Ανακοίνωση δημιουργίας ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ubuntu-Gr (άτυπο)

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Ανακοίνωση δημιουργίας ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ubuntu-Gr (άτυπο)

Δημοσίευσηαπό bullgr » 16 Απρ 2009, 12:01

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ubuntu-Gr (άτυπο)

ΠΡΟΤΑΣΗ
Να δημιουργθεί ένα άτυπο (δηλ. χωρίς νομική υπόσταση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ubuntu-Gr σύμφωνα με τα ακόλουθα:

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Η Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu Linux (Ubuntu-Gr) έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική (χιλιάδες μέλη - εκατοντάδες ενεργά) και πολυσχιδή δραστηριότητα:
- Website (ubuntu-gr.org)
- Λίστα ηλ. ταχυδρομείου (ubuntu-gr@lists.ubuntu.com)
- Φόρουμ (forum.ubuntu-gr.org)
- Κανάλι στο IRC (#ubuntu-gr)
- Περιοδικό (ubuntistas.gr με >30.000hits!)
- Μεταφράσεις (launchpad και upstream)
- Ανάπτυξη λογισμικού (δείτε στην ομόνυμη ενότητα σε forum)
- Εκδηλώσεις (Fosscom, Release Parties, ...)
- Συνεργασίες με άλλες κοινότητες (κοινά μέλη-κοινή δράση)
Η ραγδαία ανάπτυξη της κοινότητας συνεπάγεται ευθύνη (π.χ. ανάγκη συμμετοχής σε διάφορες δράσεις/εκδηλώσεις), προβλήματα (π.χ. κακοπροαίρετη/παραπλανητική χρήση του ονόματος ubuntu από διαφόρους), καθώς και ανάγκη για αξιοκρατία στους ρόλους (π.χ. ποιος αναλαμβάνει τι), και μεριτοκρατία στη λήψη αποφάσεων (δηλ. οι αποφάσεις να λαμβάνονται κατά πλειοψηφία από τα ενεργά μέλη της κοινότητας με υπαρκτή προσφορά που ενδιαφέρονται/συμμετέχουν στη συζήτηση). Στο παρελθόν τα μέλη της κοινότητας ήταν ολιγάριθμα και υπήρχε συνεννόηση. Πλέον όμως, αφενός υπάρχουν χιλιάδες μέλη εκ των οποίων εκατοντάδες ενεργά, και αφετέρου υπάρχουν μέλη που δραστηριοποιούνται έντονα σε ένα μέσο (π.χ. IRC) και καθόλου σε κάποιο άλλο (π.χ. φόρουμ). Ως εκ' τούτου η συνεννόηση καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, όπως και η συνεκτικότητα της κοινότητας Ubuntu-Gr.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
- Η ανοιχτή συζήτηση και η μεριτοκρατική λήψη αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα.
- Η αξιοκρατική κατανομή καθηκόντων-ρόλων στα μέλη της κοινότητας.
- Η οργάνωση/συντονισμός δράσεων και η αντιμετώπιση προβλημάτων.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Επειδή σπάνια υπάρχουν θέματα που αφορούν ολόκληρη την κοινότητα, δεν χρειάζεται προς το παρόν αυτό το συμβούλιο να εκλεγει επιτροπή διοίκησης ή επικεφαλή, ούτε να έχει νομική υπόσταση. Οι συζητήσεις θα γίνονται σε νήματα ανά θέμα σε μια κλειστή ενότητα στο φόρουμ (στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη του Συμβουλίου). Εκεί θα τίθενται θέματα που αφορούν την κοινότητα και όποιος θέλει θα διατυπώνει την άποψη του και εν συνεχεία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μεριτοκρατικά (δηλαδή δημοκρατικά από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου που ενδιαφέρθηκαν να πάρουν θέση σε κάθε θέμα). Όσον αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες αποαιτείται νομική υπόσταση, σε πρώτη φάση -και προκειμένου να αποφύγουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες- θα ζητείται η συνδρομή από την Canonical και σε ειδικές περιπτώσεις από Ελληνικούς Συλλόγους που διαθέτουν νομική υπόσταση, και σε επόμενη φάση θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση. Επισημαίνεται ότι πρέπει να βάζουμε το «εγώ» κάτω από το «εμείς», να διατυπώνουμε απόψεις αιτιολογημένα, να αφήνουμε προσωπικές συμπάθειες-αντιπάθειες εκτός, και να έχουμε πάντα κατά νου αν συμβάλλουμε στην διατήρηση θετικού κλίματος.

ΜΕΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Όλα τα παλαιά αλλά και τα νέα-ενεργά μέλη της κοινότητας (30-40 άτομα επί του παρόντος) που δέχτούν να συμμετάσχουν.
Τα μέλη που για οποιοδήποτε λόγο παύουν να ενδιαφέρονται για την κοινότητα Ubuntu-Gr καλό είναι να ζητούν την διαγραφή τους.
Κάθε μέλος μπορεί να προτείνει την προσθήκη νέου αξιόλογου μέλους (καλό είναι να υπάρχει συμμετοχή-προσφρορά κάποιων μηνών στην κοινότητα) ή την διαγραφή ανενεργού ή αρνητικού υπάρχοντος μέλους.
Αρχικά Μέλη (παρακαλώ ενημερώστε αν μας διαφεύγει κάποιος):
  • bullgr
  • linuxman
  • ftso
  • logari81
  • simosx
  • The_Mentor
  • nikosal
  • sudobash
  • ilpara
  • ktogias
  • alefteris
  • kaingeo
  • alkisg
  • greatst
  • g00fy
  • atermon
  • Dimitris
  • griper
  • gourgi
  • kalakouentin
  • Μάριος Ζηντίλης
  • rizitis
  • phantomas
  • vista killer
  • sokoban4ever
  • pkst
  • kriti
  • cyberpython
  • Alexandros
  • headless
  • digibill
  • Nikos Alexandris (forum nickname?)
  • Sokrates Argyriou (forum nickname?)
  • medigeek (savvas)
  • seadog (Logiotatidis)

Παραπομπή:

Η κοινότητα Ubuntu-gr και οι θέσεις μας περί συνεργασιών
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Ανακοίνωση δημιουργίας ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ubuntu-Gr (άτυπο)

Δημοσίευσηαπό seadog » 16 Απρ 2009, 23:50

Η κοινότητα του Ubuntu-gr και η λειτουργίας της

Καταρχάς ευχαριστώ για την πρόσκληση στην συζήτηση δημιουργίας αυτού του συμβουλίου. Με πολλούς από το forum, από το IRC αλλά κυρίως από την λίστα έχω συνομιλήσει, συνεργαστεί και αποφασίσει για θέματα της κοινότητας του ubuntu-gr όλα αυτά τα χρόνια. Επιτρέψτε μου να κάνω μία μικρή παρουσίαση της δράσης μου, χωρίς να θέλω να κουράσω και φυσικά όχι για να ευλογήσω τα γένια μου.

Το 2004 άρχισα να στέλνω patches για την πρώτη έκδοση του ubuntu σχετικά με τα ελληνικά. Το 2005 ήμουν αυτός που δημιούργησε την ubuntu-gr λίστα ταχυδρομείου, έφτιαξε την πρώτη σελίδα του ubuntu-gr και ανέλαβα ως επίσημο contact member για την κοινότητά μας. Έκτοτε έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο συνομιλώντας με όλους εμάς που συμμετέχουμε για να οργανώσουμε όλα αυτά που ονομάζονται σήμερα κοινότητα ubuntu-gr. Έχω βοηθήσει με το website, το wiki, την λίστα, το ubuntistas, έχω επικοινωνήσει με την Canonical για ότι χρειαζόμαστε κτλ. Φυσικά όλη αυτή η δράση δεν έχει γίνει μόνο από μένα. Κάθε άλλο. Είμαι απλά ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτής της κοινότητας και καταφέραμε μαζί όλα τα παραπάνω, με άριστη επικοινωνία και συνεννόηση μέσω τον διαφόρων μέσων (λίστα, irc, φόρουμ).

Αράδιασα όλα τα παραπάνω, όχι για να ευλογήσω τα γένια μου όπως προείπα, αλλά για να τονίσω ότι ολα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά, χωρίς να έχουμε κάποιο συμβούλιο, χωρίς να αναγκάζουμε κανέναν να κάνει κάτι, χωρίς τσακωμούς και ίντριγκες. Επίσης όλα τα παραπάνω έγιναν πάντα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ενημερώνονταν όλοι για όλα μέσα από το forum και από την λίστα.

Φυσικά και η κοινότητα μας έχει μεγαλώσει πολύ από το 2004. Δεν έχω όμως παρατηρήσει προβλήματα συνεννόησης ή δυσλειτουργίας. Ο μέχρι τώρα τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας, παρόλη την "άναρχη" δομή του που δεν περιλαμβάνει συμβούλια και επιτροπές, δεν εμποδίζει την δράση, τουναντίον πιστεύω ότι είναι αυτό που έχει κάνει την κοινότητά μας τόσο δυνατή.

Ήδη μακρηγορώ και επειδή θέλω το μήνυμά μου να διαβαστεί συνοψίζω στο εξής. Είμαι ενάντιος στην δημιουργία συμβουλίου. Αντ' αυτού προτείνω να εκλεγεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ο απόλυτα αναγκαίος αριθμός ατόμων για να αναλάβουν όσα χρειάζονται κάποιο υπεύθυνο (website, λίστα, κτλ). Ο υπεύθυνος αυτός δεν θα έχει δυνατότητα λήψης αποφάσεων ως μονάδα, αλλά καθαρά εκτελεστικό / διαχειριστικό χαρακτήρα, σύμφωνα με όσα αποφασίζονται στην λίστα / forum / irc. Ουσιαστικά προτείνω να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, με την προσθήκη της διαδικασίας εκλογής τον ατόμων, για να διασφαλίσουμε ότι εναλλάσσονται, όλοι προσφέρουν και κανείς δεν κάνει αγγαρεία. Επίσης να δημιουργηθεί μία σελίδα με την καταγραφή όλων των υπεύθυνων για να ξέρει ο καθένας που να απευθυνθεί.

Είναι πολύ σημαντικό τα θέματα της κοινότητα πρέπει να συζητιούνται ανοιχτά και από όλους (φυσικά αυτούς που συμμετέχουν, όπως διατυπώνουν και άλλοι στις προτάσεις τους). Ουσιαστικά αυτό είναι η κοινότητα. Ακόμη και αυτό το θέμα θα πρέπει να ανοίξει -εάν δεν είναι ήδη ανοιχτό- και να είναι προσβάσιμο από όλους και παρακαλώ τους διαχειριστές να το κάνουν άμεσα.

Κλείνοντας πιστεύω γραφειοκρατικά τέρατα μάλλον κακό μπορούν να κάνουν στην ομάδα μας. Ήδη με προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι κανείς δεν ανέλαβε την θέση του Σίμου [1] ή την δικιά μου ως Contact Member [2]. Φαντάζομαι ότι η κατάσταση με συμβούλια και επιτροπές θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Χαίρομαι που υπάρχει προβληματισμός για την κοινότητα και αναγνωρίζω τις καλοπροαίρετες προθέσεις της πρωτοβουλίας αυτής, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι αυτός ο δρόμος για υγιείς, ανοιχτές κοινότητες.

[1] http://www.mail-archive.com/ubuntu-gr@l ... 07065.html
[2] http://www.mail-archive.com/ubuntu-gr@l ... 05595.html
seadog
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 17 Απρ 2009, 00:32

Ως άτυπο το Συμβούλιο δεν επιφέρει ούτε γραφειοκρατία, ούτε δυσκολίες, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ότι γίνεται σήμερα.
Απλά γίνεται ξεκάθαρο ότι η κοινότητα δεν αναπτύσσεται-λειτουργεί τυχαία, όπως έτυχε να προκύψει, βασιζόμενη σε καλές προθέσεις, επειδή έτυχε...
Δεδομένης της διάσπασης σε πολλά μέσα (λίστα, φόρουμ, κανάλι, περιοδικό) και της μεγένθυνσης της κοινότητας, με το Συμβούλιο ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ η μεριτοκρατία (δηλ η δημοκρατία εκ των ενδιαφερόμενων, δηλ η λήψη αποφάσεων πλειοψηφικά από τους συμμετέχοντες σε μια συζήτηση) και η αξιοκρατία (ποιος αναλαμβάνει τι) για το σύνολο της κοινότητας (λίστα, φόρουμ, κανάλι, περιοδικό).
Θεωρώ ότι αργότερα ίσως είναι καλό η ενότητα του Συμβουλίου να γίνει αναγνώσιμη και σχολιάσιμη από οποιονδήποτε, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.
Πιστεύω ότι αξίζει να το δοκιμάσουμε.

ΥΓ: Ορισμένα παραδείγματα:
1) Δεν έχω γνώσεις προγραμματισμού, δεν χρησιμοποιώ και πολύ τερματικό, γενικά το τεχνικό μου υπόβαθρο δεν είναι σούπερ. Απλώς ενδιαφέρομαι και συμμετέχω στην κοινότητα. Είναι σωστό να είμαι mod στο φόρουμ και να βαστάω 7 σελίδες στο περιοδικό? Ίσως να είναι, αλλά από το να με κρίνουνε οι 5 «φίλοι» μου mods στο φόρουμ (γιατί με τα χρόνια έστω και διαδικτυακά γίνεσαι φίλος) θεωρώ πιο αξιοκρατικό να με κρίνει η κοινότητα.
2) Γιώργο, εσύ έχεις προσφέρει πάρα πολλά, αλλά πιθανόν η ζωή κάποια στιγμή να σε φέρει να μην έχεις τον χρόνο ή την διάθεση να συνεχίσεις. Ποιος θα κρίνει ποιος θα σε αντικαταστήσει; Δεν είναι πιο σωστό να αποφασιστεί από την κοινότητα;
3) Ο bullgr κάνει την σελιδοποίηση του περιοδικού. Backup δεν υπάρχει. Δεν πρέπει να βρεθεί; Και για να τον βοηθάει αν χρειάζεται και για να τον αντικαθιστά οτιδήποτε και αν συμβεί.
4) Μας έκανε πρόταση ο Hellug να μας βοηθήσει στο Athens Jaunty Release Party να κάνουμε εκδήλωση στην Στουρνάρη αντί να πάμε για σουβλάκια. Ουδείς ενδιαφέρθηκε. Μέσω του Συμβουλίου, του κοινού χώρου δηλ όλων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα μέσα δεν θα είχαμε καλύτερο συτντονισμό;
5) Υπήρξαν κρούσματα καπηλείας του ονοματος «ubuntu» δηλ καπηλείας όχι μόνο της δουλειάς της Canonical αλλά και της δικής μας αφού το ubuntu έχει αυτή την αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα και λόγω της εξαιρετικής τεχνικής υποστήριξης προς νέους χρήστες που προσφέρει η κοινότητα, καθώς και των άλλων δράσεων. Δεν θα πρέπει να συζητάμε τέτοια κρούσματα και να ενημερώνουμε την Canonical?
6) To ubuntu.gr πριν λίγους μήνες έδειχνε για λίγες ημέρες σε άλλο site και διαπιστώσαμε ότι δεν το είχε κατοχυρωμένο κάποιος από την κοινότητα. Εντοπίσαμε το ιδιοκτήτη και διορθώθηκε το θέμα, αλλά δεν πρέπει να επιδιώξουμε να το κατοχυρώσει κάποιος που εμπιστευόμαστε;
7) ... πολλά ακόμη που αν τα συζητάμε σε λίστα, ή οι συντονιστές του φόρουμ, ή σε κανάλι, καταλήγουμε λίγοι να αποφασίζουμε χωρίς να έχουν ενημερωθεί άλλα σημαντικά μέλη της κοινότητας.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 17 Απρ 2009, 02:09

Και εγώ αυτής της γνώμης είμαι ότι αφού λειτουργεί κάτι γιατί να το αλλάξουμε. Είμαι υπέρ της άναρχης δομής της κοινότητας μας και την αυτοοργάνωσης της σε όλα τα θέμα χωρίς να χρειάζεστε κάποια ηγεσία η κάποια ηγετική ομάδα.
Πάντα ήμουν υπέρ της συλλογικής δουλειάς και της απεξάρτησης από συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε όταν κάποιος αποχωρήσει να μην επηρεάζει αρνητικά και την ανάπτυξη της κοινότητας.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 17 Απρ 2009, 05:10

vista killer έγραψε:Και εγώ αυτής της γνώμης είμαι ότι αφού λειτουργεί κάτι γιατί να το αλλάξουμε.

Η όλη κίνηση δεν είναι τόσο να αλλάξουμε αυτά που κάνουμε τώρα αλλά να βελτιώσουμε το έργο.
Ο ilpara αναφέρθηκε σε μερικά ζητήματα που θέλουν προσοχή, και μπορεί στο άμεσο μέλλον να χτυπήσουμε σε τοίχο.
Το γεγονός ότι έχουμε κάποιες επιτυχίες δεν είναι τυχαίο· υπάρχουν άτομα που κόπιασαν, και που αν δεν κοιτάξεις τις λεπτομέρειες δε θα αντιληφθείς την προσπάθεια.

vista killer έγραψε:Είμαι υπέρ της άναρχης δομής της κοινότητας μας και την αυτοοργάνωσης της σε όλα τα θέμα χωρίς να χρειάζεστε κάποια ηγεσία η κάποια ηγετική ομάδα.
Πάντα ήμουν υπέρ της συλλογικής δουλειάς και της απεξάρτησης από συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε όταν κάποιος αποχωρήσει να μην επηρεάζει αρνητικά και την ανάπτυξη της κοινότητας.

Είμαστε σε σημείο εξάρτησης από λίγα άτομα και αν αποχωρήσει κάποιος θα επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη της κοινότητας.
Με την πρωτοβουλία που κάνουμε εδώ, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 17 Απρ 2009, 07:26

Δεν έχω να πώ πολλά.
Προσωπικά είμαι σκεπτικιστής απέναντι σε κάθε είδους επιτροπή/συμβούλιο,πολλώ δε μάλλον σε μια τέτοια που "θα λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για την κοινότητα", χωρίς την κοινότητα,ή εξ ονόματος της κοινότητας αν θέλετε.
Αποψή μου,το ubuntu και γενικότερα το linux δεν είναι ούτε κοινωνικό κίνημα ούτε πολιτικό κόμμα.
Αυτά που μπορώ εγώ να κάνω,εφόσον μου αρέσει και το χρησιμοποιώ,είναι 2 πράγματα:
1.να το διαδόσω σε φίλους/συγγενείς/συνεργάτες και
2.να βοηθώ στο μέτρο των δυνατοτήτων μου όσους έρχονται με απορίες/προβλήματα σε forum/irc

Ευχαριστώ για την τιμή να με επιλέξετε,αλλά όπως λένε κι οι αμερικάνοι...
Thanks...but no thanks.
Τελευταία επεξεργασία από headless και 17 Απρ 2009, 10:41, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 17 Απρ 2009, 10:25

Ανάμικτα τα αισθήματα για το Συμβούλιο, άλλοι πολύ θετικοί, άλλοι πολύ αρνητικοί, άλλοι επιφυλακτικοί. Θα προτιμήσω τους τελευταίους και θα πω:
Ας δοκιμάσουμε και βλέπουμε!

Βασικά αντιλαμβάνομαι ότι:

1. Δεν γίνεται αντιληπτό από όλους ότι αυτή τη στιγμή τις αποφάσεις τις παίρνουμε οι mods του forum γιατί εδώ μαζεύεται ο κόσμος, καθώς και 3-4 ακόμα άτομα που τρέχουν σε όλα, και ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι να δραστηριοποιήσουμε πολύ περισσότερο κόσμο που είναι διασπασμένος σε διαφορετικά μέσα (κανάλι, λίστα, φόρουμ, περιοδικό), με αποτέλεσμα να νομίζουν κάποιοι ότι προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των ατόμων που αποφασίζουν ενώ στην ουσία προσπαθούμε να τον διευρύνουμε.

2. Δεν γίνεται αντιληπτό από όλους ότι όχι μόνο δεν κυνηγάμε καρέκλες ή ρόλους --για αυτό δεν προτείνουμε επικεφαλή ή διοίκηση αλλά εμμένουμε στην συμμετοχική αυτοοργάνωση-- αλλά επιπροσθέτως όσοι έχουμε κάποιον ρόλο (διαχειριστή, συντονιστή, αρθρογράφου, κλπ) θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση της κοινότητας δια του Συμβουλίου (=των μελών που τουλάχιστον για κάποιους μήνες έχουν ενεργή συμμετοχή και όχι σε κάθε περαστικό). Άλλωστε λέμε να προτείνετε όποιο άλλο μέλος της κοινότητας θεωρείτε ότι έχει ενεργή δράση για κάποιους μήνες και επομένως πρέπει να συμμετάσχει στην κοινότητα.

3. Δεν γίνεται αντιληπτό από όλους ότι σε μια κοινότητα δεν μπορεί να έχει την ίδια βαρύτητα η γνώμη του παλαιού μέλους και ενεργού μέλους που αποδεδειγμένα προσφέρει, και του νέου μέλους που γράφτηκε πριν 10 μέρες ή απλά πέρασε μια βόλτα από περιέργεια. Δηλαδή, δεν γίνεται από όλους αντιληπτό τι σημαίνει μεριτοκρατία (=δημοκρατία εκ των ενεργά συμμετεχόντων) την οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε, ενώ έως σήμερα το πόσο θα εφαρμοστεί η δημοκρατία-μεριτοκρατία έγκειται στην καλή θέληση αυτών που έτυχε να έχουν κάποια θέση-ρόλο, δηλαδή στην διαθεσή τους να συζητήσουν ή όχι κάποια πράγματα, και είμαστε τυχεροί που αυτά τα άτομα είναι εξαιρετικά παιδιά και όλα πάνε καλά.

4. Δεν γίνεται αντιληπτό από όλους ότι δεν προσθέτουμε καμμία γραφειοκρατία-δυσκολία πέρα από το να μαζεύουμε όλο τον κόσμο από τα διαφορετικά μέσα (κανάλι, λίστα, φόρουμ, περιοδικό) σε έναν κοινό χώρο συζήτησης. Και συμφωνώ ότι γράφουμε εδώ να είναι αναγνώσιμο από όλους και σχολιάσιμο, τουλάχιστον από την στιγμή που θα καταλήξουμε, άλλωστε δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

Είστε τόσο ευχαριστημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση; Αυτό που επιδιώκουμε με το Συμβούλιο είναι να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, είναι η διασφάλιση της μεριτοκρατίας και αξιοκρατίας. Δεν λέω κάτι άλλο από το «Ας δοκιμάσουμε και βλέπουμε». :)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό taratatzoum » 17 Απρ 2009, 10:49

παιδιά θα κάνω μια πρόταση.
Επειδή είναι Πάσχα και όλοι λίγο πολύ έχουμε υποχρεώσεις και έλλειψη χρόνου, μήπως να παγώσει το θέμα μέχρι την Τρίτη του Πάσχα;
Εύχομαι
Καλή Ανάσταση σε όλους.
Ιστολόγιο
1 Γνώσεις → Linux: Προχωρημένος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικό → Slackware 13.37.0 64-bit (el_GR.utf-8)
3 Προδιαγραφές → CPU: 8x Intel Core i7 CPU Q 740 1.73GHz ‖ RAM 3894 MiB ‖ Dell Inc. - Dell Inc. Inspiron N5010
4 Κάρτες γραφικών: ATI Redwood [Radeon HD 5600 Series] ⎨1002:68c1⎬
5 Δίκτυα: wlan0: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller ⎨14e4:4727⎬ ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller ⎨10ec:8136⎬
taratatzoum
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: rizitis
IRC: rizitis or rtz
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 17 Απρ 2009, 12:35

Γιατί θα πρέπει να μεταφέρουμε της αυστηρές δομές που συναντάμε στην κοινωνία μας σε ένα μέσο όπως είναι το internet και ιδίως σε μια εθελοντική κοινότητα που συμμετέχουν άνθρωποι από αγάπη προς το ελεύθερο λογισμικό και όχι για προσωπική προβολή. Πιστεύω ότι όταν κάποιος θέλει να συμμετέχει ενεργά στην κοινόητα να έχει η άποψη του την ίδια βαρύτητα με κάποιον που είναι ήδη χρόνια στην κοινότητα. Φυσικά η δημιουργία ενός συμβουλίου θα ακυρώσει κάθε συμμετοχή και πλέον θα πάμε σε μια δομή ηγετικής ομάδας που παίρνει αποφάσεις για το καλό όλων...
Από την άλλη καλή είναι η κριτική αλλά θα πρέπει να κάνουμε και προτάσεις. Πιστεύω ότι το βασικότερο πρόβλημα μας είναι ότι δεν έχουμε καταλήξει σε βασικά θέματα οργάνωσης. Δλδ πρέπει να αποφασίσουμε που θα συζητάμε τα σημαντικά θέματα και προβλήματα δλδ αν είναι στην λίστα στο φορουμ η σε συνάντηση στο irc. Ακόμα θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος κάνει τι σε αυτή την κοινότητα ώστε αν κάποιο νέο μέλος θέλει μελλοντικά να συμμετέχει να ξερεί που να απευθυνθεί.
Να δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα ήρθε μήνυμα στην λίστα από ένα τεχνικό υπολογιστών που ρώταγε πως μπορεί να βοηθήσει. Για μένα αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα ότι στα νέα μέλη μας δεν υπάρχουν σαφής οδηγίες για τους τρόπους συμμετοχής τους.
Νομίζω ότι καλό θα ήταν να κάνουμε και μια ανοιχτή συζήτηση στο irc με μια προγραμματισμένη συνάντηση.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 17 Απρ 2009, 12:53

vista killer έγραψε: Πιστεύω ότι το βασικότερο πρόβλημα μας είναι ότι δεν έχουμε καταλήξει σε βασικά θέματα οργάνωσης. Δλδ πρέπει να αποφασίσουμε που θα συζητάμε τα σημαντικά θέματα και προβλήματα δλδ αν είναι στην λίστα στο φορουμ η σε συνάντηση στο irc. Ακόμα θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος κάνει τι σε αυτή την κοινότητα ώστε αν κάποιο νέο μέλος θέλει μελλοντικά να συμμετέχει να ξερεί που να απευθυνθεί.

Μα, αυτό ακριβώς το κενό δεν έρχεται να καλύψει το άτυπο «συμβούλιο»;

Από τις τοποθετήσεις των «διαφωνούντων» εγώ προσωπικά αντιλαμβάνομαι περισσότερο μια "αλλεργία" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) προς την "ονομασία" παρά προς την ίδια την πρακτική.... Μου φαίνεται δηλαδή ότι οι διαφωνούντες περισσότερο "ενοχλούνται" από την ίδια την πιθανή ""επισημοποίηση"" του σχήματος, παρά από την ύπαρξή του αυτή καθ' αυτή, αφού μια μορφή άτυπης ομάδας λήψης αποφάσεων υπάρχει ήδη έτσι κι αλλιώς (οι διαχειριστές)....... :roll:
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά