Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

Δημοσίευσηαπό sneferu » 05 Ιαν 2010, 13:41

razor έγραψε:Ο λόγος το "διαβόητο" τερματικό και οι δυσκατανόητες εντολές του. Κάθε άρθρο που διάβαζα για το Linux επέσειε τον "μπαμπούλα" του τερματικού που τρομοκρατούσε και τον πιο έμπειρο χρήστη. Με άλλα λόγια "που πας ρε Καραμήτρο".. Φανταζόμουν το πιο τρομακτικό σενάριο: να προσπαθώ να κάνω εγκατάσταση το linux σε περιβάλλον DOS, να χάνω την σύνδεση στο ιντερνετ, να χρειάζεται να πληκτρολογώ εντολές από το τερματικό όλη την ώρα, να γίνεται ακόμα και η πιο απλή διαδικασία ένας εφιάλτης από εντολές, ρυθμίσεις, τύπους και εξισώσεις lol... όσο και αν φαίνεται αστείο, αυτή ηαντίληψη είναι η πλεον ευρέως διαδεδομένη στους απλούς χρήστες των windows

Ηθικον διδαγμα : Μηπως θα επρεπε σε πραγματα που μπορουν να γινουν με δυο τροπους (τερματικο ή GUI) να αναφερομαστε και στα δυο και οχι να σνομπαρουμε τη μεθοδο με το GUI, γιατι ετσι τρομοκρατουμε τον κοσμο που θελει να δοκιμασει το linux ? Παραδειγματα υπαρχουν αρκετα στο forum

YΓ. δε θελουν ολοι να μαθουν πως λειτουργει το λειτουργικο αλλα απλως να κανουν τη δουλεια τους μεσα απο αυτο
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτρια ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Snow Leopard 10.6.6 σε imac 21.5 3.06Ghz Intel Core i3, 4GB // Ubuntu 10.10 σε HP dv6 1220eV, AMD AthlonX2 Dual-Core QL-65 2.1 GHz│ 3GB │ ATI Mobility Radeon HD 4500 Series │ AR9285 │ HDA-Intel - HDA ATI SB, HDA-Intel - HDA ATI HDMI │ 15" 1366x768
Άβαταρ μέλους
sneferu
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 05 Ιαν 2010, 15:26

Unexpected έγραψε:Θα αναφέρω 2 απλούς λόγους

1)Δεν κολλάει ιούς
2)Απλό και αρχάριο στην χρήση του

Η συγκεκριμένη έκδοση που έχω είναι όντως πολύ απλή στην χρήση...Για αρχάριους ότι πρέπει έχει όμως και ελλατώματα..Πιστεύω πως είναι καλό για ανθρώπους που το θέλουν όχι για δουλειά αλλά για πολύ απλή χρήση...Ότι πρέπει για μένα δηλαδή

Κολλάει. Το έπαθα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panligo » 05 Ιαν 2010, 15:38

floral έγραψε:
1)Δεν κολλάει ιούς

Κολλάει. Το έπαθα.

Άνοιξε νέο topic να μας πεις πως ακριβώς το έπαθες, πως το κατάλαβες και τι έκανες για να το ξεφορτωθείς (εκτός από format).
Επίσης πως ξέρεις ότι ήταν ιός και όχι κάποιο άλλο bug;
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 05 Ιαν 2010, 15:58

Υπήρχε ιός στο gnome-look τις προάλλες, υπάρχει και θέμα στις ειδήσεις. Όποιος προσέχει βέβαια δεν κολλάει ιούς, είτε σε linux είτε σε windows.

on topic, εγώ ήρθα γιατί μου είπαν ότι έχει γκόμενες. Δεν βλέπω καμία βέβαια :lol:
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 05 Ιαν 2010, 16:36

panligo έγραψε:
floral έγραψε:
1)Δεν κολλάει ιούς

Κολλάει. Το έπαθα.

Άνοιξε νέο topic να μας πεις πως ακριβώς το έπαθες, πως το κατάλαβες και τι έκανες για να το ξεφορτωθείς (εκτός από format).
Επίσης πως ξέρεις ότι ήταν ιός και όχι κάποιο άλλο bug;

Off topic:
Δεν ξέρω πως τον κόλλησα αφού δεν κατεβάζω διάφορα. (δεν έχω DC++, torrents, rapidshare και πάει λέγοντας)
Ούτε είχε "παρενέργειες" ...
Και δεν είχε να κάνει με screensaver γιατί δεν έχω κατεβάσει κανένα από τη στιγμή που έβαλα τα ουμπούντου.
Ήταν πριν πολυ καιρό όταν τα είχα πρωτοβάλει τα λίνουξ
Το βρήκε ένα πρόγραμμα που εγκατέστησα, κάποιο Virus Scanner, στο πρώτο σκανάρισμα μου είπε ότι βρήκε ιό.
Με ρώτησε εάν θέλω να το διαγράψει (ή κάτι παρόμοιο, πάει πολύ καιρός, δεν θυμάμαι) και το θέμα έληξε εκεί.
Εάν χρειάζεστε αναφορά, πείτε μου εάν κρατάει ιστορικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα να σας τα στείλω...
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 05 Ιαν 2010, 16:41

tolis_01 έγραψε:Όποιος προσέχει βέβαια δεν κολλάει ιούς, είτε σε linux είτε σε windows.

Με τη διαφορά ότι στα windows προσέχεις δεν προσέχεις καλό είναι να έχεις antivirus ενώ στο Ubuntu πρέπει απλά να προσέχεις τί εγκαθιστάς. Αν πάλι έχεις μια πιο hardcore διανομή όπως Gentoo ή Slackware τότε τον ιό πρέπει να τον τρέξεις επίτηδες για να κολλήσεις. Απλά είναι δύσκολο να συνδυάσεις ευχρηστία desktop και ασφάλεια στο μέγιστο βαθμό. Το Ubuntu έχει το μεν αλλά είναι πιο επιρρεπές στο δε, windows δεν κατάντησε ακόμα βέβαια. Το Gentoo δεν είναι εύχρηστο αλλά είναι ασφαλές χωρίς να ασχολείσαι μαζί του.
Με άλλα λόγια:
-Μπορεί ένα Linux σύστημα να είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα ασφάλειας σε σχέση με τα windows σε ό,τι αφορά ιούς;
-Μπορεί και παραμπορεί.

-Μπορεί ένα Linux σύστημα να είναι ασφαλέστερο από το οποιοδήποτε σύστημα windows σε ό,τι αφορά ιούς;
-Μπορεί και παραμπορεί σε τέτοιο βαθμό που τα windows αν βάλουν τα δυνατά τους ίσως το καταφέρουν σε 5 χρόνια.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 05 Ιαν 2010, 16:44

Apopas έγραψε:
tolis_01 έγραψε:Όποιος προσέχει βέβαια δεν κολλάει ιούς, είτε σε linux είτε σε windows.

Με τη διαφορά ότι στα windows προσέχεις δεν προσέχεις καλό είναι να έχεις antivirus ενώ στο Ubuntu πρέπει απλά να προσέχεις τί εγκαθιστάς. Αν πάλι έχεις μια πιο hardcore διανομή όπως Gentoo ή Slackware τότε τον ιό πρέπει να τον τρέξεις επίτηδες για να κολλήσεις. Απλά είναι δύσκολο να συνδυάσεις ευχρηστία desktop και ασφάλεια στο μέγιστο βαθμό. Το Ubuntu έχει το μεν αλλά είναι πιο επιρρεπές στο δε, windows δεν κατάντησε ακόμα βέβαια. Το Gentoo δεν είναι εύχρηστο αλλά είναι ασφαλές χωρίς να ασχολείσαι μαζί του.
Με άλλα λόγια:
-Μπορεί ένα Linux σύστημα να είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα ασφάλειας σε σχέση με τα windows σε ό,τι αφορά ιούς;
-Μπορεί και παραμπορεί.

-Μπορεί ένα Linux σύστημα να είναι ασφαλέστερο από το οποιοδήποτε σύστημα windows σε ό,τι αφορά ιούς;
-Μπορεί και παραμπορεί σε τέτοιο βαθμό που τα windows αν βάλουν τα δυνατά τους ίσως το καταφέρουν σε 5 χρόνια.

Ε, εντάξει, σε αυτό φταίει η διάδοση του λειτουργικού. Κι εγώ όταν είχα windows δεν κόλλαγα ποτέ ιούς, αλλά είχα το antivirus για να σκανάρω τα φλασάκια που μου έδιναν οι άσχετοι φίλοι μου :mrgreen:
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 05 Ιαν 2010, 16:46

Θα εννοείς το ClamAV ως antivirus . O ιος που βρήκες είναι ιος για... windows και δεν τρέχει σε linux . Aπλά αν το μολυσμένο αρχείο το εδινες σε κάποιον με windows θα τον μόλυνε και εκεί εγκειται η χρησιμότητα του clamav οτι προστατεύει τους παραθυριστές απο το να τους δώσει καποιος linuxας εν αγνοία του μολυσμένα αρχεία. Ο συγκεκριμένος ιος δεν εκανε ουτε και θα εκανε κάτι στο ubuntu σου ακόμα κι αν τον είχες ακόμα.
Επίπεδο Linux: Κάτι ψιλά Προγραμματισμός: Όχι Αγγλικά: Μέτρια
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Debian 7 64bit | Ubuntu 11.10 32bit
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 05 Ιαν 2010, 16:49

floral έγραψε:Δεν ξέρω πως τον κόλλησα αφού δεν κατεβάζω διάφορα. (δεν έχω DC++, torrents, rapidshare και πάει λέγοντας)
Ούτε είχε "παρενέργειες" ...
Και δεν είχε να κάνει με screensaver γιατί δεν έχω κατεβάσει κανένα από τη στιγμή που έβαλα τα ουμπούντου.
Ήταν πριν πολυ καιρό όταν τα είχα πρωτοβάλει τα λίνουξ
Το βρήκε ένα πρόγραμμα που εγκατέστησα, κάποιο Virus Scanner, στο πρώτο σκανάρισμα μου είπε ότι βρήκε ιό.
Με ρώτησε εάν θέλω να το διαγράψει (ή κάτι παρόμοιο, πάει πολύ καιρός, δεν θυμάμαι) και το θέμα έληξε εκεί.
Εάν χρειάζεστε αναφορά, πείτε μου εάν κρατάει ιστορικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα να σας τα στείλω...

Χεχεχε καμία σχέση. :lol:
Τα antivirus σου βρίσκουν ακόμα και ιούς των windows επειδή τους έχουν στη βάση δεδομένων τους. Αυτό γίνεται, επειδή ενώ είναι αδύνατο να μολύνουν το Linux μπορούν να μολύνουν συστήματα windows που με κάποιον τρόπο έχουν επαφή με το σύστημά σου (μέσω δικτύο ή μέσω κάποιου usb stick για παράδειγμα).
Εγώ ας πούμε επειδή είχα συνδεδεμένους τρεις υπολογιστές με windows στο σύστημά μου όταν συγκατοικούσα, έκανα συχνά virus-scanning. Την πρώτη φορά που το έκανα είχα βρει καμιά 30αριά ιούς στο φάκελο με τα mail μου. Ιοί των windows ήταν όλοι αυτοί :lol:
Οπότε μη φοβάσαι, δεν κόλλησες ιό ;)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 05 Ιαν 2010, 17:07

tolis_01 έγραψε:Ε, εντάξει, σε αυτό φταίει η διάδοση του λειτουργικού.

Καμία σχέση! Αυτό είναι μύθος διαδεδομένος λόγω ημιμάθειας. Ήδη το Linux χρησιμοποιείται στο 60% των webserver, σε πολλά ευαίσθητα συστήματα, στο 90% του Holywood, στη συντριπτική πληθώρα των router που συνδέονται στο internet, στα περισσότερα embedded συστήματα του κόσμου, στο 10% των κινητών παγκοσίως, καθώς και στο 90% των κορυφαίων υπερυπολογιστών του κόσμου. Έχει τεράστια βάση λοιπόν και με πιο ενδιαφέρουσα αξία για να χτυπηθεί από χάκερ και ιούς παρά το λάπτοπ της Μαρίας με τα τελευταία τραγούδια του Ρουβά. Αλλά η πολυπλοκότητά του δεν βοηθάει καθόλου στηη διάδοση ιών.
Το Linux είναι πολύ πολύπλοκο, λοιπόν, ώστε να ευνοήσει την ύπαρξη αποδοτικών ιών.
Πρώτον: Τρέχει σε τρία επίπεδα: Kernel- X- Desktop Environment. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορεί να προσβάλει το ένα μέρος (κατά κύριο λόγο το Desktop Environment), δεν θα θα επιδράσει αποτελεσματικά ώστε να προσβάλει όλα τα μέρη του συστήματος.
Δεύτερον: Τα Desktop Environments είναι πολλά και ποικιλόμορφα. Ένας ιός για παράδειγμα που θα εκμεταλλεύεται κάποια τρύπα στο KDE, θα είναι άχρηστος σε ένα σύστημα που τρέχει XFCE.
Τρίτον: Μπορεί μια τρύπα που έχει μια διανομή να έχει βουλωθεί σε μία άλλη, με αποτέλεσμα ο ιούς να τρέχει σε OpenSUSE αλλά να μην τρέχει σε Fedora και Ubuntu.
Τέταρτον: Δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία ActiveX (ευτυχώς) που είναι από τους βασικούς λόγους διάδοσης ιών στα windows.

Γενικά, το Linux είναι πολύ πιο ασφαλές και επαναλμβάνω ότι σε hardcore διανομές όπως το Gentoo για να κολλήσεις ιό πρέπει να το κυνηγήσεις και σε πολλές περιπτώσεις να τον επεξεργαστής χειροκίνητα και καμιά φορά να τον patchάρεις κιόλας για να τρέξει :lol:
Ιοί μπορούν να δημιουργηθούν για Linux και υπάρχουν αρκετοί. Αλλά δεν μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά. . και -
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων