Αλλαγή γραφικού περιβάλλοντος + μερικές επιπλέον ερωτήσεις.  Το θέμα επιλύθηκε

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Re: Αλλαγή/διάταξη προγραμμάτων στην ε. εργασίας  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 06 Ιούλ 2014, 01:29

Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Αλλαγή/διάταξη προγραμμάτων στην ε. εργασίας

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 06 Ιούλ 2014, 01:40

Άλλαξε τελικά. Προφανώς το είχα καταφέρει απο πριν, αλλά δεν πάτησα το κουμπάκι πάνω δεξιά όταν έκανα logout.

Απο πρώτη ματιά μου αρέσει πολύ πολύ περισσότερο.

Κάτι τελευταίο ας μου επιτραπεί μιας και είμαστε στο θέμα:

1) Πως αλλάζουμε γλώσσα συστήματος;
2) Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα παραμετροποίησης για το GNOME όπως το "myunity"?
3) Η εισαγωγή κόμματος για να υπάρξει διαχωρισμός στην ημερομηνία (ή έστω μια εμφανής απόσταση μεταξύ των ψηφίων) πως μπορεί να επιτευχθεί;
Σας ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 06 Ιούλ 2014, 04:06

***Και η 14.04, LTS είναι. Πενταετή υποστήριξη έχει (μέχρι το 2019). Οπότε, γιατί να μην την εγκαταστήσεις. Οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά σε κάποια σημεία έχει βελτιώσεις έναντι της 12.04.
1 )Για αλλαγή της γλώσσας συστήματος. System settings > Language support > drag την γλώσσα που θέλεις στην αρχή (ελληνικά στην περίπτωσή σου) > apply unite. Εδώ θα σου ζητήσει κωδικό. Τον δίνεις, κλείνεις την καρτέλα, κάνεις επανεκκίνηση. Θα σου ανοίξει καρτέλα που θα σε ρωτάει αν θέλεις να εφαρμοστεί η γλώσσα που επέλεξες. Δίνεις ναι και τελείωσες.
2) Παραμετροποίηση του Gnome ξέρω ότι υπάρχει το gnome tweek tool αλλά το χρησιμοποιώ σε άλλη διανομή. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να εφαρμοστεί για το gnome shell του Ubuntu και είναι ευκαιρία να μάθω κι εγώ.
Εχω διαβάσει πάντως ότι η Canonical δεν προτείνει εγκατάσταση gnome shell λόγω εξαρτήσεων που έχει το Unity και ότι είναι πιό αξιόπιστη λύση η εγκατάσταση Kubuntu, Xubuntu κλπ.
3) Για την εισαγωγή κόμματος, αν θυμάμαι καλά, το gnome έχει κόμμα...
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Οχι ┃ Αγγλικών: Αριστο
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
4 Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics [8086:2a42] {i915
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: George Pantelis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 06 Ιούλ 2014, 04:14

@ fkol k4
To βίντεο του Σαπαλίδη που επισύναψε ο Arathorn είναι το 10.10, όχι το 12.04 με περιβάλλον gnome... :)
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 06 Ιούλ 2014, 11:22

Arathorn έγραψε:2) Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα παραμετροποίησης για το GNOME όπως το "myunity"?

Όχι, όλες οι ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις στο κλασσικό Gnome (και στο Mate) είναι διαθέσιμες από τα μενού.
Ψάξε λίγο και θα τα βρεις.
George Pantelis έγραψε:@ fkol k4
To βίντεο του Σαπαλίδη που επισύναψε ο Arathorn είναι το 10.10, όχι το 12.04 με περιβάλλον gnome... :)

Σωστά, σήμερα που δεν είχε μπάλα και είδα λίγο παραπάνω, το λέει στο βίντεο. :thumbup:
Arathorn έγραψε:3) Η εισαγωγή κόμματος για να υπάρξει διαχωρισμός στην ημερομηνία (ή έστω μια εμφανής απόσταση μεταξύ των ψηφίων) πως μπορεί να επιτευχθεί;

Τυπικά μπορείς να αλλάξεις ολόκληρη τη μορφή της ημερομηνίας μιας και διατυπώνεται μέσω strftime.
Δεν θυμάμαι όμως που μπορείς να βρεις τη ρύθμιση, θα πρέπει να googlάρεις για να δεις (κάτι σε change gnome2 strftime υποθέτω πως θα ήταν εντάξει).
George Pantelis έγραψε:Εχω διαβάσει πάντως ότι η Canonical δεν προτείνει εγκατάσταση gnome shell λόγω εξαρτήσεων που έχει το Unity

Δεν είναι πως δεν το προτείνει, απλά με τις αλλαγές για να τρέχει το Unity, το gnome shell στο Ubuntu δεν είναι αυτό ακριβώς που βγαίνει από το Gnome Project.
Βέβαια, άλλο το gnome shell και άλλο η συνεδρία Gnome Classic που έχουμε εδώ.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 06 Ιούλ 2014, 18:41

George Pantelis έγραψε:***Και η 14.04, LTS είναι. Πενταετή υποστήριξη έχει (μέχρι το 2019). Οπότε, γιατί να μην την εγκαταστήσεις. Οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά σε κάποια σημεία έχει βελτιώσεις έναντι της 12.04.

Γιώργο τότε πιθανόν να την αλλάξω. Πάντως γενικά την έχω "βρει" με την 12.04. Aλλά αν αξίζει τον κόπο· why not?

George Pantelis έγραψε:Για αλλαγή της γλώσσας συστήματος. System settings > Language support > drag την γλώσσα που θέλεις στην αρχή (ελληνικά στην περίπτωσή σου) > apply unite. Εδώ θα σου ζητήσει κωδικό. Τον δίνεις, κλείνεις την καρτέλα, κάνεις επανεκκίνηση. Θα σου ανοίξει καρτέλα που θα σε ρωτάει αν θέλεις να εφαρμοστεί η γλώσσα που επέλεξες. Δίνεις ναι και τελείωσες.

Done!

George Pantelis έγραψε:Για την εισαγωγή κόμματος, αν θυμάμαι καλά, το gnome έχει κόμμα...
Δεν βρήκα κάτι :(

Ξεκαθαρίζω πάντως πως δεν κολλάω τόσο στο κόμμα, αλλά γενικά να βρω έναν τρόπο ώστε να καθιστά ευδιάκριτα τα ψηφία μεταξύ τους.

Πχ ο υπολογιστής μου γράφει "Κυρ Ιούλ 6 18:50" (το 6 με το 18 μεταξύ τους δεν "χωρίζονται" ευκρινώς). Άν βρεθεί τρόπος να γίνει μια "ανακατανομή" των ψηφίων όπως "Κυρ 6 Ιούλ 18:50" και με αυτό οκ θα είμαι.

fkol k4 έγραψε:Βέβαια, άλλο το gnome shell και άλλο η συνεδρία Gnome Classic που έχουμε εδώ.
Δηλαδή άλλο το κέλυφος του gnome και άλλο αυτό που έβαλα εγώ τώρα;

fkol k4 έγραψε:Τυπικά μπορείς να αλλάξεις ολόκληρη τη μορφή της ημερομηνίας μιας και διατυπώνεται μέσω strftime

Μπήκα σε ένα ξένο site για linux και είπε να εκτελεστεί μια εντολή πατώντας alt+F2. Εγώ όταν το έκανα μου έβγαλε κάποιο σφάλμα. Δεν το ψαξα πολύ όμως αλλά ελπίζω να βρω την άκρη.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας!
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 06 Ιούλ 2014, 19:07

Arathorn έγραψε:Δηλαδή άλλο το κέλυφος του gnome και άλλο αυτό που έβαλα εγώ τώρα;

Το Gnome Panel είναι αυτό που είδες στο βίντεο και υπήρχε μέχρι την έκδοση 2.32 του Gnome (Ubuntu 11.04).
Μετά, το Gnome (ως ομάδα) πέρασε στην έκδοση 3.00 του Gnome. Το νέο (πλέον) περιβάλλον ονομάστηκε Gnome Shell και έμοιαζε κάπως έτσι:

Αυτό σε πολλούς δεν άρεσε καθόλου, έτσι το Gnome έφτιαξε και ένα mode που το ονόμασε Gnome Classic και είναι αυτό που έβαλες. Αυτό ήταν Gnome 3 που έμοιαζε με το παλιό Gnome 2.32.
Αυτό υπήρχε μέχρι την έκδοση 3.6 του Gnome (αυτή που έχει το 12.04) και μετά καταργήθηκε.
Όταν λοιπόν αυτό καταργήθηκε, κάποιοι που ήθελαν να συνεχίσουν να έχουν αυτή την εμφάνιση αντέγραψαν το παλιό Gnome 2.32, το μετονόμασαν σε Mate και το κυκλοφόρησαν ως Mate

Αν θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείς να ψάξεις μέσα στο φόρουμ. Θα βρεις ατελείωτα flames και τσακωμούς από την περίοδο αυτή.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 06 Ιούλ 2014, 19:31

*Πάντα γνώμη μου, εφ όσον μιλάμε για LTS εκδόσεις, είναι να εγκαταστήσεις την καινούρια ΕΦΟΣΟΝ είσαι ακόμα στην αρχή. Σίγουρα είναι βελτιωμένη σε σχέση με την παλιά, έχει ενσωματώσει παρατηρήσεις, έχει λύσει προβλήματα, είναι πιό... eye-candy.

**Και βέβαια, "άλλο το gnome shell και άλλο η συνεδρία Gnome Classic που έχουμε εδώ".
Αυτή την στιγμή, που μιλάω από άλλη διανομή με gnome shell περιβάλλον, η ημερομηνία που έχω είναι "Κυρ 6 Ιουλ, 19.26.11"
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 06 Ιούλ 2014, 23:54

@fkol k4
Ούτε και μένα μου αρέσει!

George Pantelis έγραψε:*Πάντα γνώμη μου, εφ όσον μιλάμε για LTS εκδόσεις, είναι να εγκαταστήσεις την καινούρια ΕΦΟΣΟΝ είσαι ακόμα στην αρχή. Σίγουρα είναι βελτιωμένη σε σχέση με την παλιά, έχει ενσωματώσει παρατηρήσεις, έχει λύσει προβλήματα, είναι πιό... eye-candy.

Τότε μάλλον θα προβώ στην εγκατάσταση.

George Pantelis έγραψε:Και βέβαια, "άλλο το gnome shell και άλλο η συνεδρία Gnome Classic που έχουμε εδώ".

Συγγνώμη για το πρήξιμο· εγώ τώρα τι γραφικό κέλυφος διαθέτω; Το gnome ή το unity;

Κάτι που θέλω να πω πάνω στην αλλαγή γλώσσας συστήματος· άλλαξα την γλώσσα όλα ωραία και καλά. Το "περίεργο" είναι πως πλέον ο φάκελος "λήψεις" (στην μπάρα του ναυτίλου όπου πριν λεγόταν downloads) και ο φάκελος "downloads" αποτελούν διαφορετικούς φακέλους και όχι τον ίδιο (όντας μεταφρασμένος πλέον)!
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Αλλαγή γραφικού περιβάλλοντος + μερικές επιπλέον ερωτήσε

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 07 Ιούλ 2014, 00:40

Tο τί περιβάλλον έχεις το λέει η υπογραφή σου!!! :P
Για το 14.04, ρίξε μία ματιιά στο you tube για να δεις διαφορές αλλά και εμφάνιση (με unity περιβάλλον, με gnome το είδες ήδη).
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περιβάλλον Εργασίας / Εμφάνιση / Εφέ / Customization