per έγραψε:Για πρώτη φορά πριν 2,5 περίπου χρόνια άκουσα στον χώρο της δουλειάς μου το όνομα Ubuntu
Μηπως ζητανε κανενα υπαλληλο???










Συντονιστής: konnn
per έγραψε:Για πρώτη φορά πριν 2,5 περίπου χρόνια άκουσα στον χώρο της δουλειάς μου το όνομα Ubuntu
vista killer έγραψε:... και αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα μπορείς να το λύσεις.
razor έγραψε:Εγώ ασχολήθηκα με το Linux πριν από λίγους μήνες όταν σε ένα blog για υπολογιστές διάβασα για το Ubuntu και την δυνατότητα που παρέχοταν να δοκιμάσω ένα άλλο ΛΣ χωρίς να κάνω φορμάτ στον υπολογιστή μου. Μέχρι τότε αν και δεν ήμουν καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένος με τα Vista (αν και παραμένω noob στους υπολογιστές μετά από 10 χρόνια που τους χρησιμοποιώ) δίσταζα να βάλω κάτι άλλο στο PC. Ο λόγος το "διαβόητο" τερματικό και οι δυσκατανόητες εντολές του. Κάθε άρθρο που διάβαζα για το Linux επέσειε τον "μπαμπούλα" του τερματικού που τρομοκρατούσε και τον πιο έμπειρο χρήστη. Με άλλα λόγια "που πας ρε Καραμήτρο".. Φανταζόμουν το πιο τρομακτικό σενάριο: να προσπαθώ να κάνω εγκατάσταση το linux σε περιβάλλον DOS, να χάνω την σύνδεση στο ιντερνετ, να χρειάζεται να πληκτρολογώ εντολές από το τερματικό όλη την ώρα, να γίνεται ακόμα και η πιο απλή διαδικασία ένας εφιάλτης από εντολές, ρυθμίσεις, τύπους και εξισώσεις lol... όσο και αν φαίνεται αστείο, αυτή ηαντίληψη είναι η πλεον ευρέως διαδεδομένη στους απλούς χρήστες των windows.
Όταν κατέβασα το CD από το site του Ubuntu και εγκατέστησα το Ubuntu σαν ένα πρόγραμμα στα windows πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Περίμενα να δω τα Ιμαλάια (από πλευράς δυσκολίας κατανόησης) και είδα μια πεδιάδα. Όμορφο περιβάλλον, εύχρηστο menu, πολλές επιλογές κ.α. Λέω, ευκαιρία να κάνω και ένα φορμάτ (είχε γεμίσει το σύστημα σκουπίδια και δε τράβαγε άλο) και να βάλωκαι το Ubuntu σε dual boot. Χρειάστηκε πάνω από 3 τέταρτα με μια ώρα να βάλω τα Vista και κάποια από τα προγράμματα που είχα. Το Ubuntu εγκαταστάθηκε σε 20 λεπτά μαζί με όλα τα προγράμματα. Απίστευτο! Η εγκατάσταση πανεύκολη, η ταχύτητα πρωτόγνωρη για το μηχάνημά μου. Συγκρίνω τις ατελείωτες ώρες που περνούσα στην database της Microsoft, στα διάφορα φόρουμ για τα χίλια δυο προβληματα με τη regstry, τα malware, τα "missing dll" τα errors, την μπλέ οθόνη που μου έσκαγε στη μούρη τελευταία και και και... Η αλήθεια είναι ότι προβληματα μου έβγαλε και το Karmic με την αναβάθμιση από το Jaunty. Αλλά όλα λύθηκαν μέσα σε ένα 20λεπτο με μια πρόχειρη αναζήτηση σε αυτό το φόρουμ.
Δεν είναι όλα τέλεια βέβαια (κυρίως με τα παιχνίδια). Πέρα από δύο τρεις βασικές εντολές που έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ, όλες οι υπόλοιπες, που διαβάζω στο φόρουμ, μου είναι ακατανόητες που απαιτούν αποστήθιση μιας και δεν έχω γνώσεις υπολογιστών. Ακόμα βρίσκομαι σε αμηχανία πως να χειριστώ ένα αρχείο bin. Δε με πειράζει όμως γιατί προτιμώ να καταβαλω προσπάθεια να εξοικειωθώ με κάτι που δε γνωρίζω παρά να σπαταλήσω χρήμα και ξενύχτια για κάτι που το αγόρασα ακριβά και δεν δούλεψε ποτέ έτσ όπως έπρεπε να δουλέψει. Το γεγονός και μόνο ότι ακόμα και εγώ ο άσχετος μπορεί να κάνει ένα ΛΣ να δουλέψει γιαυτόν έτσι όπως πρέπει ε, αυτό είναι μια εμπειρία που τα δισεκατομμύρια μιας πολυεθνικής και ο στρατός των διαφημιστών της, μου στέρησε για καιρό.
Για να απαντήσω λοιπόν τι με έκανε να ρίξω μια ματιά στο Λίνουξ και να ασχοληθώ μ'αυτό, θα πω ότι ήταν λιγότερο τα προβληματα tων Vista και περισσότερο οι έλληνες bloggers και η δυνατότητα να δοκιμάσω το λίνουξ χωρίς φορματ. Η ευκαιρία δηλαδή να συγκρίνω δύο ΛΣ δίπλα δίπλα και να κάνω την επιλογή μου.