από Asterion » 25 Απρ 2009, 14:43
Θα σας πω κι εγώ την άποψη-εμπειρία ενός φρεσκότατου χρήστη Ubuntu. Είναι πολύ προσωπική η άποψη, μα νομίζω πως αυτό αναζητάμε και επίσης πιστεύω πως θα συμφωνούσαν μαζί μου, οι περισσότεροι συνάδελφοί μου.
Αν και η ερώτηση του θέματος θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί (ξέρω ξέρω είναι άλλο τόπικ αυτό).
Στο γραφείο μου έχω τρεις super duper Intel Xeon και στο σπίτι έναν ταπεινό P4 όλα με XP επάνω τους.
Όλα μου τα συστήματα είναι σταθερότατα. Ουδέποτε κρασάρανε, ουδέποτε τα φορμάραμε, ουδέποτε κολλήσαμε ιούς και κόρες: -)
Μα ποιός είμαι; Ο Bill Gates? Όχι φυσικά. Απλά, όταν μέσα από τον υπολογιστή, βγάζεις το μισό από το καρβέλι το ψωμάκι που φέρνεις στο σπίτι σου, ε τότε πρέπει να προσέχεις λίγο παραπάνω κι αυτό φυσικά ισχύει για όλα τα λειτουργικά, όπως και για τα πλυντήρια και τις φριτέζες.
Διαβάζω (και ακούω) για ανθρώπους που έχουν κάνει 5 φορμάτ σε μια βδομάδα και είμαι βέβαιος πως δεν έχει να κάνει με το οποιοδήποτε λειτουργικό, μα με το χρήστη του. RTFM είναι οι σωστές λέξεις και αυτό έχει εφαρμογή σε οτιδήποτε κατά την άποψή μου. Αυτός που κάνει 10 φορμάτ σε win, θα κάνει 6 σε *nix (so what?) και σίγουρα πρώτα διανύει 10Km με το αυτοκίνητο και μετά θυμάται να βάλει τη ζώνη του.
Δίπλα μου έχω τώρα έναν P3 με win2000 που δουλεύει άψογα 10(;) χρόνια τώρα και δεν έχει καν συναχωθεί ποτέ του. Το χρησιμοποιώ για σπιτικό backup (τόση εμπιστοσύνη του έχω).
Στα Windowz που έχω και λειτουργώ πολύ απλά δεν τίθεται θέμα κόστους σε hard και soft-ware, διότι είναι εργαλεία δουλειάς και διασκέδασης.
Είμαι Μηχανολόγος και δουλεύω σε Autocad με 3D visualization, ακατανόμαστους αλγόριθμουςκαι όλα τα καλούδια απάνω του. Το έχω χρυσοπληρώσει και θα συνεχίσω να το κάνω πολύ απλά διότι είναι μονόδρομος κι οτιδήποτε άλλο είναι απλά κατώτερο.
Όταν η Autodesk (κατασκευαστής του Autocad) μου δηλώνει πως πρέπει να έχω XP, τότε πολύ απλά δεν κάνω ερωτήσεις: -)
Πληρώνω λοιπόν για να έχω σταθερότητα (έχω), κορυφαία τεχνολογία (έχω), home alliance, upgrades, database access, απίστευτο για τα δεδομένα μας technical support και γενικότερα αυτό που στη δουλειά μου συνηθίζουμε να λέμε red carpet treatment. Και δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό ως τώρα.
Είναι όλα άψογα λοιπόν; Φυσικά και όχι αλλά και ποιός είναι;
Κι εδώ θα ήθελα να αναφέρω μια πολύ σημαντική παράμετρο που δείχνουμε να αγνοούμε.
Τη σημαντική αυτή εξίσωση που λέει πως χρόνος=χρήμα.
Δεν διανοούμαι πως αύριο το πρωί θα πάω στο γραφείο και δεν θα είναι όλα γνώριμα διότι...κατά πάσα πιθανότητα θα χάσω τη δουλειά μου: -)
Πολύ απλά, δύσκολα βρίσκει κάποιος χρόνο, για να πειραματιστεί, να διαβάσει νέα documentations, να φάει ξανά τα μούτρα του, όταν αυτό που ήδη έχει, πολύ απλά λειτουργεί ικανοποιητικά. Έτσι δεν είναι; Θέλω να πω ότι αν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, είναι πιθανόν να με απασχολήσει το ζήτημα "MSN ή Emesen?". Αυτή τη στιγμή όμως το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διαλέξω αυτό που θα δουλέψει στο σύστημά μου επειδή...it just works! Καλώς ή κακώς.
Στην ίδια παράγραφο και για να μη μιλάμε μόνο για δουλειά, θα πρέπει να προσθέσω και την παράμετρο ΜS Flight Simulator, που με ταξιδεύει χρόνια τώρα και που όπως και κάποιος άλλος φίλος παρέθεσε...απλά δεν έχει ανταγωνιστή, κυρίως σε σκηνικά και απόδοση της πραγματικότητας. Και φυσικά το έχω πληρώσει! Δεν υπάρχει τίποτα clopyright στα πισί μου.
Από εκεί και πέρα, κυκλοφορούν εκατοντάδες δωρεάν προγράμματα για οτιδήποτε με αφορά.
Αν εξαιρέσω τα παραπάνω τότε...πραγματικά δεν με κρατάει τίποτα στα windowz: -)
Και τότε τί κάνω εγώ εδώ; (θα ήταν η σοφή ερώτηση).
Κάνω ότι δεν ήρθα για το ΤΣΑΜΠΑ αλλά για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ κι αυτό δεν σηκώνει ανάλυση. Το ξέρετε εσείς καλύτερα από εμένα.
Κάνω ότι δεν ήρθα για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ (δεν υπάρχει...όλα είναι σχετικά) αλλά για το ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ.
Κάνω ότι καλό είναι και το εστιατόριο, αλλά η κατσαρόλα μου βγάζει πιο νόστιμο φαγάκι: -)
Κάνω ότι μπούχτισα τόσα χρόνια (από το '82 έχω υπολογιστή στο σπίτι-κάποιοι ήταν αγέννητοι τότε) με το marketing for nothing και τις Αμερικανιές.
Κάνω ότι γράφω τόση ώρα σε ανθρώπους που με ξενυχτάνε μια βδομάδα τώρα με τα tutorials τους και τις οδηγίες τους (ftso, linuxman, logari και λοιποί...φοβερή δουλειά-να είστε καλά).
Θα μείνω;
...θα δείξει...
Πιστεύω πως βήμα-βήμα και για όσο οι ώρες που αφιερώνω στη μάθηση του νέου λειτουργικού δεν αποδιοργανώνουν ιδιαίτερα το μικρόκοσμό μου, θα μείνω και θα σας πρήζω με ερωτήσεις :- ) έχοντας πάντα κι ένα partition αφιερωμένο στα windows.
Αν αποσταθεροποιηθεί ο ελεύθερος χρόνος μου (πόσα να χωρέσεις πια σε 24Ω) τότε, ίσως κάποια άλλη φορά να είμαστε πιο τυχεροί.
Τα σέβη μου.
1 Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Πολύ καλά
2 Ubuntu 12.04 precise 32bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-24-generic-pae
3 Intel Pentium 4 CPU 2.80GHz ‖ RAM 1001 MiB ‖ P4i65G
4 nVidia NV44A [GeForce 6200] [10de:0221] (rev a1)
5 eth0: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10) ⋮ wlan0: 148f:2573 Ralink Technology, Corp. RT2501/RT2573 Wireless Adapter