Χαίρομαι, ειδικά για τα xsane και simple scan, το πρώτο είναι σαφώς πιο πλήρης εφαρμογή, το δεύτερο ιδιαίτερα εύχρηστη για γρήγορες δουλειές.
Μιας και είμαι σε "διδακτική" διάθεση (πρωί Σαββάτου γαρ, πίνω αραχτός καφέ) ας σου εξηγήσω και δύο πράγματα για το μέλλον.
Ένα αρχείο .deb για να εγκατασταθεί, προφανώς πρέπει να υπάρχει στον υπολογιστή.
Αν λοιπόν δεν πρόκειται για αυτά που κατεβάζει και εγκαθιστά ο διαχειριστής πακέτων της διανομής μας από τα αποθετήρια (πχ μέσω του software center ή του synaptic όταν εγκαθιστούμε λογισμικό) κατά κάποιον τρόπο πρέπει να το κατεβάσουμε εμείς.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι εγκατάστασής του.
Στις σύγχρονες εκδόσεις του ubuntu αν κάνεις διπλό κλικ πάνω του, την εγκατάστασή του αναλαμβάνει το software center, το οποίο όμως θεωρώ αχρείαστα βαρύ και αργό γι αυτή τη δουλειά.
Άλλος τρόπος, επίσης μέσω γραφικού περιβάλλοντος είναι το gdebi, το οποίο πιο πάνω εγκατέστησες τρέχοντας τη σχετική εντολή (ταυτόχρονα εγκατέστησες και το xsltproc, το οποίο προαπαιτείτο για το λογισμικό του scanner σου, σύμφωνα με τη σελίδα οδηγιών). Το gdebi είναι γρήγορο και ταυτόχρονα εξετάζει αν πληρούνται οι απαιτούμενες εξαρτήσεις του προς εγκατάσταση πακέτου και αναλαμβάνει να κατεβάσει και εγκαταστήσει αυτόματα όποια από αυτές χρειάζεται και δεν είναι εγκατεστημένη.
Υπάρχει βεβαίως και ο κλασσικός τρόπος εγκατάστασης μέσω τερματικού, όπως ανέφερε η σελίδα οδηγιών. Εκεί ανέφερε :
- Κώδικας: Επιλογή όλων
dpkg -i iscan-data_1.28.0-2_all.deb
Επειδή η σελίδα αναφέρεται για εγκατάσταση ειδικά σε ubuntu, η παραπάνω εντολή δεν είναι ολοκληρωμένη. Για να εγκαταστήσεις λογισμικό απαιτείται να έχεις δικαιώματα διαχειριστή και αυτό στο ubuntu (βασικώς) γίνεται χρησιμοποιώντας την sudo. Απευθυνόμενος λοιπόν σε χρήστη ubuntu και όχι οποιασδήποτε διανομής, η εντολή θα έπρεπε να ήταν
sudo dpkg -i iscan-data_1.28.0-2_all.deb
Για τον ίδιο λόγο δεν είναι ολοκληρωμένη και η αναφερόμενη εντολή
apt-get install xsltproc
αφού και πάλι θα έπρεπε να προηγείται το sudo.
Τέλος όσον αφορά στην προηγούμενη εντολή dpkg -i, προϋποθέτει ότι μέσω τερματικού βρίσκεσαι ήδη μέσα στο φάκελλο που βρίσκεται το αρχείο .deb.
Όταν ανοίγεις το τερματικό βρίσκεσαι στο home folder σου. Αν για παράδειγμα έχω username dimitris και έχω κατεβάσει το .deb στο φάκελλο Downloads, τότε η διαδρομή του φακέλλου αυτού είναι /home/dimitris/Downloads. Θα χρειαστεί λοιπόν πρώτα να τρέξω την cd (change directory) στο τερματικό για να αλλάξω φάκελλο και να εγκαταστήσω το .deb, στο παράδειγμά μου δηλαδή θα έτρεχα :
cd /home/dimitris/Downloads
και μετά θα έτρεχα
sudo dpkg -i iscan-data_1.28.0-2_all.deb
.
Θα μπορούσε βεβαίως να γίνει και αλλιώς, ορίζοντας δηλαδή στην εντολή εκτός από το αρχείο .deb που θέλω να τρέξει και την ακριβή διαδρομή-τοποθεσία στην οποία αυτό βρίσκεται, πχ ανοίγοντας το τερματικό θα έτρεχα :
sudo dpkg -i /home/dimitris/Downloads/iscan-data_1.28.0-2_all.deb
τις περισσότερες όμως φορές είναι πιο βολικό να έχουμε ήδη μεταφερθεί μέσα στο φάκελλο που θέλουμε να δουλέψουμε.
Αυτά τα ολίγα....
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.