχω εγκαταστήσει μια "παλιά" διαρκείας έκδοση για να την "ξεσκονίσω" στον βαθμό που μπορώ. Δεν το χρησιμοποιώ δηλαδή για κάποιους επαγγελματικούς λόγους γι'αυτό και δεν κυνηγάω οτιδήποτε καινούργιο παίζει. Άν πιστεύεις ότι η καινούργια έκδοση αξίζει περισσότερο, μετά χαράς να το ψάξω.
Τελευταία επεξεργασία από Arathorn και 06 Ιούλ 2014, 01:13, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 06 Ιούλ 2014, 01:01

@ Arathorn
Αυτό που έδειξες στο βίντεο δεν είναι 10.10, είναι 12.04.
Επίσης δεν είναι Mate, αλλά κλασσικό Gnome Panel.

Το εγκαθιστάς με
sudo apt-get install gnome-panel

Μετά, κάνεις logout και επιλέγεις αυτό που λέει Gnome Classic
Εικόνα
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 06 Ιούλ 2014, 01:11

fkol k4 το εγκατέστηκα και έκανα logout αλλά τίποτα.

Ιδού μια εικόνα του τερματικού όταν γράφω τον κώδικα:

Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 06 Ιούλ 2014, 01:18

sudo apt-get install gnome-session-fallback
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου